Kurban neden kesilir? Kurban kesimi ve merak edilenler

Her sene Kurban Bayramı'nda gerçekleştirdiğimiz kurban ibadetleri ile ilgili en çok merak edilen bilgileri sizler için bir araya getirdik. Vacip ibadetler arasında yer alan kurban kesimi, Allah rızasını kazanmak için en önemli ibadetlerden biridir. Peki kurban neden kesilir? Kurban dağıtımı nasıl ve ne zaman yapılmalı? İlk kurbanı kim kesti? İşte tüm detaylar...

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Allah (c.c)'un rızasını kazanabilmek için ibadet maksadı ile kesilen hayvana halk arasında 'Kurban' kelimesi denilmektedir. Akıl sağlığı yerinde olan Müslümanların yolcu ve zenginlik durumuna göre yerine getirmesi vacip ibadetlerden biri olan hayvan kesimi, mezhep farklılığına göre Kurban Bayramı'nın belirli aralıklarında gerçekleştirilmektedir. Hanefi mezhebinde bayramın 3. gününe kadar kesilebilen kurbanlar, Şafii mezhebinde 4. günün gün batımına kadar yapılabildiği bilinmektedir. Temel ihtiyaçlarının dışında en az iki yüz dirhem gümüş değerinde malı olan Mümin kimselerin dinen zengin sayıldığı ve dolayısıyla da bu ibadeti gerçekleştirmede yükümlü olduğu unutulmamalıdır. Günümüzde sevgi, dostluk ve paylaşmanın önemini daha iyi bir şekilde anlayabildiğimiz bayramlarda aileler arası bağlar kuvvetlenir. Diğer bayramlara nazaran paylaşma ve cömertliğin hat safhada olduğu kurban kesimi ile et paylaşımı yapılmaktadır. Maddi durumu iyi olmayan komşulara, arkadaşlara, tanıdıklara ya da hiç tanınmasa dahi yardıma muhtaç olduğu bilinen yurt dışındaki Müslüman kardeşlerimize göndereceğimiz yardımlarla Allah (c.c)'un rızasının kazanılması ümit edilebilir. Kurban kesimi ile ilgili Allah (c.c) Hac Suresi'nin 28. ayetinde şöyle buyurmaktadır: "Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin."

2023 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN? KURBAN BAYRAMI TARİHİ:

Kurban bayramı tarifi

Kurban bayramı tarifi

Bin bir türlü kötülüklerin yaşanıp iyiliklere hasret kaldığımız şu ahir zamanda yardımlaşma ve paylaşmanın önemini en iyi bayramlarda görürüz. Geçirdiğimiz Ramazan Bayramı sonrasında vatandaşlar, 'Kurban Bayramı ne zaman?' sorusunu gündeme getiriyor. Kurban Bayramı bu yıl başlangıç olarak 28 Haziran Çarşamba gününe denk gelmektedir. 1 Temmuz Cumartesi günü de son bulmaktadır.

Kurban kesmenin faziletleri! Kurban kesmek farz mı?İLİŞKİLİ HABERKurban kesmenin faziletleri! Kurban kesmek farz mı?

İLK KURBANI KİM KESTİ? YERYÜZÜNDE İLK KURBAN KESİMİ...

İlk kurban kesme hikayesi

İlk kurban kesme hikayesi

Yeryüzündeki kurban kesimi ilk defa Hz. Adem (a.s)'ın çocukları olan Habil ile Kabil tarafından gerçekleştirilmiştir. Rivayetlere göre Allah (c.c)'un ilk yarattığı insan olan Hz. Adem (a.s) ile Hz. Havva (a.s)'ın 20 ikiz, 1 tek olmak üzere toplamda 41 çocuğu vardı. İkizlerden her biri kız ve erkek olmak üzere farklı cinsiyetlerde dünyaya geliyordu. Bu ikiz çocuklardan yalnız 4'ünün isminin bunların da Şit, Habil, Kabil ve İklimya olduğu bilinmektedir. Hz. Adem (a.s), kız ve erkek olarak doğan ikizlerini neslinin üremesi için çaprazlama şekilde yani bir sonraki kardeşiyle evlendiriyordu. Böylelikle kimse ikiz kardeşiyle evlenmemiş oluyordu.

Şartlara göre Kabil'in ikizi İklimya'nın, Habil ile evlenmesi gerekiyordu. Ancak, Kabil ikizi İklimya ile evlenmek istediği için Habil ile evlenmesine rıza göstermiyordu. Hem bir baba hem de peygamber olan Hz. Adem (a.s), işini Allah (c.c)'a bıraktı. Çözüm olarak Allah (c.c)'a kurban sunmak, iki evlat arasında da kabul edildi.

O dönemlerde kurban kesimi sadece boğazlama ile değil en sevilen şeylerden fedakarlık gösterilmesi yani Allah (c.c)'a sunmak için dağın tepesine bırakma ile gerçekleştiriliyordu. Bir sonraki gün kimin kurbanı ortada yoksa, o kurbanın Allah (c.c) tarafından kabul olunduğu düşünülürdü. Habil en güzel koçu bulup Allah (c.c) için süslerken Kabil Allah (c.c)'un ihtiyacının olmadığını düşünerek çürümüş bozuk meyveleri seçmişti. Ertesi sabah çürük meyvelerin dağın tepesinde olduğu koç'un da kabul olunduğunu gördüler. Bu durumu da kabullenemeyen Kabil sevdiği kızla evlenmek için, kardeşi Habil'i uykuda bulduğu sırada kafasına taşla vurarak orada öldürmüştü.

ÖNEMLİ NOT: Allah (c.c)'una karşı ilk kurbanı sunan Hz. Adem (a.s)'ın oğulları Habil ile Kabil iken, her sene gerçekleştirdiğimiz kurbanın ibadet haline dönmesi Hz. İbrahim (a.s)'ın oğlu Hz. İsmail zamanından beridir.

KURBANLIK HAYVANLAR NELER? KURBANIN ŞARTLARI...

Koyun, keçi, inek, boğa, manda, deve, düve ve tosun kurbanda kesilebilecek olan hayvanlardandır. Kesilecek olan hayvan etinin mutlaka veteriner kontrolünden geçip sağlıklı olması önemlidir. Kesilecek hayvanın kendi cinsinin olgun yaşına ulaştığında kesilmesi gerekir. Hayvanda herhangi bir hastalık varsa kurban kesilemez.

KURBAN ETİ NASIL DAĞITILMALI? KAÇ PARÇAYA BÖLÜNÜR?

kurban eti nasıl paylaştırılır?

kurban eti nasıl paylaştırılır?

Et dağıtımı için kişinin fakir ya da zengin olması, Müslüman olması ya da olmaması fark etmez. Etin dağıtımı konusundaki belli başlı yöntem ise etin üçte birini evde bırakmak, üçte birini komşulara üçte birini ise fakirlere vermek şeklindedir. Bu dinimizce müstehap olandır.

Kurban etinin dağıtılmaması kurban kesen kişinin fakir olması ya da çocuk sayısının fazla olması durumunda uygun görülmüştür.

  • Üçte biri kurban kesemeyen fakire sadaka niyetiyle verilir.
     
  • Üçte biriyle eve ziyarete gelen misafirlere ikram etmek için ayrılabilir.
     
  • Geriye kalan üçte birini ise, evdeki çoluk çocuğuna yiyecek ve nafaka olarak ayrılabilir.

KURAN-I KERİMDE GEÇEN KURBAN İLE İLGİLİ AYETLER VE HADİSLER

Kurban ile ilgili ayetler

Kurban ile ilgili ayetler

AYETLER:  “Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” (Hac, 22/28),

“Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık.” (Hac, 22/34),

“Biz, oğluna bedel ona büyük bir kurban verdik.” (Sâffât 37/107)

HADİSLER: Hz. Aişe (r.a)'un rivayetlerine göre Efendimiz (SAV), kurban kesmenin önemi ile ilgili şöyle buyurdu :

“Ademoğlu kurban kesme gününde Allah katında kan akıtmaktan daha sevimli bir amel işlememiştir. O kurban, kıyamet günü boynuzları, kılları ve tırnaklarıyla gelecektir. Kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah katında hemen kabul olunur. Bu sebeple kestiğiniz kurbanlardan dolayı sıkıntı değil gönlünüz hoş olsun.” (İbn Mâce, Edahî: 3)

Berâ b. Âzib (r.a.)’dan merfu şekilde rivayet edilen hadiste: “Topal hayvan, tek gözlü hayvan, hastalığı belli olan hayvan, zayıf ve cılız hayvan kurban edilmez.” (Ebû Dâvûd, Dahaya: 5; İbn Mâce, Edahî: 8)

Evde kıyma nasıl çekilir? Kıyma makinesinde et nasıl çekilir Mutfak robotunda kıyma çekilir mi?

İLİŞKİLİ HABER

Evde kıyma nasıl çekilir? Kıyma makinesinde et nasıl çekilir Mutfak robotunda kıyma çekilir mi?
Kurban eti yolculukta nasıl saklanır? 2023 en iyi buzluk termos modelleri ve fiyatları

İLİŞKİLİ HABER

Kurban eti yolculukta nasıl saklanır? 2023 en iyi buzluk termos modelleri ve fiyatları

BİR YORUM YAPIN 0