Göbeklitepe nerede? Göbeklitepe'ye nasıl gidilir? Göbeklitepe hikayesi

Dijital dizi platformunun en iyi adreslerinden biri olan Netflix'de yayınlanan ikinci Türk dizisi Atiye yayınlandı. İlk 8 bölümü yayınlanan dizide Göbeklitepe sahneleri adeta sosyal medyaya damgasını vurdu. Dizinin başrol karakteri Atiye'nin gittiği ve National Geograpcih'de 'mutlaka görülmesi gereken yerler' listesine eklenen Göbeklitepe nerede ve nasıl gidilir öğrenmek istiyorsanız içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Beren Saat ve Mehmet Günsur'u buluşturan Atiye, Göbeklitepe'den başlayan gizemli bir öyküyü anlatıyor. Göbeklitepe’de bir kazı sırasında keşfedilen bir işaretle hayatı değişen genç bir ressamı konu edinen Atiye dizisindeki yer Şanlıurfa'da geçiyor. Dizi, uluslararası National Geographic Dergisi tarafından, 'mutlaka görülmesi gereken yerler' listesine eklendi.

UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİ'NDE

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer almasıyla birlikte dünya çapında adını duyuran Göbeklitepe, insanlık tarihine yön veren bir kazı olarak gösteriliyor. Göbeklitepe, dünya çapında en büyük keşiflerinden birisi olarak değerlendiriliyor. 

göbeklitepe

göbeklitepe

Şanlıurfa'nın 15 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Göbeklitepe, merkezden taksi ya da minibüslerle kısa sürede gidilebiliyor. Göbeklitepe 12.000 yıl önce inşa edilmiş. Kazılar sonucunda elde edilen verilere göre bu yapılar yerleşim amaçlı kullanılmamışlar. Göbeklitepe’de toplam 20 adet olduğu belirlenen bu üzeri açık yapıların dini amaçlı yapılmış olduğu biliniyor.

ATİYE DİZİSİNDEKİ NEMRUT DAĞI NEREDE? NEMRUT DAĞI HAKKINDAKİ SIR GERÇEKLER NELER? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN...

aş devrinden kalma bu tapınakların yapılış biçiminde ortak bir özellik göze çarpıyor; T biçiminde sütunlar ile çevrilmiş bu tapınakların merkezinde iki T biçiminde sütun karşılıklı olarak yer alıyorlar. Boyları 3 ila 6 metre arasında değişen bu sütunların stilize edilmiş insan tasvirleri olduğunu düşünülüyor. Bunun sebebi sütunlarda görülen kol ve el tasvirleri. 

GÖBEKLİTEPE İSTANBUL'DAN KAÇ SAAT?

Uçak ile Şanlıurfa'ya gitmek toplamda 1 saat 47 dakika.

GÖBEKLİTEPE HAKKINDA BİLİNMEYEN SIRLAR

Millattan önce 10000 yıllarına dayanan Göbeklitepe insanlığı tarihin en eski sayfalarına götürüyor. Yeryüzünde dini inancın şekillendiğinin kanıtı olan Göbeklitepe'de 20 tapınak tespit edilmiştir. Ancak 6 tapınak tarihi dokulara uygun gün ışığına çıkarılabilmiş. Medeniyetin toprakları olan Mezopotamya da bu tapınak insanlık tarihinin medeniyetinin de kanıtıdır.

Mısır piramitlerinden bile daha eski olduğu kanıtlanan bu tapınağın içerisindeki inşa arkeologları şoke etmiştir. Bilim adamlarına göre tapınak inşa edilirken insanlık daha yeni yerleşik hayata geçmişti. O çağda el arabası ya da yük taşımaya dair bir alet olmadan bu kadar ağır yüklerin 15 metre yükseklikteki bu yerin taşınması tarihte ilk defa çok sayıda insanın bir araya gelmiş olabileceğini gösterir. 

Sırlarla dolu bu tapınak sanatsal bir çok figürüde barındırır. Hemen hemen bölgede yaşayan bütün hayvanların resmi kabartmalı bir şekilde kayalarda bulunuyor. Bilim adamlarına göre bu figürler tapınağı ziyarete gelen insanların inançlarının da göstergesi olabilir. Ayrıca tapınağın çevresinde tarihte ilk buğday ekiminin de gerçekleştiği bir diğer tespit arasındadır. 

En dikkat çeken durum ise T sütunlardır. Bu sütunlar insan figürlerine benzetilmiş. Ayrıca sütunların üzerinde bulunan aslan kabartmaları da neolitik çağda aslanların bu bölgede yaşadığının kanıtıdır.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 1