Uzun yaşamak için yapılması gereken 9 şey

Hayat boyu edinilen bazı alışkanlıklar daha uzun ve sağlıklı yaşamayı engelliyor. Uzmanlar yapılan bazı hareket ve davranışların yaşamı doğruda etkilediğini söylüyor.

Peki sağlıklı uzun yaşamın sırları nelerdir? İşte cevabı...

1. Meyve ve sebze tüketmek

Gün içerisinde en az 3 öğünde meyve ve sebze tüketmek kişiyi daha sağlıklı yapar. Meyve ve sebze tüketimi içerisindeki birçok vitamin ve lif ile kalp krizi riskini %76 oranında azaltır. Aynı zamanda içeriğindeki antioksidanla kırışık giderici bir etki yaratır ve vücuttaki ölü hücrelerin yenilenmesini sağlar.

2. Formunuzu koruyun

2008 yılında yapılan bir araştırmada yüksek efor sarf ettiren koşu gibi egzersizlerin insan ömrünü yaklaşık 4 yıl arttırdığı öğrenildi. Düzenli yapılan egzersizlerin zihnen ve bedenen kalbe birçok pozitif etkisi de bulunur.

3. Kambur durmak

Kambur durmak ve oturmak hayat kalitesini etkileyen bir durumdur. Uzmanlar kambur durulduğu zaman vücudun bütün yükünün bindiğini ve bunun da beraberinde pek çok ağrıyı getirdiğini söylüyor. Ayrıca kambur durmak ruh sağlığını da bozuyor. Bu durumda kişiyi sinirli, öfkeli ve uykulu bir hale sokuyor.

4. Aşırı yemek

Aşırı yemek yemek sağlıklı yaşamayı riske atıyor. Japonların daha uzun yaşamalarının ilk sebebi %80 oranında doydukları zaman yemek yemeyi bırakmalarıdır.

5. Sigara içmek

Uzun ve sağlıklı yaşamak için ilk yapılacak şey sigaradan uzak durmaktır. Yapılan bir araştırmaya göre 32 yaşından önce sigarayı bırakan kadınların 7-9 yıl daha fazla yaşıyor. 

6. Evlenmek

Evlenmek insan hayatını yaklaşık 5 yıl uzatıyor. Bu konu hakkında 90 çalışma yapılmış ve dünya çağından 500 milyona yakın insan bu çalışmaya katılmış. Çalışmanın sonucunda ise, evli olan insanların bekar olan insanlara göre 5 yıl daha fazla yaşadığı tespit edilmiş. 

7. Siniri dışa vurmak 

İnsanların sinirini içine atması, stresli olmalarına sebep oluyor. Bu sebeple de öfkeyi dışa vurmak kalbe daha az yük bindiriyor. Yapılan bir araştırmaya göre öfkelerini dışa vuran erkeklerin kalp krizi risklerinin azaldığı gözlemlenmiş. Öfkelerini dışa vuran insanların ciddi kalp krizi rahatsızlığı ile ölme ihtimalleri %50 oranında azalıyor.

8. Şarkı söylemek

Yapılan bir araştırmada koroda şarkı söyleyen insanların daha az doktora gittikleri, fiziksel olarak kendilerini daha dinç buldukları ve kendilerini daha iyi hissederek daha az depresif olduğu ortaya çıkmıştır. 

9. Kin tutmak

Kin tutmak insanın ruhunu sıkıştırarak zarar veren bir duygudur. Kin tutan insan, hıncını içinde tuttuğunda en çok kendini etkiler. Pek çok uzman insanların psikolojik olarak kendi içinde olumsuz zarar gördüğünü söylüyor. Kin tutan insan içten içe yabancılaşır. Bu durumda hayat kalitesini düşürür ve ruhsal yapının bozulmasına sebep olarak ömrü kısaltır.

BİR YORUM YAPIN 2

Eflin Zeynep yılmaz 1 yıl önce

Keşke 10 tane olsaymış

Ebru 5 yıl önce

Merhabalar

Toplam 1 beğeni