Strep A nedir? Strep A belirtileri nelerdir? Uzmanlardan uyarı geldi: Can almaya devam ediyor!

Strep A virüsü İngiltere'de görülmeye başlayan ve küresel bir sağlık sorunu olan streptokok hastalığı hakkında uzmanlardan üst üste uyarılar geldi. Geçtiğimiz günlerde 3 yaşındaki çocuğunu streptokok hastalığından dolayı kaybeden babanın feryadıyla Strep A bakterisi araştırılmaya başlandı. Peki Strep A nedir? Strep A belirtileri nelerdir? Streptokok tedavisi nasıl yapılır?

Son dönemlerin sıklıkla araştırılan ve çocuklarda görülme olasılığının arttığı strep A virüsü merak konusu oldu. İlk olarak İngiltere'de ortaya çıkan ve özellikle çocuklar arasında yayılmaya başlamasıyla milyonlarca insanda panik uyandıran salgın hakkında güncel bilgiler gelmeye devam ediyor. Ciltte veya boğazda yaygın olarak görülmeye başlayan bakteriler; boğaz ağrısı, yumuşak doku enfeksiyonları olarak kendini göstermektedir. Esas olarak küçük çocukları etkilese de bebek ve yaşlılarda da gözükmektedir. Yakın zamanda Türkiye'de de görülmeye başlayan strep-A enfeksiyonu için uzmanlar tedbir uyarılarında bulundu. Geçtiğimiz günlerde 3 yaşındaki oğlu Aras Sönmez'i streptokok bakterisinden dolayı kaybeden babanın açıklamaları dikkat çekmişti. Herkesin etkilendiği strep A enfeksiyonu ne tür hastalıklara neden olduğu ve enfeksiyonunun nasıl önleneceği merak konusu oldu. Peki Strep A nedir? Strep A enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?

Streptokok

Streptokok

Çocukların kesinlikle yememesi gereken gıdalar nelerdir? Bu yiyeceklere dikkat!İLİŞKİLİ HABERÇocukların kesinlikle yememesi gereken gıdalar nelerdir? Bu yiyeceklere dikkat!

"BU BELİRTİLER OLURSA HEMEN ACİLE BAŞVURUN"

Hastalığın belirtilerine dikkat çeken uzmanlar, "Bir çocukta boğaz ağrısı, ateş, bademciklerde, boğazda veya lenf bezlerinde şişme görülürse hemen doktora başvurulmalı, bu noktada hemen antibiyotiğe başlanmalı. Bu konuda karar doktora ait olmalıdır. İngiltere ve Hollanda gibi birçok Avrupa ülkelerinde hekimlere antibiyotik yazmamaları konusunda ciddi bir baskı olduğundan hekimler kolay kolay antibiyotik yazmıyorlar, bu nedenle de bu tür hastalıklar oralarda daha çok görülüyor. Antibiyotik gereksiz yere yazılmamalı bu çok doğru; ancak gerektiğinde de antibiyotik yazılmazsa bunun sonucunda çok daha ağır tablolar ortaya çıkar. Eğer Strep A tedavi edilmezse o hastada kalp romatizması ve nefrit de (böbrek iltihabı) ortaya çıkar. Batı dünyası bir süredir bu hastalıkları unutmuştu; bu yüzden de antibiyotik yazılmasın deniliyordu. Şimdi de aşırı bir şekilde "antibiyotik yazın" uyarısı yapılıyor. Burada akılcı antibiyotik kullanılmalı. Gerektiğinde doğru antibiyotiği doğru dozda vermek gerekir. O zaman bu kötü tablolardan kurtulmak mümkün hale gelir; ama eğer çocuğunuzda yüksek ateş, ciltte döküntü, şiddetli karın ağrısı, açıklanamayan kusma ve ishal varsa o zaman hiç vakit kaybetmeden acil servise başvurun, burada dakikaların dahi önemi vardır." şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

Strep a nedir belirtileri nelerdir

Strep a nedir belirtileri nelerdir

STREP A NEDİR?

Boğazın arka bölümlerini etkileyen bakteriyel bir enfeksiyon olan strep "A grubu Streptokok" (GAS) olarak bilinmektedir. Belirli dönemlerde yoğun olarak görülmeye başlayan strep boğaz vakalarının çoğu küçük çocuklarda görülürken yetişkinlerde enfekte olma durumu görülmektedir. Strep bakterisi bir kişiye yakından, dolaylı ya da temas yoluyla geçmektedir. Vücuda giren strep bakterisi ilk öncelik olarak boğaz kısımlarının arkasını etkileyerek boğazdaki bademcikleri enfekte eder ve iltihaplanmaya yol açar. Öksürük, hapşırma gibi esnalarda küçük hava damlacıklarının etrafa yayılmasıyla bakteri dışarıya atılır. Bu nedenle strep hastalığı oldukça bulaşıcı bir hastalıktır.

strep a çocuklarda görülme olasılığı yüksek

strep a çocuklarda görülme olasılığı yüksek

STREP A BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bakteriler ilk olarak boğazda görülmeye başlanır. Cilt üzerinde de belirtiler gösteren strep a bakterisini herhangi bir belirti göstermeden de taşıyabilirler. Hastalığın vücutta göstermeye başladığı semptomlar ise şunları içerir:

  • Boğaz ağrısı
  • Ağrılı yutkunma
  • Baş ağrısı
  • Vücudun diğer bölümlerinde meydana gelen dökülme
  • Kusma ya da mide bulantısı
  • Ateşlenme
  • Bademcilerin kızarması ve şişmesinin meydana gelmesi
  • Kas ağrıları
  • Yorgunluk
  • Ciltte meydana gelen kırmızı benekler ve yaralar 

Boğaz ağrısı ve kızarıklık strep a nın belirtileri

Boğaz ağrısı ve kızarıklık strep a nın belirtileri

ETİKETLER

Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0