Tekirdağlı kadınlar pekmez yapımına başladı

Tekirdağlı kadınların üzüm pekmezi için zorlu mücadelesi başladı. İşte haberin detayları...

Tekirdağ'da bağlardan toplanan kara üzümlerin bir kısmı satış için ayrılırken bir kısmı da kışlık pekmez için ayrılmıştı. Tekirdağlı kadınlar pekmezin zorlu yapım aşamasına başlarken önce üzümü ezerek suyunu sıkıyor sonrada kıvamını yakalaması için temiz killi toprak eklenip, dinlendirmeye bıraktı.

Bir gece beklettikleri üzüm suyunu büyük kazanlara koyarak kaynatmaya başlamasından sonra koyulaşan ve kıvamlı hale gelen pekmez, cam kavanozlara doldurularak hava almayacak şekilde kapatılıyor.

Yapımı oldukça zahmetli olan üzüm pekmezini Tekirdağlı kadınlar, "İlk olarak tesislere gelen üzümler yıkanıp, saplarından ayrılıyor. Sonra pres makinesinden geçirilerek şırası çıkarılıyor. Daha sonra çıkan suları kestiriyoruz. Biz bu işlemi yaparken bazıları killi toprak kullanırken biz de kalsiyum karbonat kullanıyoruz. Kestirme işleminden sonra bir gece bekletilen şıra bulanıklık maddelerinden de ayrılmış oluyor." diye konuştu.

"2 YIL BOYUNCA LEZZETİNİ KORUYOR"

Kan yapıcı özelliklerinin yanında demir içeren doğal pekmez olduğunu vurgulayan kadınlar, "Yaklaşık kazanlarda 6 saat kadar kaynayan üzüm suyu pekmez kıvamına gelince ocaktan alınıyor. Daha sonra sıcak şekilde kavanozlara dolduruluyor. Sıcak bir şekilde dolum yapıldığı için pekmez 2 yıl boyunca tadını ve lezzetini koruyor. Pekmez herkes için çok yararlı bir ürün özellikle çocuklara güvenle verilebilecek bir gıdadır. Pekmezde herhangi bir katkı maddesi kullanılmıyor yüzde yüz doğal bir ürün." dedi.

Başkan Erdoğan Saide Simin Mercan'ın nikah şahidi oldu

İLİŞKİLİ HABER

Başkan Erdoğan Saide Simin Mercan'ın nikah şahidi oldu
Canan Karatay: Hepimizin geleceği zeytindedir

İLİŞKİLİ HABER

Canan Karatay: Hepimizin geleceği zeytindedir
'Sen Anlat Karadeniz' zirvede tek başına!

İLİŞKİLİ HABER

'Sen Anlat Karadeniz' zirvede tek başına!
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0