Ihlamur nasıl yapılır? En iyi nasıl demlenir? Ihlamur kaç kez kaynatılır?

Kış aylarında hava değişimine bağlı grip ve soğuk algınlığı yaşadığımız bu günlerde ihtiyacımız olan bir bardak sıcak ıhlamur hastalıklarımıza şifa olacaktır. Yüzyıllardır hastalıklara çare olan ıhlamuru kendi ellerinizle yapmak sağladığı olumlu etkileri arttıracaktır. Peki ıhlamur nasıl yapılır? Evde ıhlamur nasıl demlenir? Öğrenmek için hazırladığımız yazıyı inceleyebilirsiniz.

Ihlamur, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetişen Temmuz ve Ağustos aylarında toplanarak güneşte kurutulan bir bitkidir. Mis gibi kokusuyla kendine hayran bırakan ıhlamur, ebegümecigiller familyasından gelmektedir. Halk arasında yüzyıllardır çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ıhlamur, Tilia olarak bilinen ıhlamur ağacından (lime tree) elde edilir. Ateş düşürmeden öksürüğe, damar sertliğinden kas spazmlarına kadar uzanan faydaları sayesinde uzman doktorların önerdiği ıhlamur doğru bir şekilde kaynatıldığında daha da faydalı olacaktır. Sağlığa faydalı çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bölümü sarı ve beyaz renklerde açan çiçekler ve yapraklarıdır. Çiçekler bahar aylarında açar ve bu mevsimde toplandıktan sonra kurutulmaktadır. Kalp seklinde olan bu çiçekler 5 ve 10 santim uzunluğa kadar büyümektedir. Ihlamur ağacı kabuğu gri olmakla beraber yumuşak ve liflidir. 

Ihlamur nasıl saklanır? Ihlamur saklamanın püf noktaları İLİŞKİLİ HABERIhlamur nasıl saklanır? Ihlamur saklamanın püf noktaları

  • Ihlamur çayının buharı burun tıkanıklığına yarar sağlarken aynı zamanda sıcak çay boğaz ağrısını ve öksürüğü almaktadır. Diğer popüler kullanımı ise sakinleştirici etkisi ile sinirleri yatıştırmak olmaktadır.

Ahmet Maranki’ye göre ıhlamur çayı hazırlarken dikkat etmeniz en önemli husus ıhlamuru kaynatmamanızdır. Kaynamış suya atılan ıhlamur ile çaydan maksimum verimliliği elde edebilirsiniz. Demini aldıktan sonra bardağa boşaltırken süzgeç kullanmanız da ıhlamur çiçeğinin parçalarının bardağa gelmesini engelleyerek içimden aldığınız keyfi en yüksek seviyede tutar. Hamile ve emziren kadınların ıhlamur tüketmesi genelde iyi bir fikir değildir.

Günde 3 fincandan fazla tüketilmemelidir.

Bazı insanlarda hassas vücutlarından dolayı reaksiyonlar gözlenebilir. Bu durumda doktora başvurulması gerekir. Ihlamur, belirtilen miktarlarda kullanıldığında stresten ve soğuk algınlığından uzak bir yaşamı beraberinde getirir.

IHLAMURUN İÇİNE ELMA KABUĞU ATARSANIZ...

Adeta doğal bir ilaç olan ıhlamur düzenli tüketildiğinde birçok sağlık sorununu önler. Kurutulan ıhlamurun şifa veren kısmı hoş kokuya sahip çiçekleridir. Ancak ıhlamuru kaynatmak sağlığı koruyucu etkisini azaltır. Bu yüzden ıhlamuru demlemek gerekir. Özellikle kışın soğuk havalarda limon ve balla birlikte içilen ıhlamur çayı elma kabuklarıyla buluştuğunda adeta şifaya dönüşüyor. Güçlü bir balgam söktürücü, nefes açıcıdır. Ihlamurun çiçeklerinde bulunan faydalı antioksidanlar iltihap giderici özellikler taşır; elma kabukları ise solunum yolları, kalp damar sağlığı ve kanser için etkili olabilir. Yüksek tansiyona iyi gelir. Ayrıca spazm önleyicidir, kadınların adet ağrılarına, bağırsak ve mide bozukluklarına karşı tüketilir. Tonik olarak veya buhar banyosu yoluyla cilt, göz, saç sağlığı ve temizliği için kullanılır.

DOĞRU IHLAMUR NASIL YAPILIR?

  • Temiz kaynayan su dolu demliğe çok fazla olmayacak şekilde ıhlamuru koyuyoruz.
  • Kısık ateşte kaynayan ıhlamurun yapraklarını ayrı temiz bir kaba almayı sakın unutmayın! 
  • Başka kaba aldığımız ve ilk kaynamış sudan çıkarılan ıhlamurun üzerine sıcak su döküp kendi kendine demlenmeye bırakılmalıdır.

Yani ilk önce ıhlamur demlikte kaynayarak içerisinde bulunan pisliği atmış oluyor daha sonrasında başka bir kaba aldığımızda demlenmiş oluyor.

Bu yöntem ile yapılan ıhlamur tam bir şifa deposu, afiyet olsun.... 

Ihlamurun faydaları nelerdir? Ihlamur çayı nasıl yapılır? Ihlamur ne zaman tüketilir?İLİŞKİLİ HABERIhlamurun faydaları nelerdir? Ihlamur çayı nasıl yapılır? Ihlamur ne zaman tüketilir?

SaraçoğluİLİŞKİLİ HABERSaraçoğlu'ndan ıhlamurla etkili zayıflama yöntemi! Ihlamur çayı nasıl yapılır? Aç karna...

IHLAMUR KAÇ KEZ KAYNATILIR?

Mide hastalığından öksürüğe kadar bir çok hastalığa şifa kaynağı olan ıhlamur, fazla kaynatılır ya da gereğinden fazla su eklenerek yapılırsa beklediğimiz şifayı yeteri kadar karşılamayabilir. Bu yüzden ıhlamuru su dolu demliğe koyup, kaynamasını beklemek uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir.

  • - Ihlamuru kaynayana kadar ocakta beklemek ıhlamurun içerisindeki şifalı özleri ve bol vitamini yok etmek demektir. 
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0