Sebze ve meyveler nasıl yıkanır? Organik sebze meyve nasıl anlaşılır?

Zararlı mikroorganizmalar veya kullanılan kimyasal içeren sebze ve meyveler sağlımızı tehlike altına almaktadır. Bu nedenle sebze ve meyve temizliğine oldukça dikkat edilmelidir. "Yasemin.com" ekibi olarak koronavirüse yakalanmamanız için sebze ve meyvelerin nasıl yıkanması gerektiğini sizler için hazırladık.

Sebze ve meyveler tüketilmeden önce yıkanmalı ancak kullanmadan yıkamak bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle bazı koşulları bilmek sebze ve meyveleri koruma altına alırken temizlik açısından da sağlığımızı olumlu yönden etkilemesi bir yana, aldığımız sebzelerin ve meyvelerin tazeliğini de araştırmak gerekmektedir. Taze olmasıyla beraberinde ilk alındığı zamanki kadar taze kalmaması ve tadının değişmesi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Her bir sebze ve meyvenin kendine has özelliği vardır ve özelliklerini bilerek satın almak seçim yapmanızı kolaylaştırabilir. Peki, meyve ve sebzeler nasıl yıkanmalıdır? Meyve ve sebze alırken nelere dikkat edilir? Organik sebze ve meyve nasıl anlaşılır? İşte, meyve ve sebze ile alakalı bilinmesi gereken püf noktalar...

Sebze ve meyve alırken dikkat edilmesi gerekenler

Sebze ve meyve alırken dikkat edilmesi gerekenler

SEBZE VE MEYVE NASIL YIKANIR?

- Geniş bir kabın içine yarım doldurulmuş su, 1 su bardağı beyaz sirke (elma sirkesi de olabilir)  1 çay kaşığı karbonat ekleyiniz. Tüketmek istediğiniz sebze ve meyveleri bu kabın içinde 15-20 dakika arası bekletiniz. 

- Özellikle marul, ıspanak, roka ve tere gibi toprak içeren sebzeleri bu karışımdan yapmalısınız ve karışımın içerisine atmadan mutlaka kökten ayırınız.

- Elma, armut, şeftali gibi meyveleri de suyun içine batırılmış  az miktarlı beyaz sirke ile yıkayabilirsiniz. Sirke kokusu geçene kadar suyun altında ovalayarak yıkayınız.

Uyarı: Oldukça parlak duran elmaları satın almayınız. Mumlama işlemi yapılmış olma ihtimali yüksektir.

- Çileği yıkarken sirkeli suda bekletmeyiniz. Normal suyun içerisine üstü örtülü olacak şekilde 3 dakika kadar bırakınız.

Soğan, taze soğan, pırasa temizliğinde ise sertleşen ve buruşan dış yaprağını ayırınız. Daha sonra bol su ile yıkayınız.

Sebze ve meyve nasıl yıkanır?

Sebze ve meyve nasıl yıkanır?

- Domates ve biber gibi sebzeleri yıkarken öncelikle sebze fırçası kullanarak üzerindeki tozları temizleyiniz sonra beyaz sirkeli suda 5 dakika kadar bekletiniz.

- Havuç, turp, kereviz, patates toprak kalıntıları barındıran sebzeleri en iyi temizleme yöntemleri sebze fırçası ya da sebze temizleme eldiveni olarak bilinir. Suyun altında bu malzemeleri kullanarak kirden arındırabilirsiniz.

Not: Soğan, kivi, mısır gibi sebze ve meyveler dış etkenlere karşı dayanıklı bir yapıya sahiptir. Sağlığınızı tehlikeye atmadan güven ile tüketebilirsiniz.

SEBZE VE MEYVE SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLİR?

Sebze ve meyve seçimi

Sebze ve meyve seçimi

Domates alırken ağır ve kabuğu ince olmasına dikkat ediniz. Ezilmiş domatesleri almaktan kaçınınız. Kokusu tazeliğini verecektir.

- Salatalık tazeliğini en çok belli eden sebzedir. Pörsümüş salatalık almaktan kaçınınız. Koyu renk ve sıkı olanları tercih ediniz.

Limonun ağır boyutu seçilmelidir. Ağır olması içinin sulu olduğunu gösterir. İnce kabuklu ve lekesiz olmasına özen gösteriniz.

Taze fasulyenin adı üzerindeki gibi taze olup olmadığını anlamak için ikiye bükülmelidir. Eğer kolayca kırılıyorsa taze olduğunu anlayabiliriz.

- Patlıcanın taze olup olmadığını anlamak için sıkıp bırakınız. Eski haline tekrar geliyorsa taze olduğunu anlayabilirsiniz. Küçük boy patlıcanlar her zaman daha tatlı olurlar.

Brokoli

Brokoli

- Brokoli alırken dikkat etmeniz gereken ise yapraklarının birbirine sıkışık olması ve renginin koyu olmasıdır.

- Patatesin rengi açık veya koyu olabilir. Yalnızca filizlenmiş patates tazeliğini kaybettiğine işaret gösterilebilir.

- Biber sert ve parlak olmalıdır. Taze olmayan  biber buruşuk görünümde olur.

- Mantar alırken renginde leke olmamasına ve beyaza yakın olmasına özen gösteriniz. 

- Portakal alırken ağırlığına dikkat ediniz, sulu olduğuna işarettir. Parlak turuncu olması taze olduğunu gösterir.

Portakal

Portakal

- Armutun hafif yumuşak olması gerekir. Ancak buruşan armut tazeliğini kaybetmiş demektir.

- Muzun rengi açık olmalıdır. Kahverengileşen muz tazeliğini kaybediyor demektir.

Elmanın rengi soluk, yumuşak ve ezik ise taze değildir.

Yeşillik grubunda olan maydanoz, dereotu, roka gibi yeşillikler tazeliğini kaybetmiş ise renginden belli olur. Eğer canlı bir rengi yok ise alınmaması tavsiye edilir.

Kavun alınırken renginin çok sarı olmamasına dikkat ediniz. Çok yumuşak ise tercih etmeyiniz.

Üzüm alırken dikkat edilmesi gereken sapının rengidir. Sapı yeşil olan üzümler tercih edilmelidir. Tanelerini döken sapının rengi solmuş üzüm tercih edilmemelidir.

Üzüm

Üzüm

Yeşil erik sert ve parlak olmalıdır. Eğer buruşuk ise tazeliğini kaybetmiştir.

Nar alırken kabuğunun ince ve sıkı olmasına dikkat ediniz. Sert kabuklu ve çatlak ise çürümeye yüz tutmuş demektir.

- Çileğin küçük boyutta ve kokulu olmasından taze olduğunu anlayabiliriz.

Akciğer lekesinin belirtileri nelerdir? Akciğer lekesi öldürür mü? Saraçoğlu'ndan özel kür!

İLİŞKİLİ HABER

Akciğer lekesinin belirtileri nelerdir? Akciğer lekesi öldürür mü? Saraçoğlu'ndan özel kür!
Sahte dezenfektan nasıl anlaşılır? El dezenfektanı nasıl kullanılır?

İLİŞKİLİ HABER

Sahte dezenfektan nasıl anlaşılır? El dezenfektanı nasıl kullanılır?

BİR YORUM YAPIN 0