Evde yaprak salamurası nasıl yapılır? Yaprak sarmasının tuzu fazla olursa ne yapılmalı?

Asma yapraklarını uzun süre saklamanın en kolay yolu salamura yapmaktır. Eskiden köylerde yapılan yaprak salamuralar artık her yerde satılıyor. Yaprakları uygun fiyata bulduğunuzda ya da bahçenizden topladığınızda tuzlu suyun içine basarak uzun süre saklayabilirsiniz. Peki yaprak salamurası nasıl yapılır? Salamuranın tuzu nedeniyle yaprak sarması fazla tuzlu olursa ne yapılmalı? İşte, çözümler...

Salamura, sebze ve meyvelerin hatta kimi zaman da etlerin özel bir fermantasyon işleminden geçerek saklanmasına verilen isimdir. Genellikle yaz aylarında mevcut olan ürünlerin kışın da kolaylıkla tüketilmesi için yapılan salamura işlemi, Anadolu topraklarında sıkça uygulanan bir yöntemdir. Çok eski yıllarda buzdolabının olmadığı dönemlerde başlayan bu yöntem, sağlık açısından da zararı bulunmamaktadır. Günümüzde salamurası yapılan en çok besin ise asma yaprağıdır. Çerez gibi tüketilen zeytinyağlı sarmalar, lezzetli asma yaprağından yapılır. Asma yaprağı lezzetli tadının yanı sıra kalorisi çok düşüktür, vitamin içeriği C,E,A,K ve B6, demir, lif, kalsiyum, magnezyum, bakır, manganez gibi besin kaynakları bulunur. Toplardamarları güçlendirici etkiye sahip olan asma yaprakları bacak damarlarındaki şişmeler de, varis ve hemoroide faydalıdır. Rahim kanamalarını durdurmaya yardımcı olur. Bunun haricinde asma yaprağı ve kuru üzüm hafızayı kuvvetlendirir. Peki hem sağlığa faydalı hem de afiyetle yediğiniz yaprak salamura nasıl yapılır? Fazla tuzdan dolayı lezzetli bir tat alamadığınız yaprak  sarmasının tuzu nasıl giderilir? Yaprak sarması hakkında merak ettiğiniz soruların yanıtlarını haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz...

asma yaprağı

asma yaprağı

YAPRAK SALAMURA TARİFİ:

MALZEMELER

Yarım kilo kaya tuzu
2 litre su
2 kilo asma yaprağı
1 su bardağı kaya tuzu
Kavanoz

asma yağrağı salamura yapmanın püf noktaları

asma yağrağı salamura yapmanın püf noktaları

YAPILIŞI

İlk olarak geniş bir kaba su koyun ve yarım kilo kaya tuzunu bu suyun içine ilave edin, karıştırarak tuzu eritin. Yaprakları güzelce yıkayın ve kavanoza demetler halinde güzelce yerleştirin. Her demetin arasına bardakla kaya tuzunu ekleyin ve tekrar demetlerden koyun. Bu şekilde aralarına tuz atarak tüm yaprakları basın ve elinizle üstten sıkı bastırın.

Salamura yapmanın püf noktaları nelerdir

Salamura yapmanın püf noktaları nelerdir

Daha sonra tuzlu suyu içine yavaş yavaş ekleyin ve altlara inmesini sağlayın. Suyu tamamen kavanozu doldurduktan sonra en üstüne plastikleri, yaprağın yukarı çıkmaması için koyun. 

Plastikleri koyduktan sonra kavanozun ağzını sımsıkı kapatın. Serin yerde muhafaza edin ve arada kontrol edin. Suyu azalınca arada tuzlu su ilave edin.

Yaprak Dolması fazla tuzlu olursa ne yapmalıyım

Yaprak Dolması fazla tuzlu olursa ne yapmalıyım

YAPRAK SARMASI TUZLU OLURSA NE YAPILMALI?

Tuzlu yemeklerin en büyük kurtarıcı olan patates imdadınıza yetişecektir. Patatesleri soyup, halka dilimler şeklinde kesiniz. Kestiğiniz patatesleri tencerenin altına diziniz. Patateslerin üzerine yaprakları yerleştiriniz. Tekrar üzerine patateslerini diziniz. İsterseniz tencerenin orta kısmına da patates dilimi koyabilirsiniz. Yaprak sarmanız piştikten sonra tadıp bakabilirsiniz. Sarmanın tuzunu patatesler içine çekmiş olacak. Böylelikle tuzlu sarmadan eser kalmayacak.

Afiyet Olsun...

Çorba içerek zayıflama yöntemi! Çorba diyeti nedir, nasıl yapılır? Zayıflatan çorba diyetleri

İLİŞKİLİ HABER

Çorba içerek zayıflama yöntemi! Çorba diyeti nedir, nasıl yapılır? Zayıflatan çorba diyetleri
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0