Schengen (Şengen) vizesi nasıl alınır? Schengen vizesi için gerekli evraklar neler? 2021

Schengen vizesi yapacaklar için toplayacakları evraklar ve seyahat amacına göre de hazırlanacak belgeler birbirinden farklıdır. İstenilen bu belgelerin en güncel halini ziyaret edeceğiniz ülkenin konsolosluk sayfasından da öğrenebilirsiniz. Peki Schengen vizesi nasıl alınır? Schengen vizesi için gerekli evraklar neler? Öğrenmek için videomuzu izleyebilirsiniz.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Schengen vizesi, Schengen Bölgesi’ne üye devletlerden herhangi birine seyahat edenlerin seyahat başına turizm veya iş amaçlı 90 güne kadar kalmasına izin veren kısa süreli bir vizedir. Schengen vizesi Avrupa için en yaygın vizedir. Vize sahiplerinin herhangi bir Schengen Bölgesi dahilinde serbestçe seyahat etmesine ve Schengen üyesi ülkelerden herhangi birinden dönüş yapmasına izin verir. Schengen Bölgesi içinde gümrük kontrolleri yoktur.

Schengen üye ülkeleri sırasıyla aşağıdaki gibidir:

Schengen Vize Türleri

Tek Tip, Sınırlı Bölge Geçerliliği Olan ve Ulusal olmak üzere 3 gruba ayrılan Schengen Vizesi bulunmaktadır.

Tek Tip Schengen Vizesi: Schengen bölgesine üye ülkelerinden birine, 6 ay içerisinde 90 gün süre ile vizeyi kullanılacak kişinin istediği bölgeden geçebilme ve konaklama yapabilme iznine denilmektedir.


Bu vize ile giriş yapılabilecek ülkeler: Avusturya, Belçika, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Estonya, Almanya, Fransa, Macaristan, Yunanistan, İzlanda, Letonya, İtalya, Litvanya, Malta, Lüksemburg, Norveç, Hollanda, Polonya, Slovakya, Portekiz, İspanya, Slovenya, İsviçre, İsveç' tir.

A kategorisi:  Schengen ülkelerine giriş yapmadan Schengen ülkesi havaalanından dış hatlar uçuş yapmasına izin veren havaalanı transit vizesini temsil eder.

C Kategorisi: Vizeyi alan kişiye vize süresine bağlı olarak Schengen bölgesindeki bir ülkede İkamet edebilme imkanı tanıyan kısa süreli bir vizeyi temsil eder. C kategorisi vize alan kişiye vize alış amacına göre; tek giriş, çift giriş ve çoklu giriş olarak 3 şekilde adlandırılmaktadır.

Tek Giriş Vize: Vizeye sahip olan kişiye, sadece bir Schengen ülkesine belirli süreli bir kez girme hakkı veren bir vize türüdür.

Çift Giriş Vize: Tek giriş vizesi gibi bir Schengen ülkesine uygulanır ancak tek giriş vizesinden farklı olarak,  gidilecek Schengen ülkesine 2 kez giriş yapma izni tanımaktadır.

Çoklu Giriş Vize: Vizeyi alan kişiye 6 ay içerisinde 90 güne kadar istediği Schengen ülkesine istediği sayıda giriş çıkış yapma izni vermektedir.

Sınırlı Bölge Geçerliliği Olan Vize: Sadece vize alınan Schengen ülkesine seyahat etme imkanı tanıyan vize türüdür. Özel şartlarda ve acil durumlarda alınabilmektedir.

Ulusal Vize: 'D' kategorisinde bulunan ulusal vize Schengen ülkelerinden herhangi birinde okuyacak, çalışacak ve kalıcı olarak orada yaşayacak kişilere verilmektedir. Bu vize sonrasında ülkesine dönecek olan kişilere tek amaçlı olarak verilebildiği gibi, istediği sayıda Schengen ülkesine istediği zamanlarda giriş çıkış yapabilme imkanı tanımaktadır.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0