En kolay şambali tatlısı nasıl yapılır? İrmikle yapılan şambali tatlısının püf noktaları

Batı Anadolu'ya özgü irmikli bir tatlı olan Şambaliyi dışarıdan almak yerine evde kolayca yapabilirsiniz. Tadı damaklarda kalacak aynı zamanda tatlı krizlerini doyasıya bastıracak olan şambali tatlısının tarifi haberimizin detaylarında...

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Son yıllarda sokak lezzetlerinin başında gelen Şambali tatlısı, irmik ve yoğurtla hazırlanan enfes tatlar arasında. Hem hafif hem de pratik olan şambali tatlısı özelikle Osman mutfağının da sevilenleri arasında.  Bereketi ve bolluğu simgeleyen Ramazan ayı, ustalar için uzayan pide sıralarının yanı sıra iftar sofralarını zenginleştirecek tatlı siparişlerinin de arttığı bir dönem olarak nitelenebilir. Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden şambali tatlısı da Ramazan ayı boyunca en fazla talep gören tatlı seçeneklerinden biri olmaktadır. Ana malzemesi irmik olan Şambali tatlısını yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli püf noktası hamurunun yağsız oluşudur. Böylece Şambali tatlısı o benzersiz kıvamına ve lezzetine kavuşur.  Evde şambali pişirmek için enfes tarif yazımızda...

  • İzmir şambalisi üretildikten sonra tepsisinde ve uygun koşullarda muhafaza edilmesi şartıyla yaklaşık 15 – 20°C sıcaklıkta yaklaşık 1 hafta süre saklanabilir. 
     
  • Fırına verilmeden önce tatlı hamurunun üstü badem veya fıstıkla süslenebilmektedir.

     
  • Eğer hamuruna yağ koyarsanız kek gibi süngersi bir kıvam elde edersiniz, bu da tatlınızı Şambali tatlısı olmaktan çıkarır, revani olur.
     
  • Tatlınızın özellikle altının iyice kızarması için tepsinizin de metal (hatta mümkünse alüminyum) olmasına dikkat edin.
     
  • Cam ya da seramik tepsiler yeterince ısınmadıkları için tatlınızın pişme süresinde ve kıvamında farklılıklar oluşabilir.

ŞAMBALİ TATLISI TARİFİ:

MALZEMELER

3 su bardağı irmik
1,5 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı şeker
1 kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat

Şerbeti için;

4 ,5 su bardağı şeker
3 ,5 su bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu

En kolay bayram tatlıları! Bayram evde yapılabilecek en kolay tatlı tarifleriİLİŞKİLİ HABEREn kolay bayram tatlıları! Bayram evde yapılabilecek en kolay tatlı tarifleri

YAPILIŞI

Geniş bir kabın içerisine yoğurt ve şekeri alıp iyice karıştırın. Daha sonra kalan malzemeleri de ilave ederek, katı bir kıvamda olacak olan hamuru orta boylarda olan cam tepsiyi yağlayarak dökün.

Ellerinizi ıslatarak üzerini düzeltin. Önceden ayarlanan 175 derece fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişirin.

En kolay haşhaşlı revani tatlısı nasıl yapılır? Ev yapımı haşhaşlı revani tarifiİLİŞKİLİ HABEREn kolay haşhaşlı revani tatlısı nasıl yapılır? Ev yapımı haşhaşlı revani tarifi

Bu sırada şerbeti hazırlayabilirsiniz. Sıcak şerbet fırından çıkan sıcak tatlının üzerine gezdirilir.

5 saat iyice Şerbetini çekip dinlenen tatlının üzerine fıstıkla servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

PÜF NOKTALARI

  • Şambali tatlısını yaparken mutlaka malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.

  • Tatlının hafif olmasını istiyorsanız hamuruna portakal kabuğu rendesi koyabilirsiniz.
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0