Makedon mantısı tarifi

Klasik matıdan sıkılanlar için farklı bir mantı tarifi...

Malzemeler:

Hamur için;
1 kg un
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar ılık su
 
İç harcı için;
500 gr lor peyniri
500 gr beyaz peynir
2 adet yeşil sivri biber

Açmak için;
1 su bardağı zeytinyağı

Üzeri için;
2 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı yoğurt

Yapılışı:

Unu derin bir kaba koyun. Tuzu ve elinizle ufaladığınız yaş mayayı ekleyin ve karıştırın. Sıcağa yakın ısıdaki suyu yavaş yavaş ilave edip yoğurmaya başlayın. Çok hafif, ele yapışan ve çok yumuşak bir hamur elde edince su eklemeyi bırakın. 

Hamurun üzerini streç filmle kapatıp oda sıcaklığında 25-30 dk dinlendirin. Mayalı hamur az bekletilince çok daha kolay açılır. Çok bekleyen mayalı hamur lastik gibi olur.

Hamuru kol kalınlığında uzatıp bıçakla 8 eşit parçaya bölün. Parçaları tezgah üzerinde, merdane yardımıyla yemek tabağı büyüklüğünde açın. Hamurların birinin üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı sürüp üzerine bir hamur daha koyun. İki hamuru birlikte, 40-45 cm büyüklüğünde ve oval şeklinde açın. Hamurun kalınlığı yarım santim olmalı.

İncecik doğradığınız biberleri ve peynirleri bir kapta karıştırın. Bu harçtan 7-8 yemek kaşığı kadar alıp oval hamurların uzun kenarlarına koyun. Rulo yapıp yaklaşık 2 parmak eninde dilimlere ayırın.

Yaklaşık 40 cm çaplı yuvarlak tepsiyi zeytinyağıyla hafif yağlayın. Hazırladığınız hamurları tepsiye, dışarıdan içeriye doğru aralık vermeden yerleştirin. Tepsi mayası için hamurları tepside yaklaşık 40 dk bekletin.

İyice kabaran hamurların üzerine yumurta ve yoğurt karışımından sürün. Mantiyyeleri 5 dk önceden ısıtıp 180 derece ayarladığınız fırında üzeri sarı oluncaya kadar pişirip çıkarın. Sıcak servis edin. 

Afiyet olsun...

 

BİR YORUM YAPIN 0