Bayram gelenekleri nelerdir?

Türk toplumunda İslamiyetin kabulünden beri kutlanan bayramlar geçen yüzyıllar için belirli gelenekler etrafında şekillenmiştir. Pek çok kişi bayram günleri bu geleneklere göre hareket eder. Bayram geleneklerimizi sizler için derledik.

Bu bayramda diğer bayramlarda olduğu gibi büyüklerimizden bizlere aktarılan bayram gelenekleri uygulanmaya devam edilecek. Peki, günümüzde unutulan bayram geleneklerinin neler olduğunu hiç merak ettiğiniz mi? İşte bayram geleneklerimiz...

Bayram gelenekleri içinde en önemli olanı bayram sabahları erken kalkılmasıdır. Sadece gelenek olarak değil dinimizce de bayram sabahları erken kalkılması öğütlenmiştir. Hanefi mezhebine göre vacip olan bayram namazı ibadeti, Kurban Bayramı sabahında 2 rekat olmak üzere cemaatle birlikte kılınır.

Kesilecek olan kurbanın sahih olabilmesi için belirtilen vakit içerisinde gerçekleştirilmesi gerekir. Hayvan kesiminin, kurban bayramının “eyyâm-ı nahr” denilen ilk üç günü yani zilhicce ayının on, on bir ve on ikinci günleri, bayram namazının kılınmasından üçüncü günün akşamına kadarki süreye kadar kesilebilir. Şâfiî mezhebine ve bazı fakihlere göre bu süre bayramın dördüncü gününün akşamına kadar uzayabilir.

Kurban kesimi bittikten sonra et dağılımı yapılır ve tüm aile bir araya gelerek bayramlaşılır, büyüklerin elleri öpülür.

Eskiden şehirlerin meydanlarından bayram şenlikleri düzenlenirdi. Çok daha eski tarihlerde hatta Osmanlı zamanından ise bu şenlikler bugün ki Sultanahmet Meydanı'nda gerçekleştirilirdi. Ne yazık ki günümüzde bu tarz toplu eğlenceler düzenlenmiyor. 

Eski dönemlerde büyüklerimizden duyduğumuz ancak şu an uygulanmayan bir gelenekte el öpmeye gelen çocuklara mendil içinde şeker verilmesiydi. Verilen mendiller büyüklerden kalan bir hatıra olarak çocuklar tarafından saklanırdı. Günümüzde her ne kadar mendil verilmese de şeker verme geleneği hala devam ediyor. 

Bayramların en güzel geleneklerinden biri de çocukları sevindirmektir. Çocuklara harçlık vermek ve hediyeler almak dinimizce de hoş görülen bir davranıştır. Şimdilerde pek uygulanmasa da eski bayram geleneklerinden biri de şu şekildeydi: Kendi çocuğunuza aldığınız bayramlığın değerinde bir takım bayramlık da ihtiyaç sahibi bir çocuğa alınırdı. 

Kavurma ve sakatat nasıl pişirilir?

İLİŞKİLİ HABER

Kavurma ve sakatat nasıl pişirilir?
En komik Kurban Bayramı capsleri

İLİŞKİLİ HABER

En komik Kurban Bayramı capsleri

BİR YORUM YAPIN 1

serdar 2 yıl önce

Gelenek ve göreneklerimize sahip çıkmalıyız

Toplam 3 beğeni