Japon gelin Türk kültürüne sahip çıkıyor

Japon yazar İkumi Nonaka, Türkiye’nin tüm şehirlerinde köy köy gezip topladığı oyalarla dev bir koleksiyon oluşturdu.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Antalya'da yaşayan Japon yazar İkumi Nonaka, Türkiye'ye ilk 1992 yılında geldi. Türkiye'ye hayran kalan İkumu, 1995 yılında Türkiye'ye tekrar geldi ve tanıştığı Türk vatandaşıyla evlendi. 

1 çocuk annesi 53 yaşındaki İkumi, halı dokuma üzerine bir dükkan açtı. Türk kadınları iyice kaynaşan İkumi, el emeği göz nuru yazmalar dikkatini çekti. 

İkumi Nonaka, bir süre sonra iğne oyalarına merak sardı ve dantel, nakış üzerine araştırmalar yaptı. İğne oyasına merakı zamanla bir tutkuya dönüşen yazar İkumi, Türkiye'yi köy köy gezerek iğne oyalı işlemeleri topladı.

 İkumi Nonaka, 10 yıldır topladığı koleksiyonu Japonya ve Türkiye'nin bazı şehirlerinde tanıttığını söyledi. Yazar Nonaka, "Tahmini olarak 80-100 senelik iğne oyalar. Benim elimde olan iğne oyalar şu anda yaşayan insanların değil, sandıklardan topladım. Hepsi ipekten yapılmış. Türkiye’nin her yerine gidip topladım. Sergi açmak, Türk kadınlarının ve Japonların bunları görmesini istiyorum. Yazdığım kitapla da Japonya’da tanıtıyorum" dedi.

İğne oyalarını görmek için Japonya'dan bir sürü kişi geldiğini belirten İkumi, kendi kültürlerinde bu yazmaların fular şeklinde takıldığını, bazılarının bu işi öğrenmek istediğini, Japonların da el işine önem verdiklerini, Japonların bu oyaları 'çok güzel ince işler' olarak gördüklerini ifade etti.

 

 

BİR YORUM YAPIN 2

cavit 7 yıl önce

mashallah,gelin ishte böyle yaratıcı.milli olmush baya.cok iyi.

.... 7 yıl önce

Bu is gerekten cok kiymetli ve degerli kadinlarin beyin yapisini arastiran bilim adamlari bunlari incelemeli erkek aklinin alamayacagi bir incelik zerafet hayran olmamak elde değil kadinin karmakarışık duygulari ipek ipliklerle sanat haline geliyor