Halı rengi nasıl seçilir? Halı seçiminde nelere dikkat edilmeli?

Ev dekorasyonunda halı seçimi, bütün evinizin havasını bir anda değiştirebilir. Evin içerisinde tamamlayıcı bir etkiye sahip olan halı satın alırken en dikkat edilmesi gereken nokta doğru rengi belirlemektir. Peki, halı nasıl seçilir? Halı renkleri neye göre belirlenmelidir? Halı rengi nasıl seçilir? Parkeye göre halı nasıl seçilir? Halı koltuğun altına girmeli mi? İşte tüm soruların yanıtı…

Evinizde dengeli bir renk görünümü oluşturmak oldukça önemlidir. Ev dekorasyonunda seçilen renkler, evin enerjisini tamamen etkilemektedir. Birbirini tamamlayan renk geçişleri ile iddialı bir görünüme ulaşılabilir. Zemin üzerinde adeta bir yıldıza dönüşen halılar, ev dekorasyonunun vazgeçilmezi haline geldi. Halı satın alırken en dikkat edilmesi gereken faktör; halının evin dekorasyonuyla bir bütün oluşturmasıdır. Mobilyalarınızın yansıttığı tarzın dışında yapacağınız halı seçimi tüm evinizin dekorasyonunu bozabilir. Bunun için doğru renk seçimi yapmak gerekmektedir. Gelin, halılarda renk seçimi yapmanın püf noktalarını birlikte öğrenelim.

Cabincore dekorasyon nedir? Cabincore dekorasyon nasıl yapılır?İLİŞKİLİ HABERCabincore dekorasyon nedir? Cabincore dekorasyon nasıl yapılır?

HALI RENGİ NASIL SEÇİLİR?

Açık renkli halılar, bulunduğu alanı olduğundan daha büyük gösterme konusunda etkilidir. Aynı zamanda evinizin dekorasyonunu, desenli döşemelik kumaşlara sahip mobilyalar ile yaptıysanız halı seçiminde sadelik yana olmak gerekir. Bu tarz dekorasyonlarda karmaşıklık oluşmaması için halı daha arka planda kalmalıdır. Pastel renkler, yoğun renk ve desen kullanılmış odalarda dengenin sağlanmasına yardımcı olur ve mekâna huzur katar. 

Halı seçimi

Halı seçimi

Gün ışığından yararlanamayan odalarda sarı ve sarının tonlarına yer vererek, dekorasyonunuzda sıcak bir görünüm yakalayabilirsiniz. Duvarlarınız turuncu, sarı ve kırmızı gibi sıcak, enerji renklere sahipse; halı seçiminiz daha açık pastel tonlarında olmalıdır. Böylelikle etkileyici bir kontrast yakalayabilirsiniz. 

Halı seçiminde önemli noktalar

Halı seçiminde önemli noktalar

Eğer evinizi iddialı ve gösterişli bir stilde dekore ettiyseniz; siyah, bordo, lacivert, kahverengi, mor, koyu yeşil gibi renkler tercihleriniz arasında olmalı. Özellikle salon ve oturma odasında kullanacağınız halılarda, zengin renklere yer vererek gösterişli bir stili tamamlamış olursunuz. Örneğin orman yeşili, defneyaprağı, çikolata kahvesi gibi renkler mükemmel bir seçim olacaktır. 

Halı renk seçimi

Halı renk seçimi

Yoğun bir günün ardından dinlenmek için kullandığımız yatak odası gibi sakinliği aradığımız odalarda ise soğuk renkleri ön planda tutabilirsiniz. Örneğin mavi, turkuaz, eflatun ve yeşil gibi renklerdeki halılar odanıza huzur katacaktır.

Halı tercihi

Halı tercihi

Çalışma odalarınızda resmi bir atmosfer oluşturmak isterseniz; zümrüt, yakut ve yeşim gibi renklerdeki desenli halılar kullanabilirsiniz. 

Çalışma odasında halı rengi

Çalışma odasında halı rengi

PARKEYE GÖRE HALI NASIL SEÇİLİR?

Ev dekorasyonunda kullandığınız mobilyaların rengi ve duvar rengi kadar zeminin rengi de halı seçiminde belirleyici bir faktördür. Koyu renk parkelerin üzerine zebra veya zigzag desenli halılar kullanarak modern ve şık bir stil elde edebilirsiniz.

Parkeye göre halı seçimi

Parkeye göre halı seçimi

Beyaz, bej, krem ve toprak tonları gibi renkleri özellikle koyu zemin üzerinde kullanırsanız halınızın daha ön planda bir görünüme kavuştuğunu görebilirsiniz. Odanızın içerisinde yer alan perde, minder ve mobilyalarınızın odak noktası haline gelmesini istiyorsanız halı seçiminde daha dikkatli olmalısınız. Zeminin rengine benzer veya aynı tonlara sahip bir halı kullanarak halınızı görünmez hale getirebilirsiniz.

Zemin rengine göre halı

Zemin rengine göre halı

Modern çizgilere sahip mobilya, perde ve minderlerin kullanıldığı evlerde halının oda zeminini kaplamayan ebatlarda olması gerekmektedir. Dekorasyon uyumunu sağlamak için geometrik desenli bir halı da bu durumda tercih edilebilir. Daha avangard tarzda dekore edilmiş evlerde ise; klasik çizgilerin ve çiçek desenlerinin kullanıldığı halı modelleri uygun olacaktır.

Desenli halı

Desenli halı

DESENLİ VE TEK RENK HALILAR NEYE GÖRE SEÇİLMELİ?

Halı satın alırken birçok farklı model içerisinden seçim yapmak konusunda bazen kararsızlık yaşayabiliyoruz. Öncelikle halıyı kullanacağınız odaya desenli mi yoksa tek renk bir halı mı alacağınızı belirlemelisiniz. Eğer odanızın içerisindeki mobilyalarda tek renk yoğunluktaysa, desenli bir halıyla odanızın havasını değiştirebilirsiniz. Halınızdaki desenlerin rengi ile mobilya döşemelerinizin renkleri arasında uyum olmasına özen göstermelisiniz. Ayrıca minder ve perde gibi aksesuarların desenli olması, halı seçiminizde desen kullanmanıza engel değil.

Renkli halılar

Renkli halılar

Eğer odanızın içerisinde yer alan mobilyalar ve aksesuarlarda birden çok deseni bir arada kullandıysanız; halı seçiminde daha sade olmanızı öneririz. Karmaşıklığı azaltmak ve için tek renk halılar kullanarak uyumu yakalayabilirsiniz. Bunun yanı sıra; kendinden desenli tek renk ve nötr renklerin yoğunlaştığı halılara bol desenli odalarınızda yer verebilirsiniz.

Halı dekorasyonu

Halı dekorasyonu

HALI SEÇİMİNDE BOYUTLARA DİKKAT ETMELİSİNİZ!

Halı satın alırken renk seçimi kadar doğru boyutları belirleyebilmek de önemlidir. Mobilyalarınızın oda içesinde kapladığı alanı hesapladıktan sonra halı satın almanızı tavsiye ederiz. Çünkü evi dekore ederken yapılan en büyük yanlışlardan biri; mobilyaların altına girecek kadar büyük ve uygun olmayan boyutlarda halılar tercih edilmesidir. Eğer halınızın boyutunu doğru belirleyemezseniz; halı için seçilen rengin yeterince ön planda olmamasına neden olursunuz. 

Halı boyutu

Halı boyutu

Balık kokusu evden nasıl çıkar? Evdeki balık kokusu nasıl gider

İLİŞKİLİ HABER

Balık kokusu evden nasıl çıkar? Evdeki balık kokusu nasıl gider
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0