Cuma Hutbesi konusu ne? 15 Aralık Cuma Hutbesi

Diyanet İşleri Başkanlığı'nca hazırlanan 15 Aralık 2023 Cuma Hutbesinde "Adalet: Her Hak Sahibine Hakkını Vermek" konusu işlenecektir. İşte 15 Aralık 2023 Cuma Hutbesinde okunacak dua ve öğüt...

Diyanet İşleri Başkanlığı'nca her hafta için belirlenen Cuma Hutbesinde bu hafta "Adalet: Her Hak Sahibine Hakkını Vermek" konusuna değinilecek. Peki 15 Aralık 2023 Hutbesinde okunacak dua ve öğütlerde neler var?

15 Aralık 2023 Cuma Hutbesi

15 Aralık 2023 Cuma Hutbesi

ADALET: HER HAK SAHİBİNE HAKKINI VERMEK

Muhterem Müslümanlar!

Okuduğum ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: "Ey iman edenler! Allah için adaleti ayakta tutun, adil şahitler olun. Bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi asla adaletsizliğe sevk etmesin. Adil olun; bu, takvaya daha uygundur. Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah yaptıklarınızdan haberdardır." (Mâide, 5/8).

Okuduğum hadis-i şerifte ise Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyuruyor: "Yönettikleri insanlara, ailelerine ve sorumlu oldukları kişilere karşı adaletle davrananlar, Allah katında nurdan hazırlanmış tahtlarda ağırlanacaklardır." (Nesâî, Âdâbü’l-kudât, 1).

Aziz Müminler!

Yüce Rabbimizin güzel isimlerinden biri de اَلْعَدْلُ’dir. Rabbimiz, mutlak adalet sahibidir. Adaletin yegâne kaynağıdır. O, bütün varlıklara adaletle muamele edendir. 
Adalet, toplumu ayakta tutan en temel değerdir. Adalet, vicdanın sesidir; huzurun teminatıdır; güvenin dayanağıdır. Adalet, her hak sahibine hakkını vermektir. Aleyhimize de olsa hakkı üstün tutmaktır. Daima haklının yanında yer almaktır.

Kıymetli Müslümanlar!

Adalet, hayatın tüm alanlarına hâkim kılındığı zaman gerçek anlamını bulur. Mümin, her şeyden önce ailesine karşı adaleti gözetmelidir. Anne ve babasına, eşine ve çocuklarına şefkat, merhamet ve nezaketle davranmalıdır. Onlara kötü söz söylememeli, kalplerini kırmamalıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in, اِعْدِلُوا بَيْنَ أَبْنَائِكُمْ "Çocuklarınız arasında adaletli davranın." (Ebû Dâvûd, Büyû’, İcâre, 83) emrine uyarak evlatları arasında hiçbir konuda ayrım yapmamalıdır.

Mümin, sorumluluğu altındaki kişilere karşı adil olmalıdır. Onların haklarını korumalıdır. Alın terini yok saymamalıdır.

Mümin, ticaretinde adaleti elden bırakmamalıdır. Cenâb-ı Hakk’ın, وَاَق۪يمُوا الْوَزْنَ بِالْقِسْطِ وَلَا تُخْسِرُوا الْم۪يزَانَ  "Ölçüyü doğru yapın, eksik tartmayın."  Rahmân 55/9) ilahi ikazına bağlı kalmalıdır. Hiç kimseyi aldatmamalı, rızkına haram bulaştırmamalıdır.

Mümin, toplumsal ilişkilerinde de adaleti gözetmelidir. Kendisi için istediğini kardeşi için de istemelidir. Eliyle ve diliyle hiç kimseye zarar vermemelidir.

Değerli Müminler!

Bugün, kadın, erkek, çocuk, yaşlı demeden masum insanları katleden zalimler, yeryüzünde adaletin temsilcisi olduğunu iddia etmektedirler. Son örneğini Filistin ve Gazze’de gördüğümüz gibi bunlar, ‘Dünyada adaleti sağlayacağız’ söylemiyle beldeleri, şehirleri, ülkeleri yaşanmaz hale getirmektedirler. Kendi çıkarları uğruna insani ve ahlaki bütün değerleri hiçe saymaktadırlar. İşlemiş oldukları tarifsiz zulümlerle, çıkardıkları büyük fitne ve fesatlarla nice acı ve gözyaşına sebep olmaktadırlar. Yeryüzünün düzenini bozan bu zalimleri Yüce Rabbimiz bizlere şöyle tanıtmaktadır: "Onlara, ‘Yeryüzünde fesat çıkarmayın’ denildiğinde, ‘Biz ancak ıslah edicileriz!’ derler. İyi bilin ki onlar bozguncuların ta kendileridir. Fakat onlar anlamazlar." (Bakara, 2/11,12).

Aziz Müminler!

Şu gerçek unutulmamalıdır ki, dün olduğu gibi bugün de yeryüzünde adaleti, İslam’a gönülden bağlı müminler tesis edecektir. Yeter ki bizler, kaybolan adaleti dünyamıza yeniden hâkim kılmak için sorumluluklarımızı yerine getirmeye gayret edelim. Hayatımızın her alanında hakkı gözetelim. Hakikati dile getirmekten geri durmayalım. Kimden gelirse gelsin, kime yönelik olursa olsun zalimin karşısında, mazlumun yanında yer alalım. Geleceğe dair ümitlerimizi diri tutalım. İlahi adaletin mutlaka tecelli edeceğine olan inancımızı asla yitirmeyelim.

Hutbemi bir ayet-i kerime mealiyle bitiriyorum: "Biz, kıyamet gününde adalet terazileri kurarız; kimseye hiçbir şekilde haksızlık edilmez. Yapılanlar, bir hardal tanesi kadar dahi olsa, onu adalet terazisine getiririz. Hesap görücü olarak biz yeteriz." (Enbiyâ, 21/47).

BİR YORUM YAPIN 18

Kim yazmış acaba? 4 ay önce

"Adalet" kavramını bu ara "soru çalan" paralel çok istismar ediyor. Bu hutbelerde biraz da "Allah'ın (c.c.) rızasına, Allah'ın (c.c.) haram kıldığı yoldan ulaşılmaz, paralel İslam doışıdır" konusu işlense. Subliminal mesaj gibi olmasa.

Ensar Aydın 5 ay önce

ZULME RIZA GÖSTERMEK ZULÜMDÜR' in içini doldursaydınız keşke.Cola içmeyin,Mc Donald's,Burger king ve starbuck ürünleri almayın deseydiniz hutbe vermenizin bir amacı olurdu.

Toplam 3 beğeni

Hasan 8 ay önce

Cuma günü resmi tatil olmasını talep ediyoruz ilgililerin dikkatine please

Toplam 9 beğeni

DİKMENOĞLU 1 yıl önce

Amin

Toplam 2 beğeni

net 1 yıl önce

Din akıl olgunluğunu öne alır. Dinen evlilik için bedenen buluğa girmek yeterli değil aklen olgunluk şart evlilik sorumluluğunun bilincinde olacak ve sorumluluklarını yerine getirecek yaşta olması lazım evlenenlerin. Günümüzde bu olgunluğa 22 yaşından sonra erişiyor gençler.

Toplam 2 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun