Hamur işlerinde neden sirke kullanılır? Kurabiyelerde hangi sirke kullanılır

Dünyaca ünlü mutfak şeflerinin kullandıkları bir sırrı bugün sizlerle paylaşıyoruz. Özellikle kurabiye, poğaça veya börek gibi tariflere neden sirke kullandıklarını ve sirkenin hamur işlerini etkisini detaylandırdık. İşte hamur işlerinde neden kullanılır? sorusunun cevabı...

Mutfakta kullandığınız püf noktalara bir yenisini daha eklemek ister misiniz? Yemeklerinizin lezzetine lezzet katacak, hamur işlerini kıyır kıyır bir tat verecek olan sirkenin tariflerdeki rolünü sorduk soruşturduk. Pastanelerde, kafelerde hatta marketlerdeki dondurucularda yer alan kekler, börekler, kurabiyeler, pizzaların lezzetli olması için kullanılan sirke daha birçok hamur işinde kullanılsa da hepsinde aynı sonuçları vermiyor. Ancak çok tüketilen puf puf kabarmış nefis poğaça tarifleri, yumuşacık ve mis gibi kokan kekler, ağızda dağılan kıvamlarıyla kendilerine hayran bırakan kurabiye tarifleri, özellikle meyvelerle hazırlanan tart ve turtaların hamurlarına mutlaka sirke kullanılıyor. Peki neden sirke kullanılıyor? İşte sorunun cevabı:

KURABİYE HAMURUNA SİRKE EKLEMEK NE İŞE YARIYOR?

Hamur işlerinde sirke neden kullanılır

Hamur işlerinde sirke neden kullanılır

Pastanelerde uzun süre rafta taze ve lezzetli bir şekilde kalan tuzlu kurabiyenin asıl püf noktası sirkedir. Eğer sizde tuzlu kurabiye yapacak ve kavanozda saklamak istiyorsanız, mutlaka hamurların içerisine sirke ilave edin. Çünkü sirke, kurabiyedeki malzemelerin lezzetini ön plana çıkarıyor ve ağızda dağılan bir kıvamda olmalarını sağlıyor. 

BÖREK HAMURLARINA NEDEN SİRKE KOYULUR?

börek hamuruna sirke

börek hamuruna sirke

Kalabalık misafirlerin, en güzel çay saatlerinin ve kadın günlerinin vazgeçilmezi olan böreğin hamurunu yaparken özellikle de kızartma yöntemi ile yapacağınız böreklerde sirke kullanmak yağın daha az çekmesini sağlayacaktır. Genellikle pişi, çiğ börek ya da sigara böreği gibi kahvaltılarda tüketilen yiyeceklerin ağır olmasını istemiyorsanız mutlaka sirke ekleyerek hafif olmasını aynı zaman da hamurunuzun puf puf kabarmasını sağlar ve çıtır çıtır bir kıvamda olmasına da yardımcı olur.

POĞAÇA HAMURUNA SİRKE EKLEMEK NE İŞE YARAR?

poğaçaya sirke neden eklenir

poğaçaya sirke neden eklenir

Poğaça tarifi denildiğinde yoğurtlusu, sütlüsü, sodalı ve daha bunun gibi birçok yöntem ve tarif hem puf puf olması hem de bayatlamaması için akla geliyor. Ancak ağzınıza attığınız gibi dağılan o kıyır kıyır poğaçalar olduğunda elinizin gideceği en önemli malzemelerden biri kesinlikle sirkedir. Özellikle yaş maya,  ılık sütlü az yağlı poğaça hamurlarına katılan sirkle ile poğaça daha uzun süre dayanıklı ve yumuşacık olmasını sağlıyor. 

sirke nerelerde kullanılır

sirke nerelerde kullanılır

Enerji tasarrufu nedir ve nasıl yapılır? Enerji tasarrufunun faydaları...

İLİŞKİLİ HABER

Enerji tasarrufu nedir ve nasıl yapılır? Enerji tasarrufunun faydaları...
Alev Alev dizisi nerede çekiliyor? Alev Alev Sarnıç nerede? Ağlayankaya neresi

İLİŞKİLİ HABER

Alev Alev dizisi nerede çekiliyor? Alev Alev Sarnıç nerede? Ağlayankaya neresi
Evleri 100 TL'den az bütçeyle yenilemenin yolları

İLİŞKİLİ HABER

Evleri 100 TL'den az bütçeyle yenilemenin yolları
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0