Osmanlı Devleti ailelere 'çocuk maaşı' bağlamış

Osmanlı Devleti'nin hangi bölgeden, milletten, dinden, mezhepten olursa olsun tüm muhtaç çocuklara yardım yaptığı belirlendi.

Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Osmanlı Devleti'nin halkın ihtiyaçlarını ve taleplerini karşılama konusunda son derece duyarlı olduklarını ve Osmanlının tam anlamıyla bir sosyal devlet olma özelliğine sahip olduğunu söyledi. 

Arşivlerde yaptıkları araştırmaları dile getiren Erdöl, "Osmanlının ikiz, üçüz, dördüz çocuğu doğan ihtiyaç sahibi ailelere yaptığı yardımlar bunun en bariz örneğidir. Tev'em maaşı olarak bilinen bu yardımlar çocuklarına bakmakta zorlanan muhtaç ailelere yapılıyordu ve günün şartlarına göre belirlenen oranlarda aylık olarak akçe veya kuruş hesabına göre ödeniyordu" dedi. 

Yardımlarda herhangi bir ayrım yapılmıyordu

Osmanlı Devleti yardımlarında hangi bölgeden, dinden, mezhepten, milletten olursa olsun maaş bağlanıyordu. Konu hakkında detaylı araştırma yapan Prof. Dr. Cevdet Erdöl, "Osmanlı Devleti tüm farklılıklara rağmen adaleti, yönetiminin temel esası yapmıştı. Tebaa arasında Tev'em maaşı ve diğer sosyal yardımlar konusunda dil, din, mezhep ve değerleri ne olursa olsun kesinlikle ayrım yapmamıştır. 

Paylaştığımız belgelerde bu durum çok barizdir. Esasında onca farklılıklara rağmen koca imparatorluğu 600 yıl ayakta tutan olgu da bu adalet ve adil paylaşım idi" dedi. 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0