Tiroit bezi hastalığı anneliği nasıl etkiler? Uzmanlar uyardı: Önce tedavi...

Kadınların anne olmasına engel olabilecek tiroit bezi hastalıkları ihmale gelmiyor. Uzmanlar erken teşhis ve kontrollerin önemine, "Uykusuzluk ve kilo kaybınız varsa hemen doktora görünün" sözleriyle değindi. Peki tiroit bezi hastalığı anneliği nasıl etkiler? İşte merak edilen sorunun yanıtı:

Tiroid, boğazda adem elması olarak bilinen bölgenin altında, soluk borusunun önünde yer alan bir organdır. U ya da H harfine benzetilen ve kelebeği andıran tiroid, vücutta pek çok fonksiyonun düzenlenmesini sağlayan hormonların üretiminden sorumludur. Beynin orta hattında nefes borusunun hemen önünde yer alan tiroit bezi üreme çağındaki kadınlarda sık görülen bir hastalıktır. Hamilelik dönemini zorlaştıran bu hastalık çocuk sahibi olmayı da engelliyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Kubat Üzüm tiroit bezi hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri açıkladı.

tiroit bezi hastalığı

tiroit bezi hastalığı

"BEBEK İÇİN RİSKLİ"

T3 ve T4 olarak adlandırılan iki hormonun salınımını sağlayan tiroit bezi hem gebeliğin sorunsuz sürdürülmesi hem de anne ve bebeğin sağlığı üzerinde çok önemli bir yere sahip. Gebelik döneminde her endokrin bezi gibi tiroit bezi de bir miktar büyüyor. Sağlıklı bir gebeliğin 7. haftasından itibaren T4 artmaya başlar. 16. haftada en yüksek değerlere ulaşır. Bu hormonun artışı büyümekte olan bebeğin hem zekasını hem de fiziki gelişimi etkiler. İyot, tiroit bezi yapımı için önemli bir role sahiptir. Bu durumda bebeğin yeterli miktarda tiroit hormonu salgılayabilmesi için anneden yeterli derecede iyot geçişinin sağlanması gerekir.

tiroit bezi hastalığı gebeliğe engel oluyor

tiroit bezi hastalığı gebeliğe engel oluyor

Tiroid nedir? Tiroid belirtileri nelerdir?  Tiroid hastası nasıl beslenmeli?İLİŞKİLİ HABERTiroid nedir? Tiroid belirtileri nelerdir? Tiroid hastası nasıl beslenmeli?

"ÖNCE TEDAVİ..."

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Kubat Üzüm, gebelikte en çok tiroit hormonlarının yeterli üretilmemesiyle ortaya çıkan hipotiroidi görülmesine değinerek, bu tip vakalarla karşılaşan anne adaylarının önce tedavisine başlanması gerektiğinin altını çiziyor. Üzüm, anne adayları eğer aşılama ya da tüp bebek gibi yardımcı üreme teknikleriyle bir gebelik planlıyorsa, öncesinde tiroit hormonlarının hedeflenen değere ulaşması gerektiğini söylüyor.

TİROİT BEZİ HASTALIĞININ BELİRTİSİ

tiroit bezi hastalığı tedavisi

tiroit bezi hastalığı tedavisi

Tiroit hormonlarının fazla üretilmesi halinde hipotiroidi, her bin gebeden 2'sinde mutlaka görülüyor. Hastalık; sinirlilik, titreme, çarpıntı, terleme, sıcak tahammülsüzlüğü, kilo kaybı, uykusuzluk belirtileriyle karşılaştırıyor.

tiroit bezi hastalığı belirtileri

tiroit bezi hastalığı belirtileri

Uzmanlar bu kriterlere dikkat diyor;

  • Anne adayı 30'dan büyükse,
     
  • Tiroidi az ya da çok çalışıyorsa,
     
  • TİP-1 diyabet hastalığı varsa,
     
  • Düşük, erken doğum ya da gebelik kayıpları varsa,
     
  • Kısırlık tedavisi görüyorsa,
     
  • Ailede tiroit hastalığı varsa.
İstanbul'da nerede ata binilir? İstanbul'da ata binilecek yerler

İLİŞKİLİ HABER

İstanbul'da nerede ata binilir? İstanbul'da ata binilecek yerler

BİR YORUM YAPIN 0