Haccın farzları ve çeşitleri! Hac ibadeti nasıl yapılır? Umre ve Hac arasındaki fark

Milyonlarca Müslümanın Zilhicce ayında ayak bastığı kutsal topraklarda Hac ibadetini gerçekleştirmek her Müslüman üzerine haktır. Peki Hac ibadetinin farzları nedir ve kaça ayrılır? Hac ile umrenin arasındaki farklar nelerdir? Kutsal topraklarda işinize yaracak Arapça kelimeler hangileri? İşet tüm hacı adaylarını ilgilendiren bilgiler haberimizde...

İslam'ın beş şartından biri olarak Allah (c.c)'un Müslümanlar üzerinde farz kıldığı Hac ibadetinin vazifeleri, Şevval ve Zilkade ayları ile Zilhicce ayının ilk on gününde yerine getirilir. Bu ibadet Arefe ve Kurban Bayramında gerçekleştirilir. Bayram anlamına gelen hac kelimesi, 'bir şeyin etrafında dönmek, dolanmak' anlamında kullanılan hag kelisinin kökeninden türemiştir. Arapçada 'gitmek, yönelmek; ziyaret etmek' anlamlarına gelen hac kelimesi, fıkha göre imkânı olan her Müslümanın belirlenmiş zaman içinde Kâbe'yi, Arafat, Müzdelife ve Mina'yı ziyaret etmek ve belli bazı dini görevleri yerine getirmek suretiyle yaptığı ibadeti ifade eder. Bu ibadeti yerine getirenlere Arapçada hac; çoğula vurursak huccâc, Türkçe'de hacı denir. Kurban bayramının yaklaşmasıyla beraber imkanı olan Müslümanlar tarafından Hac ibadetleri yapılmaya başlandı. Bu sebeple Müslümanlar, Hac ibadetiyle ilgili merak ettiklerini araştırmaya başladı. Biz de sizlere kolaylık olması için Haccın farzlarını ve çeşitlerini araştırdık. Ayrıca sizler için haberimizde, Hac vazifesinde kullanabileceğiniz pratik Arapça kelimelere de yer verdik. Peki Hac ibadeti nasıl yapılır? Hac ve Umre arasındaki farklar nelerdir? İşte tüm detaylar...

hacc ibadeti

hacc ibadeti

Zilhicce ayında yapılması faziletli olan ibadetlerİLİŞKİLİ HABERZilhicce ayında yapılması faziletli olan ibadetler

HACCIN FARZLARI NELERDİR?

Haccın farzları nelerdir

Haccın farzları nelerdir

Kabe örtüsünün özellikleri neler? İlk defa kim tarafından örtüldü?İLİŞKİİ HABERKabe örtüsünün özellikleri neler? İlk defa kim tarafından örtüldü?

Müslüman kimseler için en kutsal ibadetlerden olan Hac, Kuran-ı Kerimin birçok yerinde geçmektedir. "Şüphesiz, 'Safa' ile 'Merve' Allah'ın işaretlerindendir. Böylece kim Evi (Ka'be'yi) hacceder veya umre yaparsa, artık bu ikisini tavaf etmesinde kendisi için bir sakınca yoktur. Kim de gönülden bir hayır yaparsa (karşılığını alır). Şüphesiz Allah, şükrün karşılığını verendir, bilendir."  (Bakara,158)

1- Haccı yerine getirmeden önce ihrama girmek. (Dünyadan soyutlanmanın simgesi olan ihrama girme erkeklerde kıyafetlerinin çıkartılıp örtüye sarılmasıyla, kadınların ise kendi elbiselerinin ihram örtüsü sayılmasıyla gerçekleşir.)

2- Vakfeye durmak. (Arefe günü, Arafat Dağı'nın orada öğle ve ikindi namazlarından sonra ayakta durarak bekleme ile yapılır.)

3- Kabeyi tavaf etmek.

Bunların haricinde şeytan taşlama, ihrama Mikat mahallinden girme ve ihram yasaklarından kaçınma; Hac ibadetinin önemli vaciplerindendir.

Hac ibadetinde yapılması gerekenler

Hac ibadetinde yapılması gerekenler

HACCIN ÇEŞİTLERİ

1- İfrad haccı: Umresiz gerçekleştirilen hacdır. Hac yapacak olan kişi ihrama girerken sadece hac yapmaya niyet eder. Kurban kesmekle mükellef değillerdir.

2- Temettü haccı: Umre ve Hac için ayrı ayrı ihrama girilir. İlk önce umre için ihrama girilir, ibadet yapılır ve ihramdan çıkılır. Sonra hac için ihrama girilir, ve ibadet yerine getirilir.

3- Kıran haccı: Umre ve hac ibadetlerinin tek ihramla gerçekleştirilmesidir. Hacı adayının kurban kesmekle mükelleftir.

Kutsal topraklara giderken nasıl giyinilmeli? Hac ve Umre kıyafetleriİLİŞKİLİ HABERKutsal topraklara giderken nasıl giyinilmeli? Hac ve Umre kıyafetleri

Haccın çeşitleri nelerdir?

Haccın çeşitleri nelerdir?

UMRE VE HACCIN FARKLARI

- Hac ibadeti farz, Umre ibadeti ise sünnettir.

- Hac ibadeti İslam'ın beş şartından biri, Umre değildir.

- Hac ibadeti yıl içerisinde 1 defa Arefe gününde ve Kurban Bayramında, Umre ise hac zamanının dışındaki herhangi bir vakitte yapılabilir.

- Hac ibadetinde şeytan taşlama ve kurban kesmek gerekirken umrede böyle bir zorunluluk yoktur.

- Hacda Cem-i Takdim, Cem-i Tehir, Veda Tavafı ve Kudüm Tavafı varken, Umrede yoktur.

Umre ve hac arasındaki farklar

Umre ve hac arasındaki farklar

UMRE VE HAC İÇİN PRATİK ARAPÇA KELİMELERİ

Türkçesi ve okunuşları:

Evet = NEAM
Hayır = LA
Teşekkür ederim = ŞÜKRAN
Bir şey değil = AFVEN
Özür dilerim = ASİF
Su = MA
Ekmek = HUBZ
Bir = VAHİD
Sabah = SABAH
Öğle = ZUHR
İkindi = ASR
Akşam = MESA
Yatsı =İŞA
Havlu = MİNFEŞE
Peçete = FUTA
Yavaş yavaş = ŞÜVEYYE ŞÜVEYYE

2022 Umre kayıtları ne zaman başlıyor? 2022 Umreye gitmek için gerekli belgeler nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

2022 Umre kayıtları ne zaman başlıyor? 2022 Umreye gitmek için gerekli belgeler nelerdir?
Zilkade ayı ne zaman? Diyanet Zilkade ayı 2022...

İLİŞKİLİ HABER

Zilkade ayı ne zaman? Diyanet Zilkade ayı 2022...
Kurdeşen duası okunuşu ve anlamı! Alerji kaşıntı ve kurdeşen için okunacak dua

İLİŞKİLİ HABER

Kurdeşen duası okunuşu ve anlamı! Alerji kaşıntı ve kurdeşen için okunacak dua

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0