Bu belirtilere dikkat çocuğunuz dileksi olabilir

Dileksi geç fark edilen ve ileri ki yaşlarda bireylerin yaşam kalitelerini düşüren bir öğrenme güçlüğüdür. Bu sebeple erken teşhis edilmesi çok önemlidir.

Dileksi, bir bireyin zekâsının normal veya üstün olmasına rağmen öğrenme güçlüğü çekmesine verilen isimdir. Dileksi olan bir çocuk yaşıtlarından daha zorlu bir öğrenme süreci yaşar. Zeka ile hiçbir bağlantısı olmayan dileksi, genetik faktörlerle ortaya çıkar.

Çocuklarda okuma yazma öğrenmede güçlük, okurken bazı heceleri atlama ya da sayıları öğrenememe olarak kendini gösterir. Dileksi  erken farkedilmediğinde daha büyük sorunların doğmasına neden olur. 

Dileksi olan bir çocukta şu belirtiler gözlenir:

Yazarken harf atlama okurken kelimeleri atlama, okumakta zorlanma, bozuk yazma, harfleri birbirine karıştırma, rakamları ters yazma, ezber yapmakta güçlük çekme, kendini ifade etmekt zorluk çekme, renkleri karıştırma, motor becerilerde zorlanma, yazarken sıra ve satır atlama,  harfleri ve sayıları ters anlama ( ne’yi en 12’yi 21 algılamak gibi )

Dileksi tanısı konulan çocukların aileleri ne yapmalı

Çocuğunuzda bu belirtileri fark ederseniz bir pegogdan yardım alın. Çocuğunuza dileksi tanısı konulduktan sonra ki aşamalarda çocuğa karşı sabırlı olunmalı. Her çocuğun öğrenme kapasitesi farklıdır. Bu tarz öğrenme güçlüğü çeken çocuklarda derslere karşı ilgisiz olurlar. Bu konuda onları başarılarını överek cesaretlendirin. Meraklı olduğu bir alana sanata ya da spora yönlendirin. Dileksi olan çocuklar özel bir eğitim aldıktan sonra yaşıtlarıyla aynı beceriye sahip olabilirler. Ama bu uzun bir süreçtir. Bu süreçte çocukla her zaman iletişim halinde olunmalı, asla başkalarıyla kıyas yapılmamalıdır. Dileksi olan çocuğun öğretmeni de bu konuda bilgilendirilmelidir.

 

BİR YORUM YAPIN 0