Hamsiköy sütlacı nedir ve Hamsiköy sütlacı nasıl yapılır?

Karadeniz'in en meşhur lezzetleri arasında yer alan Hamsiköy sütlacının ismi Trabzon ilinin Maçka ilçesine bağlı Hamsiköy'den alıyor. Siz de ev halkını mis gibi bir sütlaçla sevindirmek, evinize gelen misafirlere lezzetiyle akıllara kazınan bir tatlı ikram etmek isterseniz sizler için hazırladığımız meşhur Hamsiköy sütlacı tarifini deneyebilirsiniz.

Doğası ve manzarasıyla görenleri büyüleyen Karadeniz, lezzetli yemekleriyle de adeta kendine hayran bırakıyor. Karadeniz’in eşsiz şehirlerinden Trabzon’un nadide ilçelerinden Maçka’da bulunan Hamsiköy’e özgü bir lezzet olan Hamsiköy Sütlacı mutlaka yerinde yenmelidir. Bu yöresel lezzeti orijinal tarifine uygun olarak tüketmek istiyor musunuz? Hamsiköy sütlacı, Trabzon'un Hamsiköy yöresine özgü bir sütlaç türüdür. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen hamsiköy sütlacı, 2017 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır. Sütlacın Türk Hava Yolları'nın ikram menüsünde yer alması planlanmaktadır. "Yasemin.com" ekibi olarak sizler için dillere destan olmuş Hamsiköy sütlacını evinizde kolayca yapabileceğiniz pratik tarifini araştırdık.

Sütlaç yaparken içine nişasta konmalı mı, konmamalı mı? Püf noktalarıyla sütlaç nasıl yapılır?İLİŞKİLİ HABERSütlaç yaparken içine nişasta konmalı mı, konmamalı mı? Püf noktalarıyla sütlaç nasıl yapılır?

  • Hamsiköy sütlacının en büyük özelliği sadece pirinç ile pişirilmesi. İçine nişasta, pirinç unu gibi kıvam vericilerin konmamasıdır. Kısa süreli fırınlanıp, bol fındıkla yenmesidir. Tabii ki her yemeğin yöre yöre değişmesi gibi bu sütlaç da yapılırken yöre yöre değişir.

HAMSİKÖY SÜTLACI TARİFİ:

MALZEMELER

1 litre süt
1 kahve fincanı pirinç
1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı toz şeker

Anne usulü sütlaç nasıl yapılır? Geleneksel ve en kolay sütlaç tarifiİLİŞKİLİ HABERAnne usulü sütlaç nasıl yapılır? Geleneksel ve en kolay sütlaç tarifi

YAPILIŞI

Derin bir tencereye sütü alın. Daha sonra yıkanmış pirinçleri içerisine ekleyin.

Ardından güzelce karıştırın ve ocağın altını orta ateşte açın.

Kaynamaya başlayan sütün altını kısın ve şekeri ekleyin. Şeker eridikten sonra 30 dakika boyunca kaynatın.

Pirinçler yumuşadıktan sonra içerisine tereyağını ekleyin. Tereyağı eridikten sonra ocağın altını kapatın ve güveç kaselerin içerisine eşit bir şekilde paylaştırın.

Hazırlanan sütlaçları 250 derece önceden ısıtılmış fırında 15 dakika kadar bekletin.

Ilık veya soğuk bir şekilde servis edebilirsiniz...

Afiyet olsun...

HAMSİKÖY SÜTLACININ PÜF NOKTALARI

  • Hamsiköy sütlacının tadı tarifte kullanılan sütün doğallığından ve tazeliğinden gelir. Eğer imkanınız varsa taze süt kullanın. Tabii taze sütü kullanmadan önce iyice kaynatmayı ve süzmeyi unutmayın.
  • Yumurtanın sarısını ayırırken dikkatli olun. Beyazı kalırsa sütle karışınca sertleşir ve koku yapar.
  • Pirinçler iyice yumuşayıp lapa kıvamına gelmeden sütün içerisine almayın.
  • Süt kaynadıktan sonra çok çabuk dip tutar. Bu nedenle sütlacı yaparken başından ayrılmayın ve sık sık karıştırın.
  • Toz vanilya yerine birkaç damla vanilya özütü de kullanabilirsiniz. Fakat miktarını kaçırırsanız sütlacın bembeyaz rengi kararabilir, dikkatli olun.
  • Mümkünse toprak kaplar kullanın.
  • Fırın tepsisine 1-2 parmak su koyarak kapların sıcaktan hasar görmesini engelleyebilirsiniz.
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0