İnsan nasıl yaratıldı? Hz. Adem ile eşi Hz. Havva cennetten neden kovuldu?

Yeryüzünde ilk imtihanın Hz. Adem (a.s) ile Hz. Havva (a.s)'ın başlamasıyla birlikte bizler günahkar insanoğlu olarak ne yazık ki nice günahlar işlemekteyiz. Günahlarımızın hemen ardından tövbeye sarılıp Allah'ın rızasını kazanmak tek temennimiz olmalıdır. Peki yeryüzüne nasıl geldik, İlk insan nasıl ve neyden yaratıldı? İnsanın yaratılış evreleri! Hz. Adem ile Hz. Havva'nın cennetten kovuluşu ve tövbe duası

Bütün mahlukatın insan için insanın da Allah (c.c)'a kul olmak için yaratıldığı şu fani dünyada, ilk insanın nasıl ve neyden yaratıldığına dair merak edilen ve tartışmaya konu olan durumlardan biridir. Bazı din düşmanı kesimler, insanları dininden ve Allah'tan uzaklaştırmak için ne yazık ki kendilerine göre birtakım çalışmaları öne sürmektedir. Bu duruma bilimsel veriler doğrultusunda örnek verecek olursak; insanlarla evrimi aynı kefeye koyup güya “Mü’minlerin inandığı Allah –haşa– yoktur. Her şey kendiliğinden olmuştur. ” diye bir algı oluşturmaya çalıştıkları gibi, bu fikrin uzantısı da “İnsan evrimlerinde ilk önce yarı maymun daha sonra da insan olundu. Ancak ilk insanında bütünüyle bedevi, okuma, yazma ve konuşma bilmeyen cahil biri şeklindeydi.” Bu asılsız ve kirli ideolojiyi tarihe alet etmeye çalışsalar da Allah (c.c.)'un yeryüzüne indirmiş olduğu her Peygamber medeniyet getirmiştir. Hz. Adem (a.s) ile başlayan insanlık, kendi zaman ve durumuna göre gayet medeni bir haldeydi, vahşi değildi. İnsanlığın atası, ilk insan ve ilk Peygamber olma vasıflarını taşıyan Hz. Adem (a.s), yeryüzünün her yerinden alınan bir tutam toprakla yaratılmıştır. İnsanoğlunun farklı olup birbirine benzememesinin sebebi budur. Killi, sert, yumuşak dokulardaki toprağın farklı özellikleri ve şekilleri vardır. İnsan tabiatındaki farklılıklar da bu hususiyetlerden kaynaklanmaktadır. Toprak yapısı gereği çiğnenebilir ya da üzerinde rahatlıkla bir şeyler aşılanabilir. İnsandaki sabır, yumuşaklık, nezaketlilik ve alçak gönüllülük gibi özellikler de buradan gelmektedir. 

İLK İNSANIN YARATILIŞ EVRELERİ NELER? İNSAN YARATILIŞI AYETLERİ

Kuran-ı Kerim'de Hicr Suresindeki “Ben kuru bir çamurdan, şekillendirilmiş balçıktan bir insan yaratacağım. Onu düzenleyip içine ruhumdan üflediğim zaman onun için hemen saygı ile eğilin.” (Hicr, 15/28-29.) ayeti ile “İnsanı yaratmaya da çamurdan başladı. Sonra onun neslini bir öz sudan, değersiz bir sudan yarattı. Sonra onu şekillendirip ona ruhundan üfledi. Sizin için işitme, görme ve idrak duygularını yarattı. Ne kadar az şükrediyorsunuz!” (Secde, 32/7-9.) ayetinde Adem (a.s)'ın ilk önce kuru çamurdan daha sonra da o çamura şekil verilip bedeninin düzenlenmesi ve yaratılan ruhun da içine sokulmasıyla canlılık kazandığını görmekteyiz. Dolayısıyla en özet halini şu şekilde söylemek de yanlış olmaz; insan yaratılışında önce beden sonra ruh gelmektedir.

İlk insan olan Hz. Adem (a.s)'ın yaratılışı bu şekilde iken anne ve babasının var olup olmadığı da en büyük merak konularından biridir. Daha iyi anlaşılabilmesi için bu duruma yakınen şu örnek gösterilebilir: Bilindiği üzere Hz. İsa’ (a.s)'ın doğumu, babasız gerçekleşmiştir. Babası olmadan Hz. Meryem'den dünyaya gelen Hz. İsa ile Hz. Adem (a.s)'ın durumu bağdaştırılabilir. Buradaki mevzu ruh üflenmesi durumudur. Nitekim Allah (c.c) şöyle buyurmuştur: “İsa’nın durumu Âdem’in durumu gibidir. Onu topraktan yarattı. Sonra ona ‘Ol!’ dedi. O da hemen oluverdi.” (Âl-i İmran, 3/59.)

ALLAH İNSANI KAÇ AŞAMADA YARATTI? İNSAN NASIL YARATILDI?

İlk insan ve ilk Peygamber olan Hz. Adem (a.s)'ın yaratılış aşamaları ayet-i kerimelerde şu şekilde geçmektedir:

1- TOPRAK EVRESİ

خَلَقَهُ مِنْ تُرَابٍ ثِمَّ قَالَ لَهُ كُنْ فَيَكُونُ
(Allâh) Âdem’i topraktan yarattı, sonra ona “ol” dedi, o da hemen oluverdi. (Âl-i İmran, 59)

2- ÇAMUR EVRESİ

اَلَّذِي أَحْسَنَ كُلَّ شَيْءٍ خَلَقَهُ وَبَدَأَ خَلْقَ اْلإِنسَانِ مِنْ طِينٍ
“Allâh yarattığı her şeyi en güzel şekilde yaratmış ve insanı yaratmaya da çamurdan başlamıştır.” (es-Secde, 7)

3- YAPIŞKAN ÇAMUR EVRESİ

إِنَّا خَلَقْنَاهُمْ مِنْ طِينٍ لاَزِبٍ
“…Şüphesiz Biz onları (Âdem ve neslini) yapışkan bir çamurdan yarattık.” (es-Sâffât, 11)

Topraktan gelen bu yapışkanlık, insanın sadakat duygusunu ve bağlılığını gösterir. 

4- HAVADA KURUMUŞ ÇAMUR EVRESİ

وَلَقَدْ خَلَقْنَا اْلإِنْسَانَ مِنْ صَلْصَالٍ مِنْ حَمَإٍ مَسْنُونٍ
“And olsun Biz insanı, (havada) kurumuş bir çamurdan, şekillenmiş bir balçıktan yarattık.” (el-Hicr, 26)

toprak

toprak

5- ŞEKİLLENMİŞ BALÇIK EVRESİ

وَإِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلاَئِكَةِ إِنِّي خَالِقٌ بَشَراً مِنْ صَلْصَالٍ مِنْ حَمَإٍ مَسْنُونٍ
“Hani, Rabbin meleklere demişti ki: «Ben (havada) kurumuş bir çamurdan, şekillenmiş balçıktan bir insan yaratacağım.»” (el-Hicr, 28)

6- ATEŞTE PİŞMİŞ ÇAMUR EVRESİ

خَلَقَ اْلإِنْسَانَ مِنْ صَلْصَالٍ كَالْفَخَّارِ
“Allâh insanı, ateşte pişmiş çamura benzeyen bir balçıktan yarattı.” (er-Rahmân, 14)

Bu evrede ateş kendini göstermektedir. İnsandaki kibir, gurur, kıskançlık, Allâh’ın emirlerine karşı gelme ve aldatıcı olma özellikleri ateşten gelmektedir.

TIKLA OKU: EN GÜZEL VE FAZİLETLİ TÖVBE DUALARI

HZ. ADEM İLE HZ. HAVVA'NIN TÖVBE DUASI:

Hz. Adem ile Hz. Havvanın tövbe duası

Hz. Adem ile Hz. Havvanın tövbe duası

"...Rabbenâ zalemnâ enfusenâ ve in lem tagfirlenâ ve terhamnâ le nekûnenne minel hâsirîn(hâsirîne).

MANASI:

“Rabbimiz! Biz kendimize zulüm ettik. Eğer bizi bağışlamaz ve bize acımazsan mutlaka ziyan edenlerden oluruz.” (A'raf 23)

"Buyurdu ki: "Birbirinize düşman olarak inin! Size dünyada bir süreye kadar kalma ve yararlanma imkânı veriyorum: Orada yaşayacaksınız, orada öleceksiniz ve yine oradan diriltilip mezardan çıkarılacaksınız." (Araf, 7/20-25)

"Ey Âdem'in evlatları! Bakın size edep yerlerinizi örteceğiniz giysi, süsleneceğiniz elbise indirdik. Fakat unutmayın ki en güzel elbise, takva elbisesidir. İşte bunlar Allah’ın ayetlerindendir. Olur ki insanlar düşünür de ders alırlar." (Araf, 7/26)

İslami evlilikte karı koca hakları! Evlilikte eşlerin hakları ve görevleri

İLİŞKİLİ HABER

İslami evlilikte karı koca hakları! Evlilikte eşlerin hakları ve görevleri
Osman Nuri Topbaş hazretleri kimdir? Osman Nuri Topbaş kitapları hangileri?

İLİŞKİLİ HABER

Osman Nuri Topbaş hazretleri kimdir? Osman Nuri Topbaş kitapları hangileri?
Hz. Havva ile Hz. Adem'den sonra insanlar nasıl çoğaldı?

İLİŞKİLİ HABER

Hz. Havva ile Hz. Adem'den sonra insanlar nasıl çoğaldı?

BİR YORUM YAPIN 2

Garip01 2 yıl önce

Güzel bir yazi olmuş kaleminize sağlık

asiye ucak 2 yıl önce

asiye