Modanın ikonu Coco Chanel lakaplı Gabrielle Bonheur kimdir?

Modayı bugünkü konumuna getiren, kariyeri boyunca en çok tercih edilen parçaları tasarlayan Gabrielle Bonheur adını Coco Chanel ismiyle duyardı. Kendi adına bir parfüm de üreten Coco Chanel, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin üniformalarını da tasarlamıştı. Peki Coco Chanel lakabıyla ünlenen Gabrielle Bonheur bu zamana kadar moda alanında hangi çalışmalara imza atmıştır?

Dünya üzerinde modaya yön veren birçok isim, adlarını taşıyan markalar üretmişlerdir. Bu isimlerden birisi de, Coco Chanel adıyla ünlenen Gabrielle Chanel'dir. Chanel, kendi adına kurduğu marka üzerinden kadın ve erkek modasına yön veren modeller üretmiş hatta asker üniformaları da dikmiştir. Peki Coco Chanel'in hikayesi nasıl başlamıştır. Chanel, 1893 yılında fakir bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Annesiz büyüdü.  Kardeşleriyle beraber yatılı olarak kaldığı yerde 6 yıl boyunca dikiş dikmeyi öğrendi. 18 yaşında bir kadın sığınma evinde kalmaya başladı. Burada gündüzleri Fransız subaylarına kıyafet dikti. Arkadaş çevresi sayesinde mücevher ve lüks hayatla tanıştı.

COCO CHANEL KİMDİR VE NELER BAŞARDI?

Sadece kendisini eğlendirmek için şapka tasarlamaya başladı. Sonrasında şapka dükkanı açtı. Tiyatro oyuncusu Gabrielle Dorziat’ın bir oyununda bu şapkalardan birini takmasıyla ünü yayılmaya başladı.

1913 yılında modacıların bulunduğu bir sokakta dükkan açtı. Açtığı bir başka butikte ise jarse kıyafetler tasarlamaya başladı. 1921'de açtığı yeni butikte hem parfüm hem de kıyafet satmaya başladı. Bu mağazaları sayesinde kadınlara iş istihdamı sağladı. 1926 yılında siyah mini elbise parçasını gardroplara taşıdı. 

1930’lu yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin üniformalarını tasarlamaya başladı. 1939 yılında 2. Dünya Savaşı'nın etkisiyle mağazalarını kapattı ve 4 bin kişinin işsiz kalmasına sebep oldu. 1945 yılında İsviçre'ye taşındı. 10 sene sonra geri dönüş yaptı.

 

Takım elbise, deri çanta ve erkek parfümü üretmeye başladı. Hırka yakalı kazak üretmeye başladı. 1957 senesinde zincir saplı deri el çantalarını üretti. 1971 yılında vefat etti.

James Bond filminden esinlenerek yapılan dünyanın ilk yüzen eko-lüks oteli: 'Anthenea'

İLİŞKİLİ HABER

James Bond filminden esinlenerek yapılan dünyanın ilk yüzen eko-lüks oteli: 'Anthenea'

BİR YORUM YAPIN 0