2024 dini günler takvimi! Hangi kandilde neler oldu? 2024 kandil takvimi

Gündelik yaşantımızda uyguladığımız zikir, dua ve namazlara ayrıca önem ve hassasiyet gösterdiğimiz mübarek kandil geceleri, günahların affı ve faziletli ibadetler için güzel bir fırsattır. Geçmişten günümüze her zaman önem verilen kandil çeşitleri ve isimlerin anlamını biliyor muydunuz? Kaç tane kandil var, Kandilde oruç tutulur mu? İşte merak edilen tüm ayrıntılar:

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın (DİB) resmi internet sitesinde yer alan verilere göre, 2024 yılının ilk kandili Regaip Kandili, 11 Ocak Perşembe gününe tekabül etmektedir. 2024 Üç ayların başlangıç tarihi ise 12 Ocak Cuma günü olacaktır. İslam aleminde Müslümanlar tarafından önem verilen, Allah (c.c)'un katında da pek faziletli ve kıymetli bir yere sahip olan mübarek kandiller, Allah'ın rızasını kazanmak için çok büyük fırsatlardır. Bu nedenle ahiretini kurtarıp Allah (c.c)'un sevgisine mazhar olmak isteyenlerin bu aylarda ibadetlerine ve davranışlarına dikkat etmesi gerekir. Amel defterini sağ taraftan doldurmak ve ahirette ebedi mutluluğa kavuşmak için Sevgili Peygamber Efendimiz'in sünnetleri doğrultusunda bir yaşam çizgisi ve Allah'ın helal-haram kavramlarına uyup ona göre davranmak gerekmektedir. Tamda bu anlamda bizlerin hayrına vesile olacak olan kandil günleri nice hikmet ve olaylarıyla da bilinmektedir. Peki hangi mübarek kandilde ne oldu? Kandiller neden önemli? İşte cevabı...

TIKLA OKU: HER GÜN OKUNACAK DUALAR! GÜNLÜK DUA VE ZİKİRLER

2024 YILI KANDİL TARİHLERİ! HANGİ KANDİL NE GÜNE DENK GELİYOR?

Kaç tane kandil var? Kandil çeşitleri ve önemi

Kaç tane kandil var? Kandil çeşitleri ve önemi

Üç ayların başlangıcı: 12 Ocak Cuma Recep ayının ilk günü.
Regaib Kandili: 11 Ocak Perşembe
Miraç Kandili: 6 Şubat Salı
Şaban ayının başlangıcı: 11 Şubat 2024 Pazar
Berat Kandili: 24 Şubat Cumartesi
Ramazan ayının başlangıcı: 11 Mart Pazartesi
Kadir gecesi: 5 Nisan Cuma

REGAİP KANDİLİNDE NE OLDU?

Regaip kandilinde ne oldu? Regaip gecesi

Regaip kandilinde ne oldu? Regaip gecesi

TIKLA OKU: REGAİP KANDİLİNDE FAZİLETLİ İBADETLER

Ulvi yolculukların gerçekleştiği mübarek üç aylardan Recep ayında yer alan Regaip kandili, Peygamber Efendimiz (SAV)'in Allah’ın çok özel fiilî tecellilerine mazhar olduğu, nurani lutfu ihsanlara, semavi mevhibelere ulaştığı kıymetli gecedir. Dini kaynaklarda belirtilen bazı rivayetlere göre Regaip gecesinin ismi yani bu şekilde adlandırılmasının nedeninin meleklerden kaynaklandığı bilinmektedir.

Regaip'in anlamı: Arapçada 'Regaip' kelimesi reğa-be kökünden gelir ve arzulamak, istemek manasındadır.

MİRAÇ KANDİLİNDE NE OLDU?

Miraç gecesi ne oldu? Miraç kandili önemi

Miraç gecesi ne oldu? Miraç kandili önemi

TIKLA OKU: MİRAÇ KANDİLİNDE FAZİLETLİ İBADETLERİ

Rivayetlere göre, Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in geceleyin Allah'ın beytinden yani Kabe'den alınıp 'Burak' ismindeki binek (at) ile Mescid-i Aksa'ya götürüldüğü bilinmektedir. Burak'ı Beytül Makdis'in kalıntılarının olduğu Güneybatı duvarına bağlamıştır. Efendimiz (SAV), Mescid-i Aksa alanına girmiş, daha sonra da Kubbet-üs-Sahra'nın oraya geçip Hz. İsa, Hz. Musa ve Hz. Zekeriya peygamberlerle bir araya gelmiştir. Peygamberimiz (SAV)'in imam olduğu cemaatte tüm peygamberlerde yer almaktaydı. Resulullah oradan da Miraç Minberi'nin bulunduğu alandan göğe yükselmiştir.

1. kat semada: Hz. Adem’le,
2. kat’ta Hz. İsa ve Hz. Yahya,
3. kat’ta Hz. Yusuf, 
4. kat’ta Hz. İdris, 
5. kat’ta Hz. Harun, 
6. kat’ta Hz. Musa
7. kat’ta Hz. İbrahim ile görüştü.

Miraç'ın anlamı: Sözcük olarak "merdiven", "yükselecek yer", "en yüksek makam" anlamı taşımaktadır.

BERAT KANDİLİNDE NE OLUR? BERAT KANDİLİNİN ÖNEMİ...

Berat kandilinde ne oldu? Berat gecesi

Berat kandilinde ne oldu? Berat gecesi

TIKLA OKU: BERAT KANDİLİNDE FAZİLETLİ İBADETLER

Günahlardan temizlenme ve Allah (c.c)'un rahmeti ile mağfiretine ulaşmak için çok önemli bir gece olan Berat kandilinde kulların affı müjdelenir. Şaban ayının 15. gecesine tekabül eden Berat kandilinde nice hikmetli olaylar gelişmektedir. Bunlar şu şekildedir:

-Bu sene doğacak her çocuk, berat gecesinde deftere geçirilir.

-Bu sene vefat edeceklerin isimleri, berat gecesinde özel deftere yazılır.

-Berat gecesinde herkesin rızkı belli olur.

-Berat gecesinde herkesin amelleri Allah(c.c)'a arz olunur.

MEVLİD KANDİLİNDE NE OLDU?

Mevlid kandilinde neler oldu? Mevlid kandili nedir

Mevlid kandilinde neler oldu? Mevlid kandili nedir

TIKLA OKU: MEVLİD KANDİLİ FAZİLETLİ İBADETLER

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in doğum günü olmasından ileri gelen Mevlid kandili Dünyanın her yerinde Mevlid kandili olarak kutlanmaktadır.

Mevlidin manası: Mevlid; doğum zamanı, doğulan yer ve zaman anlamına gelmektedir. 

KANDİLDE ORUÇ TUTULUR MU? KANDİLLERDE TEK GÜN ORUÇ TUTULUR MU?

Pelin çift ile iyi fikir programına konuk olarak katılan ilahiyatçı Dr. Erkan Aydın, Mevlid kandilinin öneminden bahsetti. ''Kandil günlerinde oruç tutulmalı mı?'' sorusuna yanıt olarak İlahiyatçı Dr. Erkan Aydın, kandil gecelerine özel olarak herhangi bir ibadet olmadığını dolayısıyla oruç tutmanın da zorunluluk bir durum gerektirmediğini belirtti. 

Aydın, ''Peygamber Efendimiz (SAV), yalnızca Berat gecesinde oruç tutmanın sünnet olarak uygun gördüğü bilinmektedir. Bizler buradan yola çıkarak kandillerde oruç tutulması gerektiğini düşünebiliriz. Ancak, kandil gecelerinde oruç tutmak gibi bir zorunluluk yoktur. Kandilde oruç tutmak isteyen Müslümanlar, kendi isteklerinden dolayı kandili oruçlu geçirebilir.'' ifadesinde bulundu.

Peygamber Efendimiz (SAV), "Pazartesi ve perşembe günleri ameller (Allah’a) arz olunur. Ben, oruçluyken amellerimin arz olunmasını isterim." Tirmizî, Savm 44. Ayrıca bk. Müslim, Birr ve’s-sıla 36; Nesâî, Sıyâm 70.

Üç aylar ne zaman başlayacak 2024? Ramazan ayı ne zaman başlıyor?

İLİŞKİLİ HABER

Üç aylar ne zaman başlayacak 2024? Ramazan ayı ne zaman başlıyor?

BİR YORUM YAPIN 1

Olcay Koç 4 yıl önce

Kaynak varmı nerede yazıyor bunlar kuranı kerimde yok kandiller hiçbir sünnet e yer almıyor araştırın mevlit kandilleri islama nereden girmiş nasıl olmuş,sahabe efen dilerimiz kandil kutlamışmı yok yok yok din tüçarlı yapmayın ALLAH TAN korkun