Daha önce hiç görülmeyen figür Alanya'da bulundu!

Alanya'da 2019 yılındaki kazı çalışmalarında, son derece önemli, benzersiz bir parça tespit edildiğini ifade eden Prof. Dr. Eravşar, "Bu şekilde bir plaka çini, Selçuklu çini sanatında bu zamana kadar çıkmamıştı" sözleriyle gündeme oturdu. İşte, haberin ayrıntıları...

Selçuklu'nun kışlık başkenti olarak kullanılan kentin, yoğun imar çalışmasına sahne olduğundan zengin arkeolojik materyaller verdiğini söyleyen Prof. Dr. Eravşar, İçkale'ye girişte yapılan arkeolojik kazılarda hamam olarak düşülen alanın sarayın bir parçası, Alaaddin Keykubat'ın ailesiyle yaşadığı alan ile altının da sarnıç olduğu keşfedildi.

Alanya kazı çalışmaları 2019

Alanya kazı çalışmaları 2019
Alanya
Alanya

Çini eserlerinin figürlerinin hala gözle görülür olduğunu ve benzersiz parçaların bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Eravşar, “Yaklaşık 50x80 santimetre ölçülerinde bir çini plaka. Bu şekilde bir plaka çini, Selçuklu çini sanatında bu zamana kadar çıkmamıştı. Bu açıdan ünik, tek, nadir bir parça. Bunun geri kalan kısımlarını da bulmayı ümit ediyoruz. Bir kompozisyon bu parçada anlatılıyor. Süvari tasvir edilmiş, elinde mızrağı atın üzerinde, baş iki bölü üç oranında yandan resmediliyor, ay yüzlü badem gözlü Türk tipi dediğimiz tipte. Başın üzerinde bir miğfer ve yüzünü bir zırhla peçe şeklinde kapatmış. Diğer bir parçada farklı bir renkte aynı kompozisyon eli ve mızrağı tutar vaziyette resmediliyor. Bunun bir bütün halinde devam ettiğini düşünüyoruz. Üzerinde ve alt tarafta bordür var. Bu 200 kasa çininin içinde muhtemelen diğer parçaları var. Biz bunları bulup sergilenebilir hale getirip müzeye nakledeceğiz. Böylelikle Türk çini sanatının bilinmeyen yeni bir uygulamasını literatüre kazandırmış olacağız" şeklinde konuştu.

Halil Sezai ile Kibariye ilk kez aynı sahnede yer aldı!

İLİŞKİLİ HABER

Halil Sezai ile Kibariye ilk kez aynı sahnede yer aldı!
Trabzon turizmi lavanta bahçeleriyle canlandıracak!

İLİŞKİLİ HABER

Trabzon turizmi lavanta bahçeleriyle canlandıracak!

BİR YORUM YAPIN 0