Samiye Cahid Morkaya kimdir?

Cumhuriyet tarihinin ilk kadın otomobil yarışçısı olan ve birinci olduğu yarışmada kadın olması gerekçesiyle aldığı dereceye itiraz edilen Samiye Cahid Morkaya’nın başarılarla dolu ilginç yaşamını sizler için araştırdık…

Samiye Hanım, 1897 yılında İstanbul Silivrikapı’da dünyaya gözlerini açtı.İlköğretimini Alman Mektebi'nde tamamladıktan sonra müziğe olan ilgisinin önüne geçemeyerek kemençe eğitimi almaya başladı. Bu merakını daha da ileriye getiren Samiye Hanım, kemençe öğretmeni olarak hayatını kazandı.

CUMHURİYET TARİHİNİN İLK KADIN ŞÖFÖRÜ

Ancak Samiye Hanım’ın içinde daha farklı meraklar ve heyecanlar vardı. Araba kullanmayı öğrenmek istiyordu. Fakat bir sorun vardı, yaşadığı dönemde araba kullanan bir tek kadın bile yoktu. Ama Samiye Hanım, cesur adımlarla ilerledi ve bir ehliyet sahibi olabilmek için Pangaltı Amerika Garajına başvuru yaptı. Yapılan sınavın ardından ehliyetine kavuşarak Cumhuriyet Tarihi'nin ehliyet alan ilk kadını oldu.

Samiye Hanım’ın hayalleri bununla da sınırlı değildi elbette. Her ne kadar erkeklerin egemen olduğu bir alan olsa da otomobil yarışlarına katılmak istiyordu. Bu konuda en büyük destekçilerinden biri de eşi Burhan Cahit Morkaya’ydı.

İLK GALİBİYET

İçindeki otomobil kullanma aşkına engel olamayan Samiye Hanım, 1930 yılında ilk yarışına katıldı. Daha sonra da pek çok yarışmaya katılan Samiye Hanım, ilk birinciliğini 1932 yılında yapılan İstinye-Zeytinburnu arasındaki parkurda düzenlenen yarışma ile almıştır. Bu derece ile Samiye Cavid Morkaya, otomobil yarışlarında birincilik derecesi alan ilk kadın olmuştur.

YARIŞMA SONUCUNA İTİRAZ

Samiye Hanım’ın birinciliği elbette hemen kabul edilmedi. Yarışmada daha geri sıralarda olan yarışmacılar kazananın bir kadın olmasına itiraz ettiler. Sonunda bu itirazlar yargıya taşındı. Hakimin verdiği kararla Samiye Hanım’ın birinciliği kabul edildi.

Odadan sigara kokusu nasıl çıkar?

İLİŞKİLİ HABER

Odadan sigara kokusu nasıl çıkar?
Bensu Soral ve Hakan Baş ile nişanlandı

İLİŞKİLİ HABER

Bensu Soral ve Hakan Baş ile nişanlandı
Megastar Tarkan Avrupa'da

İLİŞKİLİ HABER

Megastar Tarkan Avrupa'da

BİR YORUM YAPIN 0