Kaymaçina nedir ve Kaymaçina nasıl yapılır? Meşhur Üsküp tatlısı tarifi

Boşnak mutfağının en meşhur lezzetlerinden biri olan Kaymaçina'yı evde denemek ister misiniz? Kaymaçina muhteşem sütlü bir tatlı. Yapımı biraz zahmetli olsa da yemeğe doyum olmayacak olan Kaymaçina yani Arnavut tatlısının tarifi bugünkü yazımızda.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Boşnakların en sevilen ve ülkemizde en çok bilinen lezzeti börekleridir. Her köşede  mutlaka açılan boşnak börekçilerine rakip olacak enfes bir tarif daha var. En az börekleri kadar lezzetli olan muhteşem bir tatlı tarifini sizlerin beğenisine sunuyoruz. Kaymaçina adını verdikleri bu tatlı, geleneksel haliyle üç malzemeden yapılıyor: Süt, şeker ve yumurta. Batı mutfağının “custard” türü kremalarına benzediği için kaymaçina tarifine vanilya özütünü dördüncü malzemesidir. Kaymaçinanın içerdiği yumurta miktarı fazla görünebilir ama hem pişirme hem de uzun bekletme süresi yumurtanın diğer malzemelerle özleşmesini ve kokusunun hissedilmemesini sağlıyor. Peki evde nasıl yapılır? Yeliz Erkılıç'tan muhteşem kaymaçina tarifi:

Orjinal şam tatlısı nasıl yapılır? En kolay şam tatlısı yapmanın püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEROrjinal şam tatlısı nasıl yapılır? En kolay şam tatlısı yapmanın püf noktaları

KAYMAÇİNA TATLISI TARİFİ:

MALZEMELER

1 litre süt
5 yumurta
1 bardak şeker;
1 paket vanilya

Karameli için;

5 kaşık şeker

YAPILIŞI

Derin kasede süt ve şeker karıştırılıp mikserle çırpılır.

İçine 5 yumurta kırılır 5-6 dk çırpılır.

Köpük köpük olana krema haline geline kadar çırpılan karışıma vanilya eklenir.

Boza kıvamına gelen sıvı karışım cam tepsiye boşaltılır.

En kolay kalburabastı tatlısı nasıl yapılır? Kalburabastı yapımının püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay kalburabastı tatlısı nasıl yapılır? Kalburabastı yapımının püf noktaları

Fırın tepsisine su konup kaymaçina tepsisi suyla doldurulan tepsinin içine oturtulur.

Önceden ısıtılmış 180 derce fırında 40 dakika pişirilir.

Kaymaçina ayrıca tekli kaselerde de pişirilebilir.

Üzeri kızaran kaymaçina fırından çıkarılıp soğumaya bırakılır.

Ertesi gün dilimlenerek soğuk servis edilir.

Kaymaçina ayrıca tekli kaselerde de pişirilebilir.

Tekli kaselerde pişirmek için kasenin dibine karamelize edilen şeker konup üzerine kaymaçina koyulup  su dolu kapta fırında pişirilir.

Pişince fırından çıkarıp soğumaya bırakılır.

Soğuyunca servis kabına ters çevrilip servis edilir.

Afiyet olsun...

PÜF NOKTALARI:

  • Vanilya yumurta kokusunu alacağı için iyice karıştırılmalı.
  • Karışım boza kıvamına gelene kadar çırpılmalı.
  • Kaymaçina direkt fırına verilmez.Su dolu tepside fırına verilmeli.
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 1

Ertan Vardar 4 yıl önce

Ne alakası var Kaymaçina nın Boşnsklar ile... Yugo Balkan dan gelen herkesi herşeyi Arnavut zannetme eğilimi son yıllarda Boşnakları da öğrenmiş olanların ağzında Boşnak terimine dönüştü. Şimdi Balkan böreği - börekleri yok Boşnak böreği var, arnavut pogacası yok Boşnak pitesi var gibi. Kaymaçina sadece Üsküp ve yakın civarı önce Türk sonra Arnavutların yaptığı tatlıdır. Boşnaklar bilseler bile yapmazlar..

Toplam 11 beğeni