İnsanlara nasıl hayır diyebiliriz?

Pek çok kişinin insani ilişkilerde şikayet ettiği durumlardan biri kimseye 'hayır' diyememektir. Peki, insanın kişiliğine zarar veren bu durumdan nasıl kurtulabiliriz? İşte "insanlara hayır diyemiyorum" diyenler için öneriler...

Çevrenizde pek çok insanın "Ben kimseye hayır diyemiyorum" dediğini duymuşsunuzdur. Uzmanlara göre; hayır diyememe durumu genellikle karşıdaki kişileri kırma korkusu ya da fazla iyi niyetten kaynaklanan yapısal bir sorundur. Bu durumu yaşayan kişiler, yapmak istemedikleri bir şey olsa bile karşısındaki kişinin ricasını kıramazlar. 

İnsanların tüm isteklerini yerine getirmeye çalışmak uzun vadede insanı yoran ve yıpratan bir davranış modelidir. Bu tarz davranışlar sergileyen insanlar, karşısındaki kişi ile ilişkilerinin bozulmasından korktukları için istenilen şeyleri yapmak zorunda hissederler. Bu süreç genellikle her şeye 'evet' diyen kişinin ruh halinde yıpranmaya neden olur.

Bunlarla birlikte sizden her zaman kabul göreceğini bilen taraf açısından istismar edilmeye açık bir hal alırsınız. Bu aşamaya geldiğinizde ise insanların sizi sürekli kullandığından yakınmaya başlarsınız. Ancak bu süreci tersine çevirmek ve hayır demeyi öğrenmek elinizde. 

NASIL HAYIR DEMELİYİZ? 

Uzmanlar ilk önce hayır demenin sizi bencil ve kötü bir insan yapmayacağını kabullenmeniz gerektiğini söylüyorlar. Size zarar vereceğine inandığınız ya da yapmak istemediğiniz hiçbir şeyi yapmak zorunda değilsiniz. Bunun dışında sizden bir ricada bulunulduğunda hemen cevap vermeyin. Bir süre kendinizi dinleyin. Bu kısa süre düşünmeniz için size zaman kazandıracaktır. 

Eğer istenilen şeyler sizin yapmak istemediğiniz ve sizi zora sokacak bir durumsa karşınızdaki kişiye yapamayacağınızı bir bahane üreterek söyleyebilirsiniz. Mesela akşam arkadaşınızın canı sıkıldı ve sizi yemeğe davet ediyor. Eğer o arkadaşınızın size zarar verdiğini düşünüyor ve görüşmek istemiyorsanız çok yorgun olduğunuzu söyleyebilirsiniz. 

Tereyağının zararları

İLİŞKİLİ HABER

Tereyağının zararları
Haziran ayı konser takvimi

İLİŞKİLİ HABER

Haziran ayı konser takvimi
En pratik makyaj paletleri

İLİŞKİLİ HABER

En pratik makyaj paletleri

BİR YORUM YAPIN 0