Vatan-ı aslî, vatan-ı ikâmet ve vatan-ı süknâ ne demektir?

Namaz ibadeti Müslümanın en temel vazifesidir. Namaz ile ilgili pek çok incelik bulunmaktadır. Bunları öğrenmek ve gerektiğinde bunlara uymak gerekir. Vatanı asli, vatanı ikamet ve vatan-ı sükna kavramları da bunlardandır. İşte namaz ile ilgili olan vatanı asli, vatanı ikamet ve vatan-ı sükna ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.

Dinimiz İslam’ın en önemli iki direkleri namaz ve oruçtur. Bu iki ibadet akla baliğ ve sağlıklı her Müslüman’a farzdır. Allah’ımız (c.c.) namazı her gün farz kılmıştır. Oruç ise yılda sadece Ramazan ayında zorunludur. İslam dini kolaylık dinidir. Seferde iken farz namaz ibadetini kısaltmaya izin vermiştir. Dört rekât olan vakit namazların farzlarını ikiye indirmeye müsaade etmiştir. Orucu ise daha sonra tutmak için ertelemeye icazet vermiştir. İbadetlerimizde böyle değişiklik yapabilmemiz için sayacağımız üç vatanımızın manasını bilmeliyiz ve ona göre seferi olup ya da olmadığımıza karar vermeliyiz.

Allah, insanlara namaz kılmayı emretmiştir. Namaz hakkında Kuran'da çok sayıda ayet vardır. "Onlar gaybe inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiğimizden de Allah yolunda harcarlar..." ( Bakara Suresi, 3. Ayet ), "...çünkü namaz, müminlere belirli vakitlere bağlı olarak farz kılınmıştır..." ( Nisa Suresi, 103. Ayet ) Hz. Muhammed ise namaz için "gözümün nuru" ifadesini kullanmıştır. Namazın farzları ve sünnetleri vardır, namaz bunlar doğrultusunda yerine getirilmelidir.

Yola ve yolculuğa çıkarken okunacak dualar! Peygamberimizin uzun yola çıkarken okuduğu duaİLİŞKİLİ HABERYola ve yolculuğa çıkarken okunacak dualar! Peygamberimizin uzun yola çıkarken okuduğu dua

  1. Vatan-ı Asli: Bir insanın asıl yaşadığı yerdir. Evinin olduğu ve geçimini sağladığı ikamettir.
  2. Vatan-ı İkamet: İnsanın yaşadığı yerden en az 90 kilometre uzak ama giderken 15 günden fazla kalmak niyetiyle gittiği yerdir.
  3. Vatan-ı Süknâ: Mümini yaşadığı yerden en az 90 kilometre uzak yerdir ama oraya 15 günden az kalmak niyetiyle gidilmelidir.

Seferi olma şartları neler? Yolculuk namazı nasıl kılınmalı?İLİŞKİLİ HABERSeferi olma şartları neler? Yolculuk namazı nasıl kılınmalı?

Yukarıda saydığımız hükümler Hanefi mezhebindeki müminler için geçerlidir. Şafi mezhebindeki kardeşlerimizin seferi olma kuralları farklıdır. Şafi kardeşlerimiz seferi olabilmeleri için gidiş ve dönüş günlerini saymaksızın en fazla dört gün ile sınırlıdır. İkametlerimden uzakta dört günden fazla kalacaklarsa seferilik hükümleri düşer.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0