Kelle paça çorbası evde nasıl yapılır? Kelle nasıl ütülür ve temizlenir?  En kolay kelle paça

Kurban Bayramı'nın vazgeçilmez çorbalarından biri olan kelle paça, birçok uzmanın genç ve dinç kalmak isteyenler için mutlaka tüketmesi gerektiğini söylüyor. Ancak evde ilk kez kelle paça çorbası yapacaklara rehber olacak bir yazı hazırladık. Kelle nasıl ütülür ve temizlenir? Kelle paça çorbasının pratik tarifi nedir? Tüm bunları merak edenler yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kış mevsiminin yaklaşması ve hava sıcaklıklarının aniden düşmesiyle hastalıklar da kapıya dayandı. Hastalıklara deva ve bağışıklık sisteminin şifa kaynağı olan kelle paça çorbasına da talep arttı. Prof.Dr. Canan Karatay'ın ve uzmanlarında tavsiye ettiği kelle paça çorbasının bol bol içilmesi gerektiğini uzmanlar da öneriyor. Hal böyle olunca paça çorbası faydaları duyanlar da hayrete düşürüyor. Sizde enerjiniz ve sağlığınızdan dön vermek istemiyorsanız hazırladığımız kelle paça tarifine göz atmalısınız!

KELLE PAÇANIN FAYDALARI:

  • Paça çorbası vücuttaki bakteri ve enfeksiyonu temizleyen bir çorbadır.
  • Tüketildiği esnada limon, sarımsak ve sirkeyle beraber tercih edilirse tam bir antibiyotik etki oluşturur.
  • Eğer sık sık antibiyotik kullanmanız gereken dönemlere giriyorsanız düzenli olarak paça çorbası tüketebilirsiniz.

  • Kendinizi yorgun hissettiğiniz dönemlerde mutlaka paça çorbası içmelisiniz. Çünkü bu çorba gün içinde ihtiyacınız olan enerjiyi size kazandıracaktır.
  • Sadece genç görünmek için değil, hücre hasarı durumunda da tüketilmelidir. İncinme, kırık, çatlak ve doku zedelenmesi yaşayanları kısa sürede iyileştirecektir.
  • Göz sağlığının korunması ve daha iyi bir görme yetisi için düzenli şekilde paça çorbası içmeniz tavsiye edilir.

  • Yapılan son kan testinde kan değerleriniz düşük çıktıysa mutlaka paça çorbası içmeye başlayın. B vitamini, protein, kolajen, antioksidan mineraller bakımından zengin olan bu çorba sayesinde kan değerleriniz yükselecektir.

PAÇA ÇORBASI NE ZAMAN İÇİLMELİDİR?

Sağlıklı bir beslenme düzeni ve beden için her besinin ölçülü tüketilmesi önerilir. En faydalı besinin dahi çok fazla miktarda tüketilmesi sağlık sorunlarına neden olacaktır. Paça çorbasını da düzenli ve ölçülü içmeniz önerilir. Gün içinde özellikle de sabahları 1 porsiyonu aşmayacak şekilde tüketilmesi sağlığınız için olacaktır. Çok fazla tüketilen paça çorbası yağlanmaya neden olur. Eğer sık sık paça çorbası tüketiyorsanız damarların tıkanma riskini yükseltmiş olursunuz.


KELLE PAÇA ÇORBASI NEDİR? NEYDEN YAPILIYOR?

Kelle paça çorbası; küçük ve büyükbaş hayvanların kesilmiş kafa (kelle) ve ayak(paça) bölümlerinden yapılan hafif sıvı et parçalı bir yemektir. Hem ayak hem de kafa kısmında bolca kıkırdak içerdiğinden dolayı vücudun kolajen üretimi arttırarak genç ve dinamik kalmasını sağlar. Hatta oyuncu ve aynı zamanda manken olan Çağla Şıkel, bir açıklamasında gençlik sırrının ve cildinin kırışıksız olmasının nedenini her sabah 1 kase içtiği kelle paça çorbasına bağlı olduğunu açıklamıştı. Bu kadar faydalı olan ve uzmanlarında içilmesini önerdiği kelle paça çorbasını evde pişirmek istiyorsanız temizliğine ve püf noktalarına dikkat etmeniz gerekir.

Şırdan nedir? Şırdan hayvanın neresidir? Şırdan dolması nasıl yapılır?İLİŞKİLİ HABERŞırdan nedir? Şırdan hayvanın neresidir? Şırdan dolması nasıl yapılır?

kelle nasıl ütülü

kelle nasıl ütülü

KELLE NASIL ÜTÜLÜR VE TEMİZLENİR?

  • Kelleyi demir çubuğa takıp harlı ateşin altında tüm tüyleri gidecek şekilde ütün.
  • Daha sonra bıçakla güzelce kazıyın. Kafasında hiç tüy kalmayacak şekilde bu işlemi tekrarlayın. Kulak kısmındaki tüyleri çıkartmak için şiş tellerini ateşte ısıtıp üzerine basın. 

Uykuluk nasıl yapılır? Uykuluk hayvanın neresidir? Mis gibi şifa olan uykuluk tarifiİLİŞKİLİ HABERUykuluk nasıl yapılır? Uykuluk hayvanın neresidir? Mis gibi şifa olan uykuluk tarifi

  • Ütme işlemi bittikten sonra büyük bir kova ya da leğenin içerisine suyu koyarak, kelleleri de içerisinde en az 1 saat kadar bekletin.
  • Ne kadar çok bekletirseniz üzerindeki o yanık isleri temizlemek kolay olacaktır.
  • Suyun içerisinde bekletme işlemi bittikten sonra yıkama işlemine geçebilirsiniz. Kullanılmamış bulaşık teli ile sürterek tüyleri ve isleri temizleyebilirsiniz. 

kelle nasıl yapılır

kelle nasıl yapılır

Ardından büyük bir balta ya da satırla kafayı ikiye bölün. Güzelce yıkadıktan sonra yiyeceğiniz kadar ayırıp kalan kısmını isterseniz poşetlerle buzluk kısmına yerleştirebilirsiniz.

En kolay mumbar dolması nasıl yapılır? Güveçte kibe-mumbar dolması tarifiİLİŞKİLİ HABEREn kolay mumbar dolması nasıl yapılır? Güveçte kibe-mumbar dolması tarifi

PEKİ KELLE PAÇA NASIL YAPILIR?

MALZEMELER

4 tane ince sarımsak
1,5 yemek kaşığı un
Yarım su bardağı sirke
Yarım çay bardağı limon suyu
Tuz
1 kuzu kellesi
1 parça dana ayağı

kelle paça çorbası nasıl yapılır

kelle paça çorbası nasıl yapılır

YAPILIŞI

Öncelikle koyun kellesi yağlı olduğu için akşamdan suya koyup, beyaz olana kadar aralıklarla 4 defa suyunu değiştirin. 

Not: Kelleyi eğer kasaptan aldıysanız, kellenin burun kısmını aşağıya gelecek şekilde vurularak içindeki pisliklerin çıkmasını sağlayabilirsiniz. 

Güzelce yıkayarak, düdüklü tencerede 1, 5 litre su ile 1 saat kadar kelle ve ayakları kaynatın. 

Düdük sesini duyduktan sonra 1 saat daha kaynatın. Kelle haşlandıktan sonra tepsiye dökerek kemikleri ve etleri ayırın.

kelle paça yapmanın püf noktaları

kelle paça yapmanın püf noktaları

Etleri didik didik edip kenara alın. Tencerede unu güzelce kavurun. Üzerine 1 bardak suyu ekleyerek karıştırın. Topaklanan unları süzgeçle ezerek pürüzsüz hale getirin. 

Kellenin kaynadığı suyu bu karışıma ekleyerek bir taşım kaynatın ve tuzu ilave edin.

Kaynarken üzerine çıkan köpüğü kaşık yardımıyla alıp atın. 

Sosunu hazırlamak için; sarımsakları ezip, sirke ile karıştırın. Limonda ilave edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 2

Enver Miral 2 yıl önce

Kelle paçanın kolayı olamaz kolay olur ise tadı olmaz.

Toplam 1 beğeni

HHH 2 yıl önce

Baş assolist Karatay.