Sedef Taşı nedir, işe yarar? Sedef taşı özellikleri nelerdir Sedef taşı faydaları...

Denizde ve karada bulunan ender taşlardan olan Sedef taşı faydaları ve anlamıyla herkesi büyülüyor. Organik kökenli olan bu taş dünyanın birçok yer de çıkarılan değerli taşlar arasında yer alır. Göktaşı gibi yanar döner renkleri bulunan sedef taşı takı ve mücevher gibi birçok alanda kullanılıyor. Peki sedef taşının faydaları, özellikleri ve anlamı nedir? İşte detaylar...

Sedef taşı; mücevher, takı ve birçok süsü eşyası olarak işlenen değerli taşlar arasında yer alır. Hem karada hem suda yer aldığından dünyanın birçok yerinde çıkartılır. Midye, istiridye gibi denizde bulunan deniz canlılarının kabuk bölümünde oluşumu meydana gelen değerli bir taştır. İstiridye, midye ve salyangoz gibi canlıların kabuk kısmında oluşan tıpkı inci gibi organik bir taştır. Sedef taşı incinin oluştuğu kabuğun içini sararak onu korur. 

Yeşim taşı nedir? Yeşim taşı nasıl oluşur Yeşim taşı faydaları ve özellikleriİLİŞKİLİ HABERYeşim taşı nedir? Yeşim taşı nasıl oluşur Yeşim taşı faydaları ve özellikleri

sedef taşı ne işe yarar

sedef taşı ne işe yarar

Sedef taşı, sıcak denizlerin akıntılı sularında tuz, kireç ve fosfordan oluşan kalker bir maddedir. Beyaz, arusek, çöp, taş sedef olmak üzere çeşitleri bulunur. Beyaz sedef taşı, çift kabuklu ve daha düzdür. Genel rengi beyaz olsa da; ışığa göre açık mavi, pembe, yeşil, sarı tonlar da taşıyabilen nadir taşlar arasında yer alır. Arusek sedef taşı; tek kabuklu ve açık pembe, mavi, yeşil tonlarında olur. Çöp sedef taşı, koyu renkli, daha çok meneviş ve desenler taşır. Taş sedef ise, beyaz sedefin daha az parlak olanı olarak bilinmektedir. Sedef taşının çıktığı yerler özellikle zarif incilerin toplandığı bölgeler olarak bilinmektedir. Sedef taşı daha çok Avustralya’nın kuzeyi ve doğusu, Tahiti, Gambier adaları, Meksika’nın büyük okyanus kıyıları ve Madakaskar’da çok fazla bulunuyor. 

SEDEF TAŞININ ÖZELLİKLERİ, FAYDALARI

İstiridye içerisinde yer alan inciyi kapladığı ve koruduğu için Abd' de bu taş "İncinin Annesi"(Mother of Pear) olarak da bilinir. Fosilleşerek taşa dönüşmesiyle birlikte kara parçası üzerinde çok fazla bulunmaktadır. Hoş görüntüsüyle hem takı hem mücevher olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda parlak bir taş olduğu için süsü eşyası olarak da çok tercih edilmektedir. Eski medeniyetlerde ise sedef taşının mutluluk, şans, para getirildiğine inanılarak kullanılırdı. O çağlardan günümüze kadar alternatif tıpta faydaları olan bu taş bazı hastalıklara ek doğal tedavi olarak eklenir. 

sedef taşı özellikleri

sedef taşı özellikleri

SEDEF TAŞI ÖZELLİKLERİ

  •  - Göz hastalıklarına çok iyi gelir aynı zamanda koruyucudur.
  • - Konsantrasyon eksikliği yaşayanlara iyi gelir. Konsantrasyonu işe odaklanmayı arttırır.
  • - Doğum sırasında oluşan ağrıları azaltır. Aynı zamanda doğumu kolaylaştırır.
  • - Cilt sağlığına iyi gelir, deri hastalıklarını yok eder.
  • - Migren, vertigo gibi hastalıkların ağrılarını hafifletir.
  • - Bağışıklık sistemini güçlendirmede etkilidir. Zihni açar.
  • - Kan pıhtılaşma sorunun yok eder. Dolaşım sistemini düzenleyici etkisi vardır.
  • - Kemik erimesine iyi gelir, oluşumunu engeller.

SEDEF TAŞI NASIL TEMİZLENİR? 

Sedef taşı etkisini arttırmak için musluk altında birkaç dakika yıkanarak tuzlu ve sirkeli suyun içinde yaklaşık 10 dakika bekletilmelidir. Sedef taşından olan takıları, tuzlu ve sirkeli suya batırılmış bir bezle ovalayıp takıların temizliğini yapabilirsiniz.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0