Sebzeli çeşni nedir ve nasıl yapılır? Sebzeli çeşni kullanılan yemekler

Sebzeli çeşni nasıl kullanılır diye merak ediyorsanız çeşninin kullanımı oldukça pratik ve kolaydır. Artık tüm marketlerde satılan sebzeli çeşni baharatının yapımını ve içerisindeki malzemelerin tamamını sizlerle paylaşıyoruz.

Sebzeli çeşni baharatı yiyeceklerin içine lezzet katmak amacıyla kullanılır. Sebzelerin kurutulmuş halini tuzla bir araya getirerek yapılmasına denilen sebzeli çeşni baharatı, yemeklere farklı bir tat ve lezzet katıyor. Asıl aromasını tuz, tatlı kırmızı biber granül, sarımsak granül, havuç parçacıkları, soğan granül, beyaz karabiber, maydanoz, pırasa granül ve kereviz yaprağından alıyor. Bütün mutfaklarda bulunması biraz zor olan sebzeli çeşniyi ülkemizdeki şeflerin yaklaşık %30’u yemeklerde kullanıyor. Patlıcan, köfte ve köri soslu tavuk yemeklerinde kullanılan sebzeli çeşni;

- Zeytinyağlı veya etli tencere yemeklerinde,
- Her türlü sulu, kızarmış ya da fırın sebze yemeğinde,
- Kırmızı ve beyaz et marinasyonunda,
- Patates kızartması ya da fırın patateste (farklı sebzeler de olabilir),
- Köfte baharatı olarak,
- Makarna soslarında,
- Pürelerde,
- Çorbalarda,
- Börek, poğaça gibi tuzlu hamur işlerinin iç harçlarında,
- Salata soslarınında yağın içinde çözdürülerek kullanılabilir.

Baskın bir tat vermeden yemeklerin lezzetini arttıran sebzeli çeşni her yemeğe ayrı ayrı baharat katma zahmetine bir son verir. Kolayca çözünen sebzeli çeşni, yaklaşık 1 litre suya 20 gram çeşni yeterli olacaktır. Sebzeli çeşninin içinde tuz vardır ve bir de sizin tuz eklemeniz yemeğiniz fazla tuzlu olmasına neden olabilir. 

SEBZELİ ÇEŞNİNİN İÇERİSİNDEKİLER

Tuz
Patates nişastası
Şeker
Kereviz
Kurutulmuş öğütülmüş kereviz
Zerdeçal
Ayçiçek yağı
Mısır nişastası
Sarımsak
Soğan
Karabiber
Kurutulmuş ve öğütülmüş soğan
Acı kırmızı biber
Pırasa
Maydanoz
Nane

Sebze çeşnilerinin içinde az miktarda süt ve süt ürünleri, buğday, çam fıstığı, susam, hardal, Antep fıstığı, badem, soya ve yumurta içerebilir. 

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0