Apartman yönetmelikleri nelerdir? Tavan aralarını çatı katı odasına dönüştürmenin yolları

Tavan aralarını daha kullanışlı hale getirmenizi sağlayacak birçok dekorasyon önerileri mevcuttur. Bu alanları isterseniz yatak odası isterseniz oturma odası olarak kullanabilirsiniz. Ancak ev, apartman yönetmeliklerinde yer alan bazı kurallar buna engel olabiliyor. Peki yönetmelik bu noktada neler söylüyor? Sizler için, tavan aralarını kullanışlı bir odaya dönüştürecek önerileri ve yönetmelik maddelerini derledik.

Günümüzde tavan araları oda olarak da kullanılabilmektedir. Bu bölümleri kullanılır hale getirmek için birkaç dekorasyon önerisi bulunur. Bu düzenlemeler için yapmanız gereken ilk şey, yapılacak olan uygulamanın imar yönetmeliğine uygunluğuna dikkat etmenizdir. Eğer bu yönetmeliğe aykırı hareket ederseniz, izinsiz kat çıkma sebebiyle yıkılma tehdidediyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Peki yönetmelikte bu durum nasıl yer buluyor? İmar yönetmeliğine göre tavan arasını çatı katı şeklinde kullanabilmeniz için ev, apartmanın yanındaki apartman,evle olan nizamının bitişik olup olmadığı önemlidir. Eğer bitişikse ön ve arka kısımlarının 4 metre çekme payına sahip olması gerekiyor.

Yine yönetmeliğe göre bir oturma alanında yüksekliğin 150 cm.'nin altında olmaması gerekiyor. Eğer bu ölçüden daha düşükse bu alanlar depolama alanı olarak kullanılabilir.  

Peki tavan aralarını odaya dönüştürürken ne yapılabilir?

Ancak önemli olan bu bölümleri nasıl en kullanışlı şekilde bir yaşam alanına çevrilebileceği konusudur. Bunun için yapmanız gerekenler şunlardır:

- Dikkat etmeniz gereken 2 önemli detay bulunmaktadır. Bunlardan biri havalandırma diğeri de aydınlatmadır. Bir odanın iyi bir şekilde aydınlanabilmesi ve hava alabilmesiyle odanın doluluk oranı eşdeğerdir. 

*Odada ne kadar az eşya olursa o kadar iyi aydınlanır ve havalanır.

- Çatı katı odalarında dikey pencereler daha iyi ışık yansıtır. Tek kanatlı, dar dikey pencereler bu açıdan en kullanışlı olandır. 

- Eğer loş bir ortam oluşturmak isterseniz, çift camlı ve güneşi kesme özelliğine sahip panjurları kullanabilirsiniz.

* Güneş ışığının yansımasının azaltmak için polyester kumaşları, iç tarafı karartıcı kumaşları tercih edebilirsiniz.

- Odanın ısısını ayarlayabilmek için dıştan izolasyonu uygulayabilirsiniz. Bunu yapabilmek için nefes alan malzemeleri tercih edebilirsiniz.

James Bond filminden esinlenerek yapılan dünyanın ilk yüzen eko-lüks oteli: 'Anthenea'

İLİŞKİLİ HABER

James Bond filminden esinlenerek yapılan dünyanın ilk yüzen eko-lüks oteli: 'Anthenea'

BİR YORUM YAPIN 0