Hamilelikte plasenta kanaması! Plasenta kanaması neden olur?

Hamilelik döneminde görülen plasenta kanaması anne adaylarının sıklıkla cevabını araştırdığı konulardan biridir. Peki hamilelikte gerçekleşebilen plasenta kanaması neden olur?

Gündelik yaşantı içerisinde bebeğin eşi olarak bilinen 'Plasenta' hamileliğin 3. haftasında bebeğin hareketlerini kısıtlamayacak şekilde ona bağlı oluşan bir organdır. Bu organın mucizevi hikmeti ise yalnızca hamilelik döneminde görülmesiyle anne ve fetüs arasındaki besin alışverişini sağlamasıdır. Anne adaylarının yediklerinin ve oksijenin bebeğe iletilmesini sağlayan plasenta, yapısı itibariyle esnek ve dayanıklıdır. Fetüsün ihtiyaçlarını tamamıyla karşılamaya yarayan plasenta, bariyer vazifesi görerek ilk üç ayda meydana gelebilecek enfeksiyonlara karşı bebeği korur. Daha bunun gibi nice faydası olan plasenta, göbek kordonu ile bebeğin göbeğine bağlanır. Peki Plasenta Previa nedir? Plasenta kanaması neden olur ve ne yapılmalı? Göbek kordonu ne zaman kesilmeli? Göbek bağı saklanmalı mı? Göbek bağı bakımı nasıl yapılmalı? İşte plasenta ve göbek kordonu ile ilgili bilinmesi gereken tüm ayrıntılar...

PLASENTA PREVİA NEDİR? PLASENTA PREVİA BELİRTİLERİ...

Plasenta previa nedir?

Plasenta previa nedir?

TIKLA OKU: BEBEKLERDE İLK HANGİ ORGAN OLUŞUR? HAFTA HAFTA GELİŞİM

Bebeğin oksijen almasını ve beslenmesini sağlayan plasentanın anormal derecede büyümesi ve yerleşmesi plasenta previa durumunu meydana getirmektedir. Plasenta normalde rahmin hemen üzerinde ya da kenarında bulunurken plasenta previa rahmin aşağısında yer alıp, boyu ile rahmin bir bölgesini ya da bütününü kapatması ile kendini gösterir. Hamilelik döneminin ikinci yarısında vajina bölgesinde ağrısız bir şekilde görülen kanamalarla plasenta reviadan şüphelenilebilir. Eğer sigara kullanıyorsanız, çoğul gebe iseniz, 35 yaşından büyükseniz ve en az 1 kere doğum yapmışsanız plasenta revia ile karşılaşma riskiniz daha fazladır.

PLASENTA KANAMASI NEDEN OLUR? HAMİLELİK KANAMASINA DİKKAT!

Sağlıklı bir hamilelik döneminde rahmin üstünde ya da kenarında bulunan plasenta, aşağı kısımda yer aldığı zaman rahmi kapatacağı için plasenta previa durumunu meydana getirir. Hamileliğin son dönemlerine doğru artış gösteren kanamaların asıl sebebi olan plasenta previa yani bebeğin eşinin önde olması, plasentanın erken ayrılması ile sonuçlanır. Kenar bölgelerden ayrılmaya başlayan plasenta beraberinde vajinal kanamayı da oluşturmaktadır. Böyle durumlarda muhakkak doktor kontrolüne gidilmelidir.

PLASENTA YAPIŞIKLIĞI HAYAT KARARTIYOR!

plasenta kanaması

plasenta kanaması

TIKLA OKU: DOĞUMA GİRMEDEN ÖNCE OKUNACAK DUALAR

Doğum esnasında plasentanın rahim duvarına yapışması, aşırı miktarda kanamaya sebep olarak anne adayının hayatını riske atıyor. Plasenta previanın görülmesiyle normal doğumun yapılmaması gerektiğini öne süren uzmanlar, plasenta yapışıklığının erken fark edilmesi ve önlem alınması ile doğumun gerçekleştirilebileceğini savunuyorlar.

Bu konuyla ilgili Prof. Dr. Dursun, plasentanın doğum sonrasında 30 dakika içinde kendiliğinden ayrıldığını belirterek, şu açıklamayı yaptı:

"Gebelikte, bebeğin eşinin rahim duvarına yapışması ve ayrılmaması durumu, 500 ile bin doğumda bir görülüyor. Normal şartlarda bebeğin eşi normal doğum sonrası yarım saat içinde sezaryen sırasında da plasenta doktor tarafından rahimden kolay bir manevra ile ayrılır. Eğer tanı konmazsa anne ve bebek açısından doğum sırasında hayati risk taşır. Annenin hayatı tehlikeye girer ve ciddi kanama oluşturabilir. Miyom ameliyatı, rahim düzeltme ve iki kez sezaryen doğum geçiren kişiler plasenta yapışması riskiyle karşı karşıya kalabilirler." 

bebeklerde göbek kordonu

bebeklerde göbek kordonu

LOTUS DOĞUM NEDİR?

Bebeği plasentadan ayırmadan yapılan doğumlara denir. Lotus doğumda bebeğin göbek kordonu kendiliğinden kuruyup düşene kadar yani bu süre ortalama 3 ila 10 gün kadar plasentaya bağlı durmasıdır.

Kordon dolanması nedir? Anne karnında bebeğin boynuna kordon dolanması

İLİŞKİLİ HABER

Kordon dolanması nedir? Anne karnında bebeğin boynuna kordon dolanması

BİR YORUM YAPIN 0