Bebeklerin burnu acıtmadan nasıl temizlenir? Bebeklerde burun tıkanıklığı ve temizleme yöntemi

Bazı nedenlere bağlı olarak gelişebilen burun tıkanıklığı, bebeklerde uyuyamama ya da huzursuzlanma gibi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Bu gibi durumların önüne geçmek için doğru bir burun temizleme yöntemi uygulanması gerekir. Peki bebeklerin burnu acıtmadan nasıl temizlenir? Bebeklerde burun tıkanıklığı neden olur? Bebeklerde burun aspiratörü nasıl kullanılır? Bebeklerin burnu acıtmadan temizlemenin adımları:

Biz yetişkinlere göre çok daha hassas ve narin bir yapıda olan bebeklerde burun tıkanıklığı durumunda temizleme işlemleri gibi basit uygulamalar bile eğer doğru bir şekilde yapılamazsa sıkıntılar yaratabilir. Burun tıkanıklığı, özellikle de uyku zamanı bebeklerde rahat ve düzgün nefes alamamayı beraberinde getirir. Bebekler kendi kendilerine burunlarını temizleyemedikleri için burun temizliğini sizin yapmanız gerekmektedir. Eğer bebeğinizde herhangi bir soğuk algınlığı veya başka bir rahatsızlık yok ise, burun temizliği yapmanıza gerek yoktur. Ancak bebeğiniz nefes alıp verirken burnundan ses geliyor, ve nefes alırken burnunu değil de ağzını kullanıyorsa, o zaman bebeğinizin burun temizliğini daha detaylıca yapmanız gerekmektedir. Burundaki hava kanallarını tıkamaya sebep olan mukusları temizlemek için haberin detaylarını okuyabilirsiniz.

BEBEKLER SÜMKÜREREK BURUNLARINI TEMİZLEYEBİLİR Mİ?

Bebeklik döneminde henüz gelişmeyen sümkürme durumu için solunum yolu kaslarının kontrol edilebilmesi gerekir. Bu nedenle yeni doğan döneminde karşılaştığınız sümkürme eylemi sadece refleksiftir. Sümkürme koordinasyonu en erken 2 yaşında, genelde de 2,5-3 yaş arasında kazanılır. 

BEBEKLERDE BURUN TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Bebeklerde burun temizliği nasıl yapılır?

Bebeklerde burun temizliği nasıl yapılır?

Bebeğinizin burnunun içini temizlemek için burun aspiratörleri kullanmak, işinizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır. Eğer burun aspiratörü yoksa temizlik işlemi için en iyi zaman banyo sonrasıdır. Çünkü banyo yaptıktan sonra burun içerisindeki mukus kalıntıları yumuşar ve daha kolay dışarı atılabilir. Banyo yapıldıktan sonra kirler yumuşak peçete, kulak çöpü ya da tülbent ile alınabilir.

Eğer burunda tüm bu temizleme müdahalelerine rağmen tıkanıklık devam ediyorsa, bebekler için üretilmiş burun damlalarından kullanabilirsiniz. Serum fizyolojik adı verilen doğal içerikli burun damlaları sayesinde bebeğiniz daha rahat nefes almaya başlayacaktır.

Bebeğinizin burnunu açmak için kullandığınız burun aspiratörlerini ise her burun temizliğinden sonra hijyenik bir şekilde temizlemeye özen göstermelisiniz. 

BEBEKLERDE BURUN ASPİRATÖRÜ NASIL KULLANILIR?

Bebeklerde burun temizliği

Bebeklerde burun temizliği

Pompa şeklinde olanlar ve nefesle çalışanlar olmak üzere 2 tür aspiratör bulunur. Bunlardan nefesle çalışanların bir ucu bebeğin burnuna diğeri temizlik yapacak kişinin ağzına koyulur, nefesle bebeğin burun salgıları çekilir. Bu işlem pompa gibi olanlara göre daha etkilidir. Her iki yöntem bebeğin burnunu tahriş etmemesi için sık sık yapılmamalıdır.

Serum fizyolojiğin işe yaramadığı zaman tuz oranı yüksek olan hipertonik solüsyonlar kullanılabilir. Yüksek basınçlı burun spreylerinin bebeklerde burun temizliği için bile olsa bebeklerde tavsiye edilmez.

BEBEKLERDE BURUN TIKANIKLIĞI NEDENLERİ:

Mevsime bağlı görülen nezle, grip ve sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları,

Alerjik rahatsızlıklar,

Geniz eti,

Burnun anatomik bozuklukları,

Kuru hava,

Burunda kan birikmesi,

Burna yabancı cisim girmesi,

Seyrek görülse de tümörler, kistler bebeklerde burun tıkanıklığına neden olur.

NEFES DARLIĞI ÇEKEN BEBEKLERE DOĞAL ÇÖZÜMLER!

Bebeklerde nefes darlığı nedenleri ve çözümü

Bebeklerde nefes darlığı nedenleri ve çözümü

Bebeklerde nefes alamama durumu, ebeveynleri kaygılandıran ve sürekli gözlem altında olmalarına neden olan önemli bir sorundur. Böyle durumlarda anne ve babalar nefes darlığı çeken bebeklerin nefes almasını kolaylaştırmak için evde şu yöntemleri uygulayabilir...

-KENDİ BUHAR ODANIZI OLUŞTURUN

Tıkanan mukus buhar sayesinde incelerek akacak ve tıkanıklık kolaylıkla açılacak. Kabinin kapısını kapalı tutarak sıcak suyu açın ve bir müddet bekletin. Kabinin içi buharla dolduğunda bebeğinizi alıp yaklaşık 10 dakika boyunca buharlı alanda oturun.

-BAL

Nefes almakta güçlük çeken bebekler için etkili yöntemlerden birisi de baldır. 1 çay kaşığı taze sıkılmış limon suyuna 2 çay kaşığı bal ekleyerek karıştırın ve çocuğunuza belli saatlerde verin. Bu yöntemi uygulamak istemeyen ebeveynler ılık ballı süt ile semptomları hafifletebilir.

DİKKAT!

1 yaşını doldurmayan bebekler için bal tüketimi ciddi tehlikeler oluşturabilir.

-ZENCEFİL

1 yaşını dolduran bebekler için eşit miktarda zencefil suyu, nar suyu ve balı karıştırarak her gün 3 kere,1 yemek kaşığı yedirin.

-TAVUK SUYUNA ÇORBA

Evde yapılan tavuk suyuna çorba, solunum yolu enfeksiyonlarını açmada harika bir yöntemdir. Organik tavuk ve sebzelerle hazırlanan tavuk çorbası tıkanıklığı açar ve iyileşmeyi hızlandırır.

Doğduğun Ev Kaderindir'in yıldızı Demet Özdemir'in stiliyle günlük kombin oluşturmanın yolları

İLİŞKİLİ HABER

Doğduğun Ev Kaderindir'in yıldızı Demet Özdemir'in stiliyle günlük kombin oluşturmanın yolları

BİR YORUM YAPIN 1

havva 4 yıl önce

Tesekkur ederim bebgim rahatladi

Toplam 3 beğeni