Kurban nasıl seçilir? İyi bir kurban alırken nelere dikkat edilmesi gerekir? Kurban fiyatları

Kurban Bayramı'nın yaklaştığı bu dönemde Kurban satış pazarları kurbanlıklarla dolmaya başladı. Sıkı pazarlıkların yapıldığı satış alanlarında iyi kurban seçimi yapmak isteyenleri bir telaş sardı. Peki kurban nasıl seçilir, kurbanlık seçerken nelere dikkat etmeli? İşte detaylar:

Kurban Bayramı Müslümanlar tarafından Hicri takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren 4 gün boyunca kutlanmaktadır. Ayrıca İslam aleminde her yıl Mekke'de hac görevi kurban keserek dini ibadetlerle yerine getirilir. Kurban Bayramına sayılı günler kala kurban satış pazarlarında kurbanlıklarla dolmaya başladı. Kurban pazarında yaşanan hareketlilikle birlikte ibadet etmek isteyenleri güzel bir telaş sardı. Canlı hayvan pazarında iyi bir kurbanlık almak isteyenlerin kurbanlık seçerken dikkat etmesi gereken birkaç detay bulunuyor. İşte kurban seçerken dikkat edilmesi gerekenler:

Kurbanlık koyun nasıl seçilir? Koyun alırken nelere dikkat edilmeliİLİŞKİLİ HABERKurbanlık koyun nasıl seçilir? Koyun alırken nelere dikkat edilmeli

KURBAN NASIL SEÇİLİR?

kurban nasıl seçilir

kurban nasıl seçilir

  • - Öncelikle alınacak olan kurbanın duruşunun canlı olup olmadığına bakılır. Herhangi bir hastalığının olup olmadığını ağız ve burnundan akan salyadan anlaşılabileceği bu durumda besi hayvanın durumunun iyi olup olmadığı iyice dikkat edilmelidir.
  • - Gebelik durumu olabileceğinden dişi hayvan seçiminden uzak durmak gerekir.

kurban seçerken dikkat edilmesi gerekenler

kurban seçerken dikkat edilmesi gerekenler

  • - Kurbanlık hayvanın çok zayıf olmaması gerekir. Kurbanlıkların neyle beslendiği çok önemlidir. Ama bunu anlamak çok kolay değil. Çünkü üreticilerin bazıları hayvanları mısır slajı yedirmekte ve bu mısır slajı büyükbaş hayvanların işkembesinde şişkinlik yaratıp kurbanlıkların daha ağır çıkmasını sağlamaktadır.
  • - En önemli noktalardan biri de kurban edilecek bir koyunun bir yaşını doldurmuş olması gerekirken, sığır ve mandanın ise iki yaşını tam doldurmuş olması gerekiyor. Bunu da hayvanın dişlerinden anlamak mümkün. Bazı uzmanlarda büyükbaş hayvanın üç yaşını doldurması gerektiğini ifade ediyor.

hangi hayvan kurbanlık olur

hangi hayvan kurbanlık olur

  • - Kurban alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da hayvanın iki gözünün görmesi. Eğer bir tanesi görmüyorsa kurbanlık olamaz. Ayrıca kulaklarının da yerinde olması gerek. Kurbanın kuyruğunun üçte birinin olması gerekmektedir. Ayrıca boynuzlarının da yerinde olması gerekiyor.

  • - Ayaklarında bir hastalık bulunmamalı, kurbanlık hayvanı kesileceği yere götürürken mutlaka hayvan kendi ayakları üzerinde gitmesi gerekmektedir. 

KURBAN FİYATLARI BELLİ OLDU

Türkiye Kasaplar Federasyonu kurbanlık fiyatlarına ilişkin yaptığı açıklamada küçükbaş hayvanların 7 bin TL, büyükbaşların ise 84 bin TL'den başlayacağını söyledi. Diyanet İşleri 2023 yılı için Kurban Bayramı vekalet fiyatlarını yurt içinde 5 bin 950, yurt dışında ise 2 bin 750 TL olarak belirlediklerini açıkladı.

kurban fiyatları belli oldu

kurban fiyatları belli oldu

KURBAN KESİM BEDELİ NE KADAR?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 2023 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt içinde 5 bin 950 TL, yurt dışında ise 2 bin 750 TL olarak belirlendiğini açıkladı.

Sıcaklıklar artınca uzmanlardan ardı sıra açıklamalar geldi: Pet şişeden su içmek zararlı mı?

İLİŞKİLİ HABER

Sıcaklıklar artınca uzmanlardan ardı sıra açıklamalar geldi: Pet şişeden su içmek zararlı mı?
Yaz tatilinde çocuklar ders çalışmalı mı? Yaz ayında nasıl ders çalışılır?

İLİŞKİLİ HABER

Yaz tatilinde çocuklar ders çalışmalı mı? Yaz ayında nasıl ders çalışılır?
Vefat eden kimsenin yerine kurban kesilebilir mi? Diyanet açıklamasıyla...

İLİŞKİLİ HABER

Vefat eden kimsenin yerine kurban kesilebilir mi? Diyanet açıklamasıyla...
Nilay Keçeci'den Kurban Bayramı'nda beslenme önerileri!

İLİŞKİLİ HABER

Nilay Keçeci'den Kurban Bayramı'nda beslenme önerileri!
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0