Evde yoğurt nasıl yapılır? Yoğurt yaparken dikkat edilmesi gerekenler...

Sofraların vazgeçilmez beyazı yoğurt, market raflarında ne kadar sağlıklıdır? Raf ömrü uzun olsun diye katkı maddesi eklenen ürünlerin besin değerleri düşüyor. Sağlıklı olmasını beklerken aksine sağlıksız bir beslenme ortaya çıkıyor. Aslında en doğal ve en sağlıklı şekilde beslenmeye giden yol evde beslenmekten geçer. Sıkça tükettiğimiz yoğurdu evde yapmaya ne dersiniz? Evde yoğurt nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?

Özellikle çocukların sıkça tüketmesi gereken yoğurt, zengin besin değerleri ile insan vücuduna çok faydalıdır. İçersinde barındırdığı protein, kalsiyum, fosfor, potasyum ve folik asit çocukların beden ve zihin gelişimine oldukça etkilidir. Ancak yoğurdun bu özelliklerinden faydalanabilmek için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta nasıl yapıldığıdır? Dışarıdan alınan yoğurtların içerisinde raf ömrünü uzatmak için bir çok katkı maddesi konulmaktadır. Alınabilecek en iyi tedbir, yoğurdunuzu evinizde mayalamanızdır. Peki evde yoğurt nasıl yapılır?

yoğurt

yoğurt

EVDE YOĞURT NASIL YAPILIR?

Malzemeler;

* 2,5 litre süt (güvendiğiniz bir yerden alınan saf inek sütü, keçi sütü veya manda sütü olması çok daha lezzetli ve sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır.)

* 2 yemek kaşığı yoğurt

Hazırlanışı;

Sütü ince tül bir bez yardımı ile süzerek tencereye ekleyelim ve kaynatın. Kaynayan sütü ocaktan almadan önce 1-2 dakika karıştırarak kaynatmaya devam edin.

Mayalanacak sütün ısısının 45 derece olması gerekir. Sütün sıcaklığını ölçerek yaparsanız tam kıvamlı bir yoğurt elde edebilirsiniz.

Ölçeriniz yoksa, süte parmağınızı batırıp 7'ye kadar sayın eğer parmağınız sıcaklığa dayanıyorsa süt mayalanmaya hazır demektir.

Yoğurdun kıvamının koyu olması için sütün sıcaklığının iyi ayarlanması gerekir.

2 yemek kaşığı yoğurdun içine 1-2 yemek kaşığı ılık sütten dökün ve karıştırın.

Hazırladığınız yoğurdu tencere içindeki süte dökün ve karıştırın ardından tencerenin kapağını kapatarak kalın bir bez ile sarın

Sütü yaklaşık 6 saat kadar ılık bir ortamda bekleterek mayalanmasını sağlayın. Ardından yoğurdu buzdolabına kaldırıp dinlendirin.

yoğurt

yoğurt

YOĞURT YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

Sert ve tok bir yoğurt elde etmek istiyorsanız. Yoğurdu mayaladığınız yoğurdun da sert olması gerekir.

Sert bir yoğurt elde etmenin diğer bir sırrı ise farklı tür süt kullanmaktır. Bir miktar keçi sütü ve bir miktar inek sütü ve bir miktar da manda sütü eklemeniz yoğurdunuza katı bir kıvam kazandıracaktır.

Mayaladığınız yoğurdun ekşimemesini istiyorsanız büyük bir tencerede değil küçük kavanozlarda mayalandırın. Ayrıca mayaladığınız yoğurdun ekşi olması da yoğurdunuzun ekşi olmasına sebep olur.

Eğer çok soğuk bir havada mayalandırma işlemini gerçekleştirmeye çalışıyorsanız, 40 derecede 15-20 dakika ısınmış, ardından birkaç dakika soğumaya bırakılmış fırının orta rafına yoğurt kabınızı yerleştirin. Soğuk havalarda bu şekilde mayalandırma işlemini hızlandırmış olacaksınız.

BİR YORUM YAPIN 0