Yin Yang felsefesi ile beslenme dengenizi keşfedin

Madonna gibi ünlülerin sıkı takip ettiği yin ve yang beslenme biçimi, vücudun sahip olduğu özelliğine göre bir denge sağlamayı mümkün kılıyor.

Bu felsefeye Çin'de M.Ö 2800'lü yıllarda rastlanıyor. Daha sonra Çin tıbbında karşımıza çıkıyor. 

Her şeyin iki kutuplu olduğu ve bu kutupların birbirine muhtaç muhtaç ve karşıt olduğu düşünce, yin yang felsefesinin temelini oluşturuyor. Karşıtlıkların birbirine muhtaç ve bağlı olduklarına ve sürekli birbirine dönüştüklerine inanılıyor. 

Hayat ve vücudumuz da bu denge içerisinde hareket ediyor. Vücudumuzda bu denge bozulursa hastalıklar ortaya çıkıyor. Hastalıklardan kurtulmak isteyenler bu felsefenin gerekliliklerine göre harekete geçmesi gerekiyor.

Yin Yang tarzı beslenme

Çin inancına göre bu beslenme 3'e ayrılıyor. Yin besinler, Yang besinler ve nötr besinler.

Yin gıdalar

Badem, elma, kuşkonmaz, enginar, muz, arpa, tofu, soya filizi, brokoli, lahana, kereviz, midye, mısır, mısır unu, yengeç, salatalık, ördek, balık, üzüm, bal, dondurma, limon, mantar, istiridye, portakal, deniztarağı, nane çayı, ananas, çilek, soya fasulyesi, beyaz şeker, domates, su.

Yang gıdalar

Dana eti, karabiber, esmer şeker, tereyağı, peynir, tavuk, tavuk ciğeri, kırmızıbiber, çikolata, kahve, yumurta, füme balık, sarımsak, yeşilbiber, kaz eti, kuru fasulye koyun eti, pırasa, soğan, fıstık ezmesi, fıstık, patates, tavşan eti, hindi, ceviz.

Nötr gıdalar

Ekmek, havuç, karnabahar, vişne, yağsız tavuk eti, hurma, süt, şeftali, bezelye, erik, kuru üzüm, esmer pirinç, haşlanmış beyaz pirinç.

Vücudumuzun yin ve yang ayrımında, yin'i kan, vücut dokusu, iç, beden, soğuk, derinlikler, dişi gibi kelimeler tanımlıyor.

Aktif olan yang ise, hareket, vücut enerjisi, aydınlık, sıcak, zihin, dış, erkek kelimeleri kullanılıyor. Yani vücudumuzun dışı yang, içi yin olarak kabul ediyor.

Ne yiyeceğimizi nasıl seçeriz

Yin Yang beslenmede temel prensip; Çok fazla yang etkisindeyseniz, yin sebzelerle beslenerek dengeyi sağlayabilirsiniz. Vücuda ısı veren besinler arasında yang etkisi vardır. 

Etlerin hepsi yang, sebzeler yin denemez ancak bu ayrıma göre beslenme tarzı belirlenebilir. 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0