Rüyalar gerçek çıkar mı, neden rüya görürüz? Rüyanın çeşitleri...

Günlük hayatımızda gördüğümüz rüyalardan yola çıkarak araştırıp baktığımız rüya tabirleri, bazı kimselerin hayatını direkt olarak etkileyebilmektedir. İyi ya da kötü rüyaları anlatmak doğru mu? Rüyayı anlatırsak gerçekleşir mi? Rüya tabirleri doğru mu, rüya çeşitleri! İşte rüyalar alemiyle ilgili tüm bilgiler...

Günümüzde kendimizde dahil olmak üzere pek çok kişi, rüyada görülen şeylerin ne anlama geldiklerini merak eder ve uyanır uyanmaz unutmamak için rüya tabirlerinden bakıp araştırmaya başlarız. Öyle ki bazı rüyalar vardır ki kişiyi derinden sarsar ve o anki etkisiyle kişi, gördüğü rüyayı başka birilerine anlatma ihtiyacı duyar. Devamında ise karşısındaki kişiden rüya ile ilgili duyacağı iyi ya da kötü yorumlardan etkilenip rüyayı kendi kendine hayra ya da şerre yoranlar bile var. Peki rüyayı başkalarına anlatmak doğru mu? Görülen rüyaların bir hikmeti var mı? Kuran-ı Kerim'deki birçok sure arasında da bahsedilen rüya kavramı gerçekte 3 türü ile karşımıza çıkmaktadır. Nefsani, şeytani ve sadık/ salih rüyalar olarak gördüğümüz rüyalar, gece ya da gündüz uyurken uyanıkmışız gibi çeşitli olayların yaşanması halidir. 

2 rekatlık İstihare namazı ve duası! Evlilik için istihareye nasıl yatılır?İLİŞKİLİ HABER2 rekatlık İstihare namazı ve duası! Evlilik için istihareye nasıl yatılır?

RÜYANIN ÇEŞİTLERİ! İSLAMA GÖRE RÜYALAR KAÇA AYRILIR?

Rüyalar 3'e ayrılır. Birincisi vahyin geliş şekli olan Rüya-ı sadıka. (Peygamberlerin rüyası) İkincisi şeytani rüya; şeytanın normal hayatta yaklaşmak istedikleri kişilere rüya yoluyla vesvese vermesi. Üçüncüsü de nefsani rüya; günlük etkisinde kalınan olayların gece uyurken rüyaya yansıması...

Son nebi olan Peygamber Efendimiz (SAV)'in vefatından sonra başka bir peygamber gelmeyeceğine göre görülen ya da görülecek olan rüyalar Rüya-ı Sadıka'ya girmez. Güzel görülen rüyalar Allah tarafından bir işaret olabilir evet ama bağlayıcılık söz konusu kesinlikle olamaz. Donanımlı bir kişi bile rüya hakkında kesin bir vaat veremez, vermemelidir. Peygamber Efendimiz (SAV)'in zamanında 'Ezanın sözlerini' rüyasında gören Abdullah b. Zeyd (r.a), efendimize rüyasını anlatmış ve kendisi tarafından onaylanınca Bilal Habeşi'ye durumu bildirmiştir.

Evleneceğimiz kişi ve zaman belli mi? Evlilik kader mi, dua kaderi değiştirir mi?İLİŞKİLİ HABEREvleneceğimiz kişi ve zaman belli mi? Evlilik kader mi, dua kaderi değiştirir mi?

RÜYA TABİRLERİ DOĞRU ÇIKIYOR MU? RÜYALAR BAŞKASINA ANLATILMALI MI?

Rüyanın önemi ve kökeni ile ilgili çeşitli araştırmalar yapılmış ve çeşitli görüşler ortaya açılmıştır. Bu yazılıp söylenenler her topluma ve kültüre göre değişkenlik göstermiştir. İslamiyette rüyalar hukuki kaynak ve delil değildir. Sadece gören kişi ile ilgilidir. O kimsede gördüğü rüyayı kendisine yorar.

Rüya anlatma konusuna gelince kötü ya da üzücü bir rüyayı başkalarına anlatmak doğru değildir. İnsan psikolojisini bozmanın yanı sıra durduk yere evham yapmaya neden olarak çeşitli vesveseler getirebilir. 'Şeytandandır' diyerek rüyayı düşünmemeye çalışmak en doğrusu olacaktır.

Günümüzde rüya tabirleri kapsamında ortaya çıkan kitaplarda bahsedilen bilgilerin gerçekle alakası yoktur. Bu nedenden dolayı rüya tabirleri sadece tahmin ve temenni niteliğindedir. Peygamberlerin gördükleri ya da tabir ettiği rüyalar dışında kesinlik yoktur. Dolayısıyla rüya tabirlerine bağlı kalarak yaşamı şekillendirmek hiç doğru olmayacaktır.

PEYGAMBERİMİZ (SAV)'İ RÜYADA GÖRMEK BİRİNE ANLATILMALI MI?

"Beni rüyada gören, gerçekten beni görmüştür, çünkü şeytan benim suretime giremez." Buhari, Tabir 2, 10; Muslim, Rüya 10; (2266); Muvatta, Rüya 1, (2, 956). hadisinden belirtildiği gibi Peygamber Efendimiz (SAV)'i rüyasında gören kişi, bizzat kendisini görmüş olur. Peygamber efendimiz (SAV)'i rüyasında gören kişinin bunu başkalarına anlatması uygun olmaz. Nedeni ise bu denli özel ve kıymetli olan rüyanın maneviyatı bozmaması için kişi ile arasında kalması daha uygun olacaktır.

PEYGAMBER EFENDİMİZ (SAV)'İN RÜYA VE ÖNEMİ İLE İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLERİ

938 - Ebu Said (radiyallahu anh) anlatıyor: "Mu'minin rüyası, nübüvvetin kırk altı cüzünden bir cüzdür." Buhari, Ta'bir 4, Muvaatta 1, (2, 956). 

940 - Hz. Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatıyor: "Rasulullah (aleyhissalatu vesselam) şöyle demişti: "Benden sonra, nübüvvetten sadece mübeşşirat (müjdeciler) kalacaktır!" Yanındakiler sordu: 
"- Mübeşşirat da nedir`?" " Salih rüyadır" diye cevap verdi." 
Muvatta'nın rivayetinde şu ziyade var: "Salih rüyayı salih kişi görür veya ona gösterilir." Buhari, Tabir, 5; Muvatta, Rüya 3, (2, 957); Ebu Davud, Edeb 96,(5017).

Müslim’in bir rivayeti de şöyledir: “Sizin en doğru rüya görenleriniz, en doğru söyleyenlerinizdir. ”Müslim, Rü’yâ 6

842. Ebû Saîd el-Hudrî radıyallahu anh Nebî sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken işitmiştir:
“Sizden biriniz hoşuna giden bir rüya görünce, o Allah Teâlâ’dandır. Bu sebeple Allah’a hamdetsin ve o rüyasını anlatsın. ”
Başka bir rivayet şöyledir:
“O rüyayı sadece sevdiğine söylesin. Hoşlanmadığı bir rüya görürse o şeytandandır. Onun şerrinden Allah’a sığınsın ve onu hiç kimseye söylemesin. O zaman o rüya kendisine zarar vermez. ” Buhârî, Ta’bîr 3, 46; Müslim, Rü’yâ 3. Ayrıca bk. Tirmizî, Daavât 52; İbni Mâce, Rü’yâ 3

Câbir radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Sizden biriniz hoşlanmadığı bir rüya görünce, sol tarafına üç defa tükürsün; şeytanın şerrinden de üç defa Allah’a sığınsın; yattığı tarafından da öbür yanına dönsün”. Müslim, Rü’yâ 5. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 88; İbni Mâce, Ta’bîr 4

Rüyada görülen sembollerin anlamları! Rüya kime anlatılmalı?

İLİŞKİLİ HABER

Rüyada görülen sembollerin anlamları! Rüya kime anlatılmalı?
Rüyalardan etkilenmek doğru mudur? Kötü rüyalar yorumlanır mı?

İLİŞKİLİ HABER

Rüyalardan etkilenmek doğru mudur? Kötü rüyalar yorumlanır mı?

BİR YORUM YAPIN 13

Kenan 1 yıl önce

Bravo

Toplam 1 beğeni

Hıyarsız 1 yıl önce

Oh neyseki rüyamda bilgisayara donustum ya

Toplam 3 beğeni

Herhangi birileri 1 yıl önce

Bir süredir çok hayırlı rüyalar görüyorum . Ne kadar ciddiye almalıyım bilemiyorum ...

Sanane 2 yıl önce

Sanane

Zehra 2 yıl önce

Şimdi rüya gerçek mi oluyor

Toplam 3 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun