Kıskançlık sevgi göstergesi mi?

Kıskançlık, karşınızdaki insanı kaybetme ve sahiplenme duygusuna verilen isimdir. Çoğu zaman ikili ilişkilerde bir sorun olarak karşımıza çıkan kıskançlık, her ne kadar halk tarafından 'seven kıskanır' şeklinde yorumlansa da uzmanlar, bunun psikolojik bir sorun olduğunu söylüyor.

Kıskançlık ilişkinin ilk zamanlarında kıskanılan kişi tarafından hoş karşılansa da zamanla sıkıcı bir hal alır. Uzmanlar ufak tefek kıskançlıkların ilişkide normal olabildiğini ancak aşırıya giden hatta şiddete sebep olan kıskançlıkların normal olmadığını ifade ediyorlar. Peki, kıskançlık gerçekten bir sevgi göstergesi mi? Kıskançlık ne boyuta kadar kabul edilebilir bir davranıştır? Kıskanan ve kıskanılan kişiler nasıl bir tavır takınmalı? İşte tüm soruların cevabı haberimizde...

Kıskançlık en basit tanımı ile karşınızdaki kişiyi kaybetme korkusudur. Bu korku bazen kontrol altında tutulabilirken bazende aşırı boyutlara çıkarak psikolojik sıkıntılara kapı aralayabilir. Uzmanlara göre; kişilerin sevdiklerini kaybetme korkusu hayatın olağan akışı içinde normal bir duygudur. Dozunda ve kararında bir kıskançlık, belli bir noktaya kadar sevgi göstergesi olabilir. Ancak bir takım nevrotik davranışlar, aşırı şüphecilik, eşe psikolojik ve bedensel olarak şiddet uygulama, aşağılık kompleksi, kendini yetersiz hissetme, terk edilme korkusu gibi durumlara bağlı olarak ortaya çıkan kıskançlık, bir takım kişilik bozukluklarının göstergesidir. 

AŞIRI KISKANÇLIK AŞAĞILIK KOMPLEKSİDEN KAYNAKLANIYOR

Yapılan araştırmalar sonucu Türkiye'de eşler arasında yaşanan anlaşmazlıklar da üçüncü sırada kıskançlık yer alıyor. Kıskançlık, bazı evliliklerde şiddete dönüşebiliyor. Uzmanların görüşleri ve yapılan araştırmalara göre; bu şekilde şiddet uygulayan kişilerde kıskançlıktan ziyade yetersizlik hissi ve aşağılık kompleksi gibi duygular hakim. Kimi zaman kıskançlık adı altında yaşanan bu duygular, fiziksel ve psikolojik şiddete de neden oluyor. 

KISKANÇLIK NE ZAMAN TEHLİKELİ OLMAYA BAŞLAR? 

Eğer kıskanan kişide bu davranış poronoya noktasına gelmişse, hemen bir uzmana danışılması gerekir. Kıskanan kişi, karşındaki insana sosyal kısıtlamalar getiriyor, hatta birisine selam vermesinden dahi farklı anlamlar çıkarıyorsa bu kıskançlığın tehlikeli bir boyuta taşındığının en büyük göstergesidir. Genellikle toplumda bu gibi davranışlara maruz kalan kişiler, sevildiklerini zannetseler bile sizi rahatsız eden ve bir süre sonra şiddete dönüşen bir kıskançlık sevgi olamaz. 

KISKANÇLIK TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ? 

Kişilik bozukluklarına kadar giden kıskançlık, psikolojik tedavi görmeden düzelmez. Bu gibi durumlarla karşılaşan çiftlerin bir evlilik terapistine ya da bir psikoloğa görünmeleri gerekir. 

Başarısızlık korkusu nasıl yenilir?

İLİŞKİLİ HABER

Başarısızlık korkusu nasıl yenilir?
Karşınızdaki kişinin burcunu nasıl anlarsınız?

İLİŞKİLİ HABER

Karşınızdaki kişinin burcunu nasıl anlarsınız?
Gözenekler nasıl sıkılaşır?

İLİŞKİLİ HABER

Gözenekler nasıl sıkılaşır?

BİR YORUM YAPIN 0