Sivas'ın meşhur Tonus köftesi nasıl yapılır? Tonus köftesinin püf noktaları neler?

Sıradan köfte tariflerinden sıkılanlar hem de köfte tariflerine bir yenisini daha eklemek isteyenler için muhteşem leziz mi leziz Tonus köftemiz var. 'Tonus köftesi', Türk Patent ve Marka Koruma Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillendi. Akşam yemeklerinde kolayca hazırlayabileceğiniz enfes Tonus köftesinin tarifine yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Sivas mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan enfes Tonus köftesi, yayla köfte olarak da biliniyor. İçerisinde bulunan malzemeler ve görünümüyle içli köfteyi andıran Tonus köfte, damaklarda iz bırakacak. Yapımı çok basit olan tonus köfteyi yanında patates veya pilav ile sofralarınıza taşıyabilirsiniz. Altınyayla Kaymakamlığından yapılan açıklamaya göre, ilçenin en önemli lezzetleri arasında gösterilen Tonus köfte genellikle özel misafirler, düğün, bayram gibi günler için hazırlanıyor.

Eti ve baharatı özel olan, imece usulü hazırlanan köfte, sindirimi kolay olmasından dolayı düğünlerde, misafir ağırlamasında ve özelliklede ramazanda baş yemek olarak sofralardaki yerini alıyor.

TONUS KÖFTESİ TESCİLLENDİ!

Altınyayla'ya özgü, lezzetiyle damak çatlatan Tonus köftesi asırlardır bölge halkı tarafından tüketiliyor.

Köfte yapımında yağ olarak sadece Kangal Akkaraman koyununun böbrek yağı kullanılıyor.

Kış aylarının çetin geçtiği bölgede enerji deposu olarak tüketilen Tonus köftesi, vücuda enerji vermesi dolayısıyla dağcılar tarafından bolca tüketiliyor. Altınyayla Belediyesi tarafından yapılan çalışmalar sonucu Tonus köftesi, Türk Patent ve Marka Koruma Kurumu Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanlığı tarafından tescillendi.

Altınyayla Belediye Başkanı Sinan Akbulut, eşsiz lezzetiyle damaklarda unutulmaz bir tat bırakan ve ilçenin yöresel lezzetlerinin başında gelen meşhur Tonus köftesini coğrafi tescilini almanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyerek,

“14.12.2021 tarihinde başvurumuza istinaden devam eden girişimlerimizin sonucunda Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafya İşaretleri Başkanlığı tarafından başvurumuz olumlu sonuçlanmış olup, Tonus köftemiz 02.01.2023 tarihli 140 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün adı bülteninde ilan edilmiştir. Bu güzel haberin tüm ilçemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Tüm misafirlerimizi ilçemizin yaylalarında otlayan hayvanlarımızın organik eti ile özel baharatlar ve saf böbrek yağı kullandığımız, dünyada sadece ilçemiz ve Sivas'a özgü lezzet olan Tonus köftemizi yemeye ilçemize davet ediyorum. Özellikle kış aylarında enerji deposu olarak kullandığımız Tonus köftemizin coğrafi tescilinin tekrardan hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

En kolay Kilis tava nasıl yapılır? Kilis tava yapımının püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay Kilis tava nasıl yapılır? Kilis tava yapımının püf noktaları

Tonus köfte

Tonus köfte

TONUS KÖFTE TARİFİ:

MALZEMELER

1 su bardağı un
2 adet yumurta
3 kg bulgur
1 paket margarin
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kimyon
3 adet soğan
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı karabiber

Tonus köftesi

Tonus köftesi

En kolay ve farklı köfte tarifleri nasıl yapılır? Muhteşem köfte tarifleriİLİŞKİLİ HABEREn kolay ve farklı köfte tarifleri nasıl yapılır? Muhteşem köfte tarifleri


YAPILIŞI

1 adet soğanı rendeleyin. Rendelenmiş soğanları, bulguru ve baharatları derin bir kabın içerisinde iyice yoğurun. 

Bulgur yumuşadıktan sonra yumurta akını içerisine ilave edin. Ardından küçük köfteler oluşturun.

Kalan soğanları yemeklik şekilde doğrayın. Tavada yağı eritin ve içerisine soğanları ekleyip karamelize edin. 3-4 dakika kavurduktan sonra ocaktan alın. 

Köftelerin ortalarını içli köfte yapar gibi baş parmağınızla açın. İçerisine tavada hazırladığınız karışımı koyarak yuvarlayın.

Köfteleri kaynayan suda haşlayın. Sudan aldığınız köfteleri üzerine yoğurtla servis edebilirsiniz. 

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 2

Tonuslu 1 yıl önce

Bu köftenin Tonus köftesiyle uzaktan yakından alakası yok. Birincisi içine böbrek yağı konur. İkincisi içine sade soğan konmaz. Resimdeki köfteye bile benzemiyor

Tonuslu 1 yıl önce

3 kg bulgur ile kaç kişilik köfte yapılır biliyor musunuz?