Yılbaşı kutlamak günah mı, Noel kutlaması nereden geliyor?

Bizim dinimize ait olmayan batıl bir kutlamadan ibaret olan yılbaşı kutlaması, Hrıstiyanların Hz. İsa Peygamber (a.s)'un doğum yıl dönümü olarak kutladıkları bir gündür. Peki Müslümanların da bu yılbaşı kutlamalarına ayak uydurması dinimizce caiz midir, yılbaşı günah mı? Yılbaşı gecesinde Müslümanlar ne yapmalı?

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Adetlerimizde ve kültürümüzde yer almamasına rağmen bazı kesimler tarafından insanlara empoze edilen yılbaşı kutlamaları, dinimiz açısından caiz değildir. Hak yoldan sapan, Allah'a isyan eden anlamına gelen fasık kimselere benzeyerek dünyalık nefsani yaşam şekillerini taklit etmek, biz Müslümanların imanını tehlikeye sokabilecek en ciddi durumlardan biridir. Başlangıçta zihni ve daha sonra kalbi beraberliğe kadar götürebilen bu durum karşısında Müslümanların yılbaşı kutlaması oldukça yanlıştır. Çünkü Peygamber Efendimiz (SAV), "Kim bir kavme benzemeye çalışırsa, o da onlardandır." (Ebû Dâvûd, Libâs, 4/4031) buyurmuştur. Bu hadis-i şerifinde açıkça belirtildiği gibi başka kavimlere özenerek onlar gibi davranmamız biz Müslümanlar için yasaklanmış bir durumdur. Alenen onlar kadar heyecanla hazırlık yapmayıp kendimizi o kefeye koymasak da yılbaşı kutlaması için evlerimizde çam ağacı süslemek ya da noelden dolayı hediyeleşmek, yılbaşı TV programlarını takip etmek, tombala vb. o güne özel aktivitelerde bulunmak dini açıdan uygun değildir.

Yılbaşı çekilişi haram mı? Milli Piyango bileti neden haram? DiyanetİLİŞKİLİ HABERYılbaşı çekilişi haram mı? Milli Piyango bileti neden haram? Diyanet'ten açıklama

Bu haberimizde yılbaşı için hazırlık içinde olan okurlarımız için önemli bilgilere yer verdik.

Noel kutlamasının nereden geldiği, İslam dininde yılbaşının kutlanıp kutlanamayacağı, çam ağacı ve noel baba gibi figürlerle alakalı tüm merak edilenleri Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sordu, İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy cevapladı...

YILBAŞI NEDİR? YILBAŞI VE NOEL AYNI ŞEY MİDİR, FARKLARI NELER?

yılbaşı kutlaması günah mı?

yılbaşı kutlaması günah mı?

Halk arasında genellikle birçok kişi tarafından karıştırılan Yılbaşı ile Noel kavramı, birbirlerinden farklıdır. Hristiyanların inancına göre Hz. İsa Peygamberin doğum haftasında yapılan etkinlikleri kapsayan Noel'de Hindi kesme, Christmas, Noel Baba gibi Batı'dan gelen adetler öne çıkarılmaktadır. Başka dinlerin adetlerine özenerek onlar gibi davranmak, dinimizde kesinlikle yasaklanmıştır. Kuran-ı Kerim'deki Maide Suresinin 5. Ayetinde; "...Sizden kim onları dost edinirse, oda onlardandır..." (Maide: 5/51) ifadesi de geçmektedir. Allah (c.c), kimleri örnek almamız gerektiğini bizlere belirtirken kimlerle olmamız gerektiğini de Nisa Suresinde şu şekilde vurgulamaktadır:

“Kim Allâhʼa ve Rasûlʼe itaat ederse işte onlar, Allâhʼın kendilerine lûtuflarda bulunduğu peygamberler, sıddıklar, şehidler ve sâlih kişilerle beraberdir. Bunlar ne güzel arkadaştır!” (en-Nisâ, 69).

YILBAŞI KUTLAMAK GÜNAH MI? YILBAŞI NEDEN KUTLANIR?

Müslümanlar yılbaşı kutlar mı?

Müslümanlar yılbaşı kutlar mı?

Doğum tarihi konusunda kesin bir bilgi olmayan Hz. İsa Peygamberin doğumunda yıl olarak M.Ö 4 ile 6 sene önce olduğu, gün olarak da 25 Aralığı doğum tarihi olarak kabul görüp kutlayan Batı'daki kiliselerin dışında Doğu kiliseleri bu tarihi 6 Ocak olarak kabul etmektedir. Kutlamalarda yer verilen danslar, içkiler, hindi kesmeler, ışıklandırma yapmalar ve birbirlerine çeşitli türden hediyeler vermek bir nevi gelenek haline gelmişti.

2022 noel ne zaman

2022 noel ne zaman

Müslümanlar yılbaşı gecesini nasıl geçirmeli? Müslüman Yılbaşında nelere dikkat etmeliİLİŞKİLİ HABERMüslümanlar yılbaşı gecesini nasıl geçirmeli? Müslüman Yılbaşında nelere dikkat etmeli

Ülkemizde Hristiyan kimselerin nüfusu seyrek olması nedeniyle son birkaç seneye kadar ön planda tutulmayan yılbaşı kutlamaları ne yazık ki insanların gözünün önünde olduğu televizyon dünyasında popüleritesi arttı. Yalnızca televizyonda olmayıp aynı zamanda Twitter, Instagram ve Facebook gibi insanların aktif oldukları sosyal medya hesaplarında devam ettirilmeye çalışılan bu gösterişli hareketler genellikle yılbaşı haftasının olduğu 25 Aralık'tan itibaren bilinçsizce gerçekleştiriliyor. Genişleyen bir bilinçsiz kitle 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gecede 'Yılbaşı kutlamaları' adı altında Müslüman kimselere yakışmayan birçok uygunsuz davranışlar sergilenebiliyor ve hatta ne yazık ki bu durum zamanla alışkanlık haline getirilmiş bir geleneğe dönüşüp bizler arasında normalleşebiliyor.

“Bir kimse müşriklerin arzına ev bina edip, onların bayramlarına katılmak sûretiyle onlara benzerse, o kimse kıyâmet günü onlarla berâber haşrolunur.” (Feyzü’l-Kadir, 104)

2024 Yeni yıl tatilinde nereye gidilir? Yılbaşına özel rotalar

İLİŞKİLİ HABER

2024 Yeni yıl tatilinde nereye gidilir? Yılbaşına özel rotalar

BİR YORUM YAPIN 39

Shahin 1 yıl önce

Aynen Size Katılıyorum Bu Noel Yani Yıl Başı Adıyla Kutlanan Bu Bayram Bize Bir Çekilge Gibi Yapışmış Ve Ne Yazık ki Zehirlemiş Tüm Müslümanlar Anlamadan Kendilerini Bir kavmin Ardından Yokuşa doğru Gidiyor Buda Çok Acı Verici Asıl Yeni Yıl Doğanın Oyanışıyla Olur Bahar Gelir Nevruz Kutlanır Kız Alınıb Verilir Laleler Açar Bunu Anlamak Zor Değil Her Kese İyi Günler ☺️

BEN BİLMEM 3 yıl önce

ŞUANA OKADAR ÜZÜLDÜM Kİ BİR BİLSEN BE DİNLE İLGİLİ YAZININ YANINA BİLE YILBAŞI REKLAMLARI KOYMUŞLAR :s SİZ SİZ OLUN YILBAŞINI KUTLAMAYIN :D

Toplam 5 beğeni

Kadir 3 yıl önce

Kutlayanlar düşünsün. Ben hristiyanaların bir müslüman bayramını kutladıklarını ömrümde görmedim. Hayır onlar Noel biz yılbaşı kutluyoruz diyorlar. Bende soruyorum o zaman farkın ne ? Hindiyse hindi, çam ağacıysa çam ağacı, piyangoysa piyango, geri sayımsa geri sayım. Her şeyin aynı ama onlar Noel’i sen yılbaşını kutluyorsun. Çok iyi valla. İstanbul’da satılacak çam ağacı kalmadı çam. Yeni yıla girince ne oluyor başınız göğe mi eriyor ? Normal bir günden farkı ne ? Takvimde bir tane rakam değişiyor sadece.

Toplam 9 beğeni

TOSUN 3 yıl önce

müslümanlığı özde değil sözde yaşıyoruz

Toplam 11 beğeni

AXZ 3 yıl önce

Ben kutluyorum ve bişey olcağını sanmıyorum çünkü hz isanın doğum günü 25 aralık 1 ocakla ne alakası var.

Toplam 20 beğeni

Can 3 yıl önce

Bunca uyarıya rağmen dediğinize bir bakın

Toplam 2 Beğeni

Hakikat 3 yıl önce

Sen onlara benze onlar ile birlikte mizanda görürsün alakayı hz isa 25 aralık doğru olabilir ancak kutlaması bir hafta sen anca kendini kandırırsın Allah cc kandıramazsın

Toplam 2 Beğeni

Kadir 3 yıl önce

Hristiyanların yaptıklarından ne farkı var acaba senin kutlamanın ? Senin bileceğin iş onlara benzemek istersen benze biz ne diyelim ? Yaptıklarınızın hiçbir farkı yok ama biz Noel değil yılbaşı kutluyoruz diyorsunuz. Böyle mi avutuyorsunuz kendinizi ? Sizin dünyadan haberiniz yok dünya bugün Noel’ı Kutluyor ve herkes birbirine merry christmas diyor. Ne demek bu ?

Toplam 1 Beğeni

Misafirim 3 yıl önce

Doğarken ebesi sen miydin? Ortodokslar 6 ocak ta diyor 25 aralıkta değil. İsa Yahudi olarak dünyaya geldi. Sünnet oldu. Hristiyanlar sünnete karşı. Yani birsey olmasından ziyade. İslam ile ilgili değil. Hristiyan olup böyle deseydin, Kilise seni afaroz ederdi.

Toplam 0 Beğeni

mustafa ukay 3 yıl önce

afferim sen kutlamaya ve bişey olmicanı sanmaya devam et ölünce öğrenirsin bişey oluyormuymuş olmuyormuymuş

Toplam 1 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun