Çocuğunuz telefon bağımlısı mı?

Psikolog Eda Yavaş Togaer, hayatımızın merkezi haline gelen cep telefonlarının çocuklarda vazgeçilmez olduğunu vurguladı.

Kendisini yakın gördüğü arkadaşları içinde bile huzurlu hissetmeyen, yüz yüze iletişimden uzaklaşan çocuklar maalesef ki cep telefonlarına yönelebiliyor. Kendine güveni düşük olan ve sosyal ilişkisi güçsüz olan çocuklar diğer çocuklara göre telefona daha bağımlı olabiliyor.

TELEFONLAR ÇOCUKLARI NE KADAR ETKİLİYOR

18 yaşından küçük çocuklar için bağımlılık kelimesinin kullanmak yerine ''sorunlu kullanım'' demeyi daha uygun bulan Eda Yavaş Togaer, “Sorunlu kullanımın çocuğun hayatındaki yerine bakmak gerekir. Çocuğun dersleri iyi, cep telefonunu sadece sıkıldığı için mi kullanıyor yoksa tüm gününü sadece telefon ile mi geçiriyor? Aile bu noktalara dikkat ederek çocuğu çok iyi gözlemlemeli ve bu soruları cevaplayabilmeli. Telefon çocuğun kendi alışkanlığı mı yoksa başkalarını taklit mi ediyor sorusuna da yine net cevap vermek gerekir” dedi.

ZARARLI OLDUĞUNU ANLATIN

Cep telefonlarının çocuklarda bile olsa hayatlarından tamamen çıkarılmasını yanlış bulan Togaer, “Çocukları anlamalı ve bu konuya dair düşüncelerin nedenleri iyice araştırılmalı. Kafamıza göre kurallar ve yasaklar koymak yerine çocukla birlikte konuşmak ve ortak bir yerde kesişmek daha faydalı ve etkili olur. Çocuğa fazla kullanımını kesin bir dil ile anlatmak  ve bir zarar algısı oluşturmak gerekir. Çocuğun hayatından cep telefonunu tamamen çıkarmak ciddi reaksiyonlara yol açabilir. İlk olarak ders çalıştığı zaman cep telefonuyla sınırlı süre içerisinde kullanması etkili bir yol olacaktır. Herkesin kuralları farklıdır. Sizin evinizde belli bir yaşa gelene kadar cep telefonuna dokunmak yasak ise buna da uyulmasının anlatılması gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

 

BİR YORUM YAPIN 0