Osmanlı'da ramazan gelenekleri

Osmanlı döneminde Ramazan ayı'nın gelmesini dört gözle ve büyük bir heyecan içerisinde bekleyen Osmanlıların, Osmanlı sarayında uyguladığı Ramazan gelenekleri nasıldır? İşte, Osmanlı’da Ramazan gelenekleri…

11 ayın sultanı olan Ramazan ayı her dönemde maneviyat bakımından zengin olan aylardan biridir. Osmanlı döneminde heyecan içerisinde beklenen Ramazan ayında, Ramazan’ın habercilerinden hilali müjdeleyenlere 150’şer kuruş verilirdi. Osmanlı'da ramazan gelenekleri ve adetleri nasıldır? Tüm yönüyle Ramazan ayında sergilenen Osmanlı adetlerini sizlerle paylaşıyoruz...

Osmanlı adetleri

Osmanlı adetleri

ZİMEM (VERESİYE) DEFTERİ

Osmanlı’da Ramazan ayında zenginler, hiç tanımadıkları yerlerde bakkal, manav gibi mekanlara girerek onlardan veresiye defterini talep ederdi. Baştan, sondan ve ortadan rastgele sayfaları seçerek, “Silin borçlarını… Allah kabul etsin” derlerdi, Borcu ödenen kişiler ve ödeyenler kimin borçtan kurtulduğunu ve kimin kurtardığını bilmezdi.

Osmanlı gelenekleri

Osmanlı gelenekleri

YAZ TATİLLERİ ÜÇ AY

Osmanlı Devleti’nde medreselerde yaz tatilleri Üç Aylar'da verilir ve cerre çıkılırdı. Bu tatillerde seçilmiş medrese talebelerini, hem kendi bilgilerini tazelemek, hem de dinsel konularda halkı aydınlatmak için İmparatorluğun farklı kesimlerine gönderilirlerdi.

Osmanlı geleneği

Osmanlı geleneği

İFTAR VAKİTLERİ KAPILAR AÇIK

Osmanlı’da Ramazan ayında halk, yakınlarına iftar vermeyi büyük bir ibadet kabul eder ve misafir ağırlamak için yarışa girerlerdi. Ramazan boyunca iftar vakitlerinde kapılar açık tutulurdu. Böylece yolda kalan ve ister tanıdık olsun ister olmasın herkes bu ikramdan nasibini alırdı.

ARİFE ÇİÇEĞİ

Osmanlı’da bayramların özellikle çocuklar için ayrı bir önemi vardır. Bayramlıklarıyla sokakta dolaşan çocuklara “arife çiçeği” adı verilirdi.Osmanlı’dan gelen “Arife Çiçeği” anlamı ise; bayramdan birkaç gün önce yapılan alışverişin ardından çocukların sabırsızlanarak giysilerini bayramdan bir gün öncesine denilirdi.

Osmanlı padişahı yemek ziyafeti

Osmanlı padişahı yemek ziyafeti

PADİŞAH TEBRİĞİ

Osmanlı’da bayram, Sultanın bayram namazı için camiye adım atmasıyla başlardı. Namazdan sonra saraya dönen padişah önce annesinin elini öpüp ardından diğer aile üyeleriyle bayramlaşırdı. Padişah, bayram tebriğinin ardından işlemeli keselerle çocuklara para saçılır ve çocuklar sevindirilirdi.

YÜRÜME EDEBİ

Merdivenden erkek arkadan bayan önden çıkardı; hem hanımını korumak hem de hanımı düşerse tutabilmek için. Aynı sebeple merdivenden inerken ise erkek önden inerdi. Yolda küçük, büyüğünün önünden gitmezdi.

KAPI TOKMAĞI

Ramazan ayında kapıya gelen bayan ise ince tokmak, erkek ise kalın tokmakla vurulurdu. Bu nedenle kapıda iki adet tokmak bulunmaktaydı. Kapıyı açacak olan kimse ona göre hazırlıklı giderdi.

Osmanlı Kahve Kültürü

Osmanlı Kahve Kültürü

OSMANLI'DA KAHVE KÜLTÜRÜ

Osmanlı kahvehaneleri, edebi konuşmaların, tarih sohbetlerinin yapıldığı ve şiir hikayelerin okunduğu kültür alışverişinin yapıldığı yerlerdi.

Osmanlı Geleneği

Osmanlı Geleneği

PENCERE ÖNÜNE KONAN ÇİÇEK

Ramazan ayında pencere önüne konan sarı çiçek; evde hasta birinin olduğuna ve  kırmızı çiçek ise gelinlik çağına gelmiş bekar bir kızın olduğuna işarettir.

RAMAZANDA AÇLIK TESTİ

Misafirlere kahve yanında su ikram edilirdi. Bunun nedeni ise misafir tok ise kahveyi içer aç ise suyu tercih ederdi.

DİŞ KİRASI

Ramazan ayına mahsus olmakla beraber başka ziyafetlerde de uygulanan 'Diş Kirası', iftara davet edilen davetlilere, iftar davetinden ayrılırlarken bir hediye vermek olarak Osmanlı adetlerinin listesinde yerini almıştır.

Ağrı İshak Paşa Sarayı'nın bilinmeyen özellikleri

İLİŞKİLİ HABER

Ağrı İshak Paşa Sarayı'nın bilinmeyen özellikleri

BİR YORUM YAPIN 0