GastroAntep Festivali'ne büyük ilgi!

Uluslararası Gastronomi Festivali bu gün Gaziantep'te başladı. Vatandaşlar festivale yoğun ilgi gösterdi. Ünlü isimlerin yanı sıra dünya mutfağına yön veren şeflerinde katılımı ile devam eden festival renkli görüntülere yer verdi.

Gaziantep'in yemeklerini ve kültürünü tanıtan Uluslararası Gastronomi Festivali bu gün tüm coşkusu ile başladı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in 'Tüm Türkiye için önemli bir festival dediği' GastroAntep Festivali'ne Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) ile Türk Hava Yolları (THY) gibi büyük kuruluşlarda destek verdi. 

ÜNLÜ OYUNCULARDAN DESTEK

40 ülkeden 41 aşçının katılacağı bu festivalde Gaziantep'in eşsiz lezzetleri tüm dünyaya tanıtılacak. Gaziantep'in değerine değer katan festivale oyuncu Engin Altan Düzyatan, Ceyda Düvenci ve Tamer Karadağlı'da katıldı. Oyuncular vatandaşlar tarafından saatlerce alkışlanarak büyük bir coşku ile karşılandılar. 

Birleşmiş Millerler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 'nün "Yaratıcı Şehirleri" arasına giren bu köklü tarihe sahip şehirin gastronomi alanında da tüm dünyada duyurulması gerektiğini vurgulayan Belediye Başkanı Fatma Şahin sözlerine şu ifadeleri de ekledi: "Gaziantep güneştir, Gaziantep topraktır, bu güneş, bu toprak tarihle birleşince bugün bu güzellik oluyor. Dünya’nın en eski medeniyetlerin birleştiği Gaziantep, bir kültürdür, bir ipek yoludur. İpek yolu kalkınma yoludur, bu güzelliğin paylaşıldığı yoldur. Sofra berekettir, sofra birleştirir, sofra kardeşliktir, sofra paylaşmaktır, sofra emektir, sofra Anadolu’dur, sofra Gaziantep’tir.

Mutfak deyip geçmeyeceksin içerisinde bütün bu bileşimlerle birlikte bir kardeşliktir. Fıstık festivalinden, zeytin festivalinden tüm ürünlerden oluşan gastronomimizde Dünya’ya, ‘Gaziantep’e gelme zamanı’ diyoruz. Gaziantep Roma’dır, Gaziantep Hitit’tir, Gaziantep Selçukludur, Gaziantep Osmanlıdır, Gaziantep hanlarıyla hamamlarıyla İslam medeniyetinin baş tacıdır. Gaziantep’i görmek istiyorsanız Yesemek’te Zeugması’yla Rumkalesi’yle ‘Gaziantep’e gelme zamanı’ diyoruz. Safari parkımızla tüm antik kentlerimizle lezzetin başkentiyle ‘Uzaklarda Arama Gaziantep’teyiz’ diyoruz. Acımız yakar Gaziantep’in ama acımız tatlıdır, baklavasıyla ağzımızdaki tat dilimize yansır. Menengiç kahvesiyle oturup dertleştiğimiz sohbet ettiğimiz sofralar, bizim kader birliğimizdir. Hepsinin coğrafi işaretini aldık. Hepsi tescillidir, Gaziantep’in öz ürünüdür."

GASTROANTEP FESTİVALİ'NDE "TOHUM" SERGİSİ AÇILDI

Festivale damgasını vuran bir diğer konu ise "Hayatın Mücevherleri Tohumlar" sergisi oldu. Tohum gözlemcisi olarak bilinen Lalehan Uysal'ın hazırladığı sergiye de oldukça yoğun bir ilgi vardı.

Uysal daha önce Oxford Üniversitesi'nde düzenlediği serginin şimdi doğru topraklarda sergilendiğini vurgulayarak: "Dünya’nın herhangi bir yerinde bu sergiyi açsaydım bu kadar heyecan duymazdım çünkü tohumlar gerçek yerinde Mezopotamya'da, Anadolu'da. Özellikle biber tohumlarını çekmek çok zordu, acı vericiydi. Sizden o küçücük gördüğünüz o tohumlara dikkatle bakmanızı rica ediyorum. Bunlar yaşamın bir parçası. Neden Gaziantep'te bir tohum bankası olmasın, bunun özellikle farkında olunması için bu sergiyi açtım" şeklinde bir açıklama yaptı.

DÜNYACA ÜNLÜ ŞEFLERDEN YEMEK SHOW

Dünyaca ünlü şefler Arda Türkmen, Cüneyt Asan, Fatih Tutak, Luigi Taglient, Cristian Escriba, Josean Alija gibi isimler Uluslararası Gastronomi Festivali’nde dev yemek gösterisi yaptı. Her ünlü kendi maharetini kendi alanında gösterdi. Cüneyt Asan katılımcılardan tam not alan şef oldu. 

Yemeğin birleştirici gücü olduğunu vurgulayan Başkan Fatma Şahin bu kadar ünlü şefin bir araya gelmesinden mutluluk duyduğunu belirtti.

İLK KONSER

3 gün sürecek olan festivalin ilk konserini Kenan Doğulu Halk Konseri fıstık Park’ta bugün saat 20:30'da verecek.

Boyun ağrısına iyi gelen doğal yöntemler

İLİŞKİLİ HABER

Boyun ağrısına iyi gelen doğal yöntemler
İşte 2018 yılının en iyi çevre fotoğrafçıları!

İLİŞKİLİ HABER

İşte 2018 yılının en iyi çevre fotoğrafçıları!

BİR YORUM YAPIN 0