Meşhur Büryan kebabı nasıl yapılır? Büryan kebabının püf noktaları

3 metre derin kuyuda 1 saat 45 dakika piştikten sonra Siirt’te kahvaltıda yenilen Büryan Kebabı Siirt’te sabah 5’te kahvaltıların vazgeçilmezi. Siirtli Büryan Ustası Levent Avcı Büryan Kebabı’nın lezzetinin sırlarını yasemin.com'a anlattı.

Şanlıurfalılar, bölgenin vazgeçilmez tatlarından biri olan ciğer kebabını yemek için yasakların kalkmasıyla birlikte lokantalara akın etti. Vatandaşlar, sabah kahvaltısını ve öğlen yemeğini ciğer kebabıyla yaptı. Siirt'te de aynı manzara büryan kebabında yaşandı. Kentin en önemli damak tatlarından büryan kebabını tüketmek için çok sayıda kişi sıraya girdi.  Öte yandan Siirt'te de koronavirüsle mücadelede kontrollü normalleşme döneminin ilk günü halk, kentin en önemli damak tatlarından olan büryan kebabını lokantada yemek için işletmelere akın etti.

Abuzer kebabı nedir ve Abuzer kebabı nasıl yapılır? Evde abuzer kebabı tarifiİLİŞKİLİ HABERAbuzer kebabı nedir ve Abuzer kebabı nasıl yapılır? Evde abuzer kebabı tarifi

Yaklaşık 4 aydır kapıları müşterilerine kapalı olan kafe, lokanta ve restoranlarda bu sabah ilk müşteriler alındı. Kentin en önemli damak tatlarından büryan kebabını tüketmek için çok sayıda kişi de lokantalara akın etti.

En kolay cağ kebabı nasıl yapılır? Cağ kebabının püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay cağ kebabı nasıl yapılır? Cağ kebabının püf noktaları

Ülkemizin 12.000 yıllık geçmişiyle büyüleyen, Anadolu'nun ve Mezopotamya'nın kesişim noktasında bulunan Siirt ilimize aile olan Büryan kebabı, özel yöntemlerle kuyu şeklindeki tandırlarda pişiriliyor. "Uykudan feragat ettiren lezzet" olarak adlandırılan büryan kebabı, yıllardır değişmeyen lezzetiyle büyük küçük demeden herkesin sevdiği bir lezzet haline geldi. Arapça'da "perive", Kürtçe'de ise "parev" adıyla anılan büryan, 3 metre derinliğinde ve 1 metre çapındaki kuyu tandırlara sarkıtılarak tamamen buharla pişiriliyor. Siirtli Büryan Ustası Levent Avcı’dan Büryan Kebabı tarifini ayrıntılı bir şekilde anlattı.İzlerken ağızları sulandıran adeta Siirt'e gitme isteği uyandıran bu lezzet yolculuğunda tarifi de sizlerle paylaşıyoruz.

BÜRYAN KEBABI TARİFİ:

Büryan etin nar gibi kızarması demektir. 2 gün önce kesilmiş kuzu veya oğlak eti, kemikleri ve butları ayrıldıktan sonra yıkanır. Dinlendirilir.

Yerin 3 metre altındaki kuyudaki köz üzerine bakır kazanlardaki kemikli etler indirilir üzerine çengeldeki bütün etler asılır, kuyunun üzeri kapatılır, kapağı çamurla sıvanır.  Kuyudan çıkan Büryan kesilerek, pide üzerinde taş fırında ısıtılır. Servise hazırlanır. 

En kolay Beykoz kebabı nasıl yapılır? Beykoz kebabının püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay Beykoz kebabı nasıl yapılır? Beykoz kebabının püf noktaları

Kemikli etlerin buharıyla yağın erimesiyle lokum kıvamına gelen 10 kg çiğ etin 1 saat 45 dakika piştikten sonra 2.5 kg’a düşmesi Büryan’ı Dünya’nın en sağlıklı pişirilme sistemiyle hazırlanan geleneksel lezzet olma nedenidir.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0