En kolay beşamel sos nasıl yapılır? Evde beşamel sosu yapmanın püf noktaları

Makarnalara, köfteli tariflere hatta fırında yapılan tüm yemeklere yakışan, damaklarda iz bırakan enfes beşamel sosu evde yapılır mı diye merak edenler için hem pratik hem de enfes bir tarifi sizlerle paylaşıyoruz. Doğru kıvamı tutturmak için beşamel sos yapılışındaki püf noktalara mutlaka dikkat etmelisiniz. Hazırladığımız tarifi deneyince siz de tam kıvamında olduğunu göreceksiniz.

İsmini Fransız Kralı XIV. Louis'in sarayında baş mabeyinci sıfatıyla görev alan Marquis Béchamel'e borçlu olan enfes beşamel sosu, un ve tereyağı ile yapılan bir sostur. Çok köklü ve eski beşamel sos, adeta tüm yemeklerde kullanılıyor. Kıvamını tutturmak zor gibi gözükse de bir kaç küçük püf noktasıyla hazırlaması oldukça kolay. Dünya mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan bu sos patates, kabak, havuç, biber, domates hatta bezelyeye bile yakışıyor. Neredeyse bütün sebzeleri beşamel sosla harmanlayarak muhteşem yemekler ortaya koyabilirsiniz. Peki beşamel sosu nasıl yapılır? Beşamel sosun püf noktaları nelerdir? 

Roux (meyane) nedir? Meyane nasıl yapılır? Meyane yapmanın püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERRoux (meyane) nedir? Meyane nasıl yapılır? Meyane yapmanın püf noktaları

Evde köri sosu nasıl yapılır? En kolay köri sosu ve püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREvde köri sosu nasıl yapılır? En kolay köri sosu ve püf noktaları

  • 1- Her bir tarifte beşamel sos için kullanılacak malzemelerin oranı ayrıca verilir, bunlara mümkün mertebe sadık kalmaya çalışın ancak buradaki ilk püf noktası, sosun ilk adımı olan tereyağı ve un buluşmasının oranlarının dengeli olması. Un az gelirse olması gereken yoğun kıvam bir türlü elde edilemez, çok gelirse topaklanır vs.
  • 2- Yanmaz yapışmaz bir tencerede tereyağı eritildikten sonra un ilave edilir. Topaklanmasını engellemek için unun elenerek konması çok önemli. Unu kavururken ocağın altını da çok açmayın, orta ateş yeterli olacaktır. Tel bir çırpıcıyla hızlıca unu ve tereyağını iyice yedirin. Unun rengi hafifçe koyulaşmaya başladığında sıra, diğer temel malzeme olan süte gelmiş demektir.

BEŞAMEL SOS TARİFİ:

MALZEMELER

1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
Yarım adet küçük boy kuru soğan
1/4 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı taze çekilmiş renkli tane karabiber

beşamel sos

beşamel sos

En kolay et nasıl marine edilir? Et marine sosu yapmanın püf noktaları!İLİŞKİLİ HABEREn kolay et nasıl marine edilir? Et marine sosu yapmanın püf noktaları!

YAPILIŞI

Soğuk sütü sos tavasına alıp,  kuru soğan ilavesiyle kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. Süt ısındığında soğanı alıp ılınması için bir kenarda bekletin.

Tereyağını ayrı bir tavada kısık ateşte eritin. Yağ eridiğinde unu katıp kavurmaya başlayın.

Renk alana kadar  una ılık sütü azar azar ekleyip bir çırpma teliyle hızlıca karıştırın.

Sütün tamamını katıp karıştırma işlemini topaklanmaması için sürdürdüğünüz sosu, tuz ve taze çekilmiş renkli tane karabiberle tatlandırın.

Koyulaşana kadar pişirdikten sonra sosu ocaktan alın.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0