Mardin'de ne yapılır? Mardin'de gezilecek yerler

Medeniyetlerin şehri olarak anılan ve birçok tarihi değerlerin bir arada olduğu Mardin, son yılların en çok seyahat edilen rotalarından biri haline geldi. Milyonlarca kişiyi ağırlayan Mardin sokaklarında siz de keşfe çıkmak istiyorsanız mutlaka yazımızı incelemelisiniz. Hadi gelin birlikte Mardin şehrini karış karış gezelim...

Mardin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin incisi, Dicle ve Fırat nehirleri arasında bulunan 8.806,04 metrekarelik kocaman bir şehir. Ülkemizin tarihi ve mimari turizme olan katkısı bakımından, önemli şehirlerinden biri olan Mardin kendine has evleri, sıcak insanları, ve lezzetli yemekleriyle mutlaka görülmesi gereken şehirler arasında yer alıyor. Mezopotamya’nın kuzeyinde yer alan Mardin, Anadolu’nun en eski şehirlerinden biri. Arkeolojik çalışmalardan elde edilen kalıntılara göre Mardin tarihi Yontma Taş Devri’ne kadar uzanıyor. Türkiye’nin doğusundaki en etkileyici şehirlerden biri olan Mardin’de görülmesi gereken birçok tarihi yer vardır. Her yıl gerek yurt içinden gerekse yurt dışından bir sürü turist ağırlayan bu şehirde siz de gitmek için geç kalmayın...

Mardin

Mardin

MARDİN'DE NERELERE GİDİLMELİ?

Mardin haritası açtığınızda karşınıza çıkacak olan Mardin ilçeleri arasında Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Mazıdağı, Midyat, Nusaybin, Ömerli, Savur ve Yeşilli yer alıyor. Her ilçenin kendine has bir dokusu var, ayrıca bu yerler birbirinden güzel hikâyeler ve manzaralar barındırıyor. Ülkemizin en önemli kültür merkezlerinden Mardin'de gezmeye Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi'nden başlıyoruz. Müze Mardin'in Eski Kent Merkezi'nde kurulmuş ve iki kattan oluşuyor. İlk giriş katında Mardin'in eski kent yaşamından kesitler sunan bir çok canlandırma yapılmış.

Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi

Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi

Mardin'de ikinci durağımız Mardin Zinciriye Medresesi oluyor. Mardin Eski Şehirmerkezinde bulunan medreseye merdivenli bir yoldan çıkıyorsunuz. Burası şehrin bir çok yerini kuş bakışı olarak görüyor. Özellikle Mardin Ulu Cami ve eski Mardin taş evlerinden oluşan manzara görülmeye değer.

 Mardin Zinciriye Medresesi

Mardin Zinciriye Medresesi

Mardin'deki en büyük camilerden biri, Mardin Ulu Cami. Caminin çevresi dar sokaklar ve küçük alışveriş dükkanları ile dolu. Camiden içeri girdiğinizde küçük bir avlu ve şadırvan ile karşılaşıyorsunuz. Sarı kesme taşlarla yapılan cami çevreyle uyum içinde görünüyor.
Mardin Ulu Cami'de Hz. Muhammed'in sakalının sergilendiği (Sakal-ı Şerif) bir bölüm de bulunuyor.

Mardin Ulu Cami

Mardin Ulu Cami

Mardin'in eski kent merkezi tarihi yapılar ile dolu. Bunlardan birisi de Mardin Kent Müzesi. Burada müzenin yanı sıra, çocukların eğlenerek bir şeyler öğrenebildiği bir bina da var.Çocuklar burada ebru sanatı, resim, kağıt katlama gibi bir çok konuda eğitim alabiliyor. Müze kat kat bölümlerden oluşuyor. Bölgeden çıkarılan bir çok eser burada sergileniyor.

müze mardin

müze mardin

Şehrin tam üstünde Mardin Kalesi var. Şehir dağın yamacına kurulmuş. Kaleye çıkılmıyor. Askeri olarak kullanılıyor. Mardin Kalesi 10. yüzyılda inşa edilmiş. Buraya doğru çıktığınızda Mezopotamya Ovası'nın müthiş manzarasını seyredebilirsiniz.

Mardin Kalesi

Mardin Kalesi

MARDİN'DE NE YENİR?

Mardin yemek kültüründe en çok sevilen lezzetler, çiğ köfte, kaburga dolması, işkembe dolması ve etli ekmek olarak bilinir. Mardin ve yöresinin büyükler tarafından bilinen tatları ise lebeniye, çörten, kibbe, fikriye, dobo, alluciye, ciğer pilavı, cevizli börek, sembüsek olarak söylenmiştir. Mardin'e gittiğinizde bu tatlardan denemeyi ihmal etmeyiniz. Sucuk, kavurma ve üzüm sucuğunun da tüketiminin çok olduğu Mardin'den geri dönerken sevdiklerinize bu lezzetlerden oluşan bir hediye sepeti hazırlatabilirsiniz.

MARDİN'DE NEREDE YEMEK YENİR?

Mardin restoranları

Mardin restoranları

Aileniz ve sevdiklerinizle gidip rahat edeceğiniz mekanlardan biri olan Seyri Mardin Ocakbaşı olabilir. Uygun fiyatlarla ve leziz yiyeceklerle hem bütçenize hem de damak tadınıza hitap ediyor. Manzaraya nazır fotoğraflar çekerek anılarınızı bir albümde toplayabilirsiniz.

Mardin kahvaltı menüsü

Mardin kahvaltı menüsü

Kahvaltıcı Kadri'nin yeri Mardin merkezde rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir kahvaltı mekanıdır. Sevdiklerinizle birlikte sabahın ilk ışıklarıyla, şahane donatılmış bir masada kahvaltı yapmak için bu adrese uğrayabilirsiniz. Mardin'in doğal manzarası ve tertemiz orman havasıyla birlikte büyükşehrin stresini üzerinizden atabilirsiniz.

MARDİN'DE NEREDE KONAKLARIM?

Mardin konaklama yerleri

Mardin konaklama yerleri

Mardin merkezde bulunan oldukça konforlu, ekonomik ve aileye uygun konaklama yerleri bulabilirsiniz. Rustik görünümlü oteller salaş görünümün yanı sıra oldukça klas bir görünümü de içerisinde barındırıyor. Merkezi konumda olduğu için çarşı gibi benzeri gezilmesi ve görülmesi gereken mekanlara rahatlıkla gidebilirsiniz. Maridin Otel, Dara Konağı ve Mardin Stone sizin için seçtiğimiz konforlu ve beklentinizi karşılayacak oteller listesinin başında gelmektedir.

HAYIRLI TATİLLER DİLERİZ :)

Gül kurutma yöntemleri ve püf noktaları

İLİŞKİLİ HABER

Gül kurutma yöntemleri ve püf noktaları
2019 bahar  t-shirt modelleri

İLİŞKİLİ HABER

2019 bahar t-shirt modelleri
Baharda gidilmesi gereken rotalar

İLİŞKİLİ HABER

Baharda gidilmesi gereken rotalar
Şile'ye nasıl gidilir? Şile'de ne yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Şile'ye nasıl gidilir? Şile'de ne yapılır?
Yazın Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerler

İLİŞKİLİ HABER

Yazın Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerler
Karadeniz turunda nerelere gidiliyor? Karadeniz'in doğal güzellikleri

İLİŞKİLİ HABER

Karadeniz turunda nerelere gidiliyor? Karadeniz'in doğal güzellikleri
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0