Tereyağına alternatif 5 şaşırtıcı lezzet!

Diyetisyen Emre Uzun, tereyağın sütten elde edilen lezzetinin dışında içerisine A ve E vitamini açısından iyi bir besin kaynağı olduğunu belirtti.

Sağlıklı yaşamak için tereyağından uzak durulduğunu belirten Emre Uzun, yapılan pasta, börek ve keklerde aranan lezzetin bulunamadığını söyledi.

Diyetisyen Uzun, tereyağına alternatif beş farklı malzeme ile tereyağ lezzetinin nasıl bulunacağını anlattı. Uzun, tereyağına alternatif olan ve çok az kişinin bildiği beş malzemeyi şu şekilde sıraladı:

ELMA PÜRESİ

Keklerde önemli bir lezzet katkısı olan elma püresi, tariflerde terayağ için verilen miktarın yarısı kadar kullanılmaktadır. Tariflerde 1 fincan tereyağ yazıyorsa, onun yerine yarım fincan elma püresi yeterli olacaktır. Elma püresi hamuru yoğun ve nemli hale getirecektir. 

Elmada C, A, K, B6, E vitamini bulunduğunu belirten Uzun, bakır, mangenez, fosfor mineralleri açısından iyi bir kaynak olduğunu söyledi. 

AVAKADO PÜRESİ

Ekmek, kurabiye ve keklere lezzet veren avakado püresi, elma püresi gibi tereyağ için verilen ölçünün yarısı kadar avakado püresi kullanın. Avakado püresi ile hem az kalori almış olursunuz hem de yiyecekleriniz yumuşak pişmiş olur.

Diyetisyen Uzun, avakadonun zengin ve mineral içeriği ile çok değerli bir meyve olduğunu, avakadoda A, B1, B2, B3, B6, C, E ve K vitaminleri bulunduğunu belirtti.

KURU ERİK PÜRESİ

Özellikle çikolata ve tarçın içeren tariflere lezzet katan kuru erik püresini yapmak için kuru eriği robot ya da blenderle ezebilirsiniz ya da doğrudan marketten satın alabilirsiniz. Kuru erik püresini tereyağ ölçüsü yerine kullanabilirsiniz.

Uzun, kuru erik püresinde C, A vitaminleri, bakır mineralleri ve lif açısından iyi bir kaynak olduğunu ifade etti.

YOĞURT

Özellikle kurabiye yapımında ideal bir tercih olan yoğurt sayesinde kalorileri azaltabilirsiniz. Tarifte tereyağı için verilen ölçünün dörtte birini kullanmanız yeterli olacaktır. İsterseniz çok az tereyağ ile yoğurdu birlikte kullanarak aradığınız tat ve kıvamı yakalayabilirsiniz.

Uzun, yoğurdun protein, kalsiyum, fosfor, potasyum ve folik asit açısından zengin olduğunu söyledi.

KANOLA YAĞI

Eğer tarifinizde eritilmiş tereyağı kullanmanız isteniyorsa kanola yağını tercih edebilirsiniz. Kurabiye, çikolatalı tariflerde, tuzsuz tereyağ gerektiren her yiyecekte kanola yağını rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Emre Uzun, kalorisi biraz yüksek olan kanola yağının, kolesterol ve sodyumu daha çok düşük olduğunu ifade etti. Kanola yağının antioksidan ve anti- kanserojen olduğunu belirten Uzun, A, D, K ve E vitaminlerini içerdiğini, böylelikle kalp damar sağlığını koruduğunu söyledi.

 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0