Çocuklarda göz kontrolünün önemi! Uzaktan eğitim gören çocuklar...

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Funda Dikkaya, okul dönemindeki çocukların muhakkak düzenli bir şekilde göz muayenelerinden geçmeleri gerektiğini söyledi.

Özellikle de saatlerdir bilgisayar karşısında oturan çocukların muhakkak kontrolden geçmesi gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Funda Dikkaya, "Gerektiği hallerde gözlük ve ilaç tedavileri düzenlenmelidir. Ekran kullanımına yarım saatte bir 10 dakikalık aralar verilmesi ve bu esnada uzağa bakılması gözlerin rahatlatılmasına yardımcı oluyor." dedi. Dikkaya, pandemi nedeniyle uzaktan eğitime geçiş sağlayan öğrencilerde uzun süre telefon, bilgisayar ve tv ekranına bakmaktan dolayı gözlerinde rahatsızlık olabileceği uyarısını yaptı.

GÖZ İLE EKRAN ARASI EN AZ 35-40 SANİYE MESAFESİNDE OLMALI

Ekran ve göz arasındaki mesafenin 35-40 cm kadar olması gerektiğine değinen Dikkaya, "Akıllı telefon ve tablet gibi göze daha yakın tutulan cihazlardansa bilgisayar ve televizyon gibi daha uzaktan bakılan cihazlar tercih edilmelidir. Mümkünse özellikle videoların televizyon ile bağlantı kurularak büyük ekrandan ve uzaktan izlenmesi teşvik edilmelidir." yorumunu yaptı.

MAVİ IŞIKLI GÖZLÜK KULLANILABİLİR

Çocuklardaki uyku düzeninin olumsuz etki görmemesi için uyumadan en az 1 saat önce ekrandan uzak kalınması gerektiğini şu sözlerle belirtti:

"Elimizde kesin faydasını gösteren veriler olmamakla birlikte ekran karşısında mavi ışık korumalı gözlükler de tercih edilebilir. Ekranı, açık pencerelerden ve aydınlatma araçlarından gelen doğrudan ışığa maruz bırakmayacak şekilde konumlandırmak parlama ve yansımaları önleyerek gözün rahatlamasına yardımcı olur. Ekranın parlaklığının daha rahat bir seviyeye düşürülmesi de faydalı olacaktır."

BİR YORUM YAPIN 0